Afbeelding

Fryske Quadrille hoogtepunt op Hynstedagen

Nieuws

Gaatze Bosma uit Kollumerzwaag die met Jan fan ‘e Huchten (v. Leffert) van Rindert Algra uit Drachtstercompagnie kampioen werd in de ereklasse regio noord. Bosma vormt pas een combinatie met zijn paard. Het is zijn eerste kampioenstitel in de aangespannen sport bij de Friese Tuigpaarden. Foto: Johanna Faber

Fryske Quadrille hoogtepunt op Hynstedagen

GARYP – De Hynstedagen in Garyp waren ook dit jaar een eclatant succes. Meer dan vierduizend mensen bezochten het afgelopen weekend het concours aan de Sumarreheide. Eén van de meest memorabele momenten was de show van De Fryske Quadrille.

Door Jelle Jeensma

De organisatie wil graag volgend jaar weer een nationaal kampioenschap organiseren. Dit jaar lukte dat niet. Meer mooie paardensport is overigens te zien van 28 tot en met 30 juli op de paardendagen in Driezum/Walterswâld. (www.paardendagen.nl)

Zaterdag is de slotdag van het concours in Garyp. De gastvrouwen Martsje van der Meer en Jantsje Wijmenga zorgen dat iedereen die de vip-tent betreedt wordt opgevangen. De dag daarvoor hebben ze linten uitgedeeld. Ze draaien al jaren mee in de organisatie. Het publiek krijgt op de Hynstedagen drie dagen lang een gevarieerd programma voorgeschoteld met keuringen, dressuur en kampioenschappen. De toeschouwers zien onder andere Hackney’s, ponykeuringen met kinderen, Enters en Twenters en verschillende tuigrubrieken. De organisatoren, Stichting Hynstedagen Tytsjerksteradiel en fokvereniging ‘Ta it Bihâld, laten weinig aan het toeval over en hebben een groot aantal rubrieken met interessante deelnemers. De slotdag heeft een speciaal tintje, omdat de show van de Fryske Quadrille het Fryske hynder op een bijzondere manier in de ‘spotlights’ zet. Halverwege de middag komt De Fryske Quadrille in actie. Dit vermaarde gezelschap brengt een paardendans ten uitvoer met acht sjezen, elk met een span Friese paarden ervoor. Op iedere sjees zit een paar in Fries kostuum. Albert en Aurelia van der Veen uit Garyp maken deel uit van De Fryske Quadrille. Ytje van der Veen uit Sumar heeft een belangrijk aandeel gehad in hun traditionele kleding. Albert van der Veen is niet helemaal tevreden over de show, die spetterend begint met muziek uit de ‘War of the Worlds’ van Jeff Wayne. “Er zitten een paar schoonheidsfoutjes in”, is zijn reactie. Albert en Aurelia zijn de enige rijders uit de regio die deel uitmaken van De Fryske Quadrille. “We rijden al jaren met dezelfde Friese paarden.”

Perfecte paardendans
De Fryske Quadrille treedt regelmatig op bij grote paardenevenementen in binnen- en buitenland en wordt veel gevraagd. “Je moet goed opletten, want de andere rijders zitten bij optredens vlakbij. Dat vraagt afstemming van de rijders, je moet op elkaar kunnen vertrouwen”, zegt Albert van der Veen. Synchroniciteit en timing zijn belangrijke elementen in de show. “Alles moet meezitten om deze paardendans perfect uit te voeren. We werken nu met een aantal nieuwe paarden, het duurt even voordat menners en paarden de demonstratie goed kunnen uitvoeren”, vertelt leider Reitze Faber. Voor hun optredens oefenen de deelnemers van De Fryske Quadrille bij het Fries Congres Centrum in Drachten.

Sietse de Boer, voorzitter van de Stichting Hynstedagen Tytsjerksteradiel, blikt tevreden terug op het evenement. “De combinatie van paardensport en fokkerij is succesvol. Het is alleen jammer dat we dit jaar geen nationaal kampioenschap konden organiseren. We hopen dat de paardensportbond KNHS Garyp volgend jaar weer op de wedstrijdkalender zet”.

Rubriek Fries ras tandem met twaalf deelnemers

De rubrieken zijn prima bezet. Bij het Fries ras tandem zijn er twaalf deelnemers, met een aantal bijschrijvingen. “Zoveel deelnemers is uniek in deze rubriek”, zegt De Boer. Winnaar wordt Sybren Minkema uit Frieschepalen met Chris fan Wylgster Pragt en Douwe van R.

Sybren Minkema wordt met Filou S.B. tweede in de klasse Fries ras tuigpaarden eenspan ereklasse regionaal. Winnaar is hier Gaatze Bosma uit Kollumerzwaag met Jan fan ‘e Huchten van eigenaar Rindert Algra (Drachtstercompagnie).

Het laatste onderdeel voor het scheiden van de markt is de nationale rubriek Fries tweespan Open Klasse Nationaal. Pieter Okkema uit Witmarsum wint en de prijs voor het schoonste geheel gaat naar Feike Holtrop uit Baaium, die tweede wordt achter Okkema. De jury geeft bij elke wedstrijd een toelichting, wat vooral voor insiders interessant is. De uitslagen staan op www.hynstedagen.nl.

Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 3 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 4 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 5 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 6 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 21 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 22 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 22 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 23 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen gisteren
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen gisteren
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 12:05
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 24 apr, 10:53
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 24 apr, 09:40