Afbeelding

Gerrie van Lingen is in vorm voor EK skeeleren

Nieuws

Gerrie van Lingen in actie op de landelijke baanwedstrijd van IDS in De Westereen. Hij is medaillekandidaat voor de Europese kampioen­schappen later deze maand. Foto: Klaas Rozema

Gerrie van Lingen is in vorm voor EK skeeleren

TWIJZELERHEIDE – “Technisch en fysiek ben ik in vorm en ik ben klaar voor het Europees kampioenschap”. Gerrie van Lingen manoeuvreert zichzelf niet in een underdogpositie, maar spreekt duidelijke ambities uit voor het EK skeeleren dat van 24 tot en met 30 juli wordt gehouden in het Gelderse Heerde.

Door: Jelle Jeensma

Met drie Nederlandse titels en een bronzen plak stelde de inline-skater uit Twijzelerheide vorige maand zijn kandidatuur voor hoge klasseringen bij het Europees kampioenschap. Gerrie van Lingen excelleert op de sprintafstanden bij de junioren en is nationaal de beste. Volgend seizoen wil hij dat ook laten zien bij de senioren. De broers Michel en Ronald Mulder, ook schaatstoppers op de sprint, zijn grote matadoren bij de inline-skaters, maar als het aan Gerrie van Lingen ligt, krijgen ze stevige concurrentie uit Twijzelerheide. “Ik wil de beide Mulders verslaan”.

“Ik ben een snelle starter en val in het startschot”

Eerst moet hij in Heerde bij de junioren nog nieuwe titels verga­ren. Van Lingen heeft al Europees zilver en brons, maar hij gaat op dit EK voor goud. Op de baan komt hij uit op de 300 meter tijdrit en de 500 meter. “Ook rijd ik de 1000 meter of de aflossing, misschien wel beide afstanden.” Bij de wegwedstrijd komt hij in actie op de 100 meter korte baan, de one-lap sprint – een afstand van 340 meter – en de aflossing. “Op de 500 meter en de one-lap sprint heb ik de beste kansen op winst, maar ook op de andere afstanden rijd ik voor de winst, zegt Van Lingen. “Op de 100 meter korte baan heb ik een tijd staan van 10.2 seconden. Dit moet en kan zeker sneller. Ik ben een snelle starter en val in het startschot.”

Hij kan zichzelf een prachtig verjaarscadeau geven als hij op 25 juli wint. “Dan staat mijn beste afstand, de 500 meter, op het programma.”

“Op het EK moet ik geen ruimte weggeven en gaat het om details”

Dat het met de vorm wel goed zit bewees hij vorige week woensdag op de skeelerbaan van IDS in De Westereen, waar een landelijke KNSB baanwedstrijd werd gehouden. Van Lingen deed mee met de senioren en werd derde op de 500 meter, na de Portugese winnaar Diogo Marreiros en Luc ter Haar uit Heerenveen. Er had volgens Van Lingen meer ingezeten. “Ik had de overwinning in handen, maar gaf teveel ruimte weg waardoor Remon Kwant onderdoor kwam, hierdoor raakte ik mijn koppositie kwijt. Rémon werd gediskwalificeerd, maar ik was uitgeschakeld voor de eerste plek. Op het EK moet ik geen ruimte weggeven, dan gaat het om details.”

Hij rijdt dagelijks zijn trainingsrondjes op de skeelerbaan in De Westereen. “Egbert Post is nog steeds mijn trainer en maakt mijn trainingsschema’s. Ook fiets ik veel om de conditie te verbeteren en ik volg krachttrainingen in Groningen. Met de Nederlandse selectie train ik op de skeelerbaan in Heerde, een snelle piste. Ronald en Michel Mulder zijn daar onder andere mijn trainingspartners. Aan hen trek ik mij op. Door deze trainingen bouw ik wedstrijdhardheid op en word ik beter. Door die snelheidstrainingen kom ik op een hoger niveau.”
Van Lingen plukt nu het volle rendement van zijn trainingsarbeid. “Alles valt nu goed op zijn plek. Ik heb steeds kunnen doortrainen en geen blessures gehad. De jaren hiervoor had ik daar steeds last van.” Hij moet zich volgend seizoen meten met de grote kanonnen. “Ik zal bij de senioren nog een paar stappen moeten maken.”

“Ik wil goede schaatstijden rijden op sprintafstanden”

Carrière maken in de skeelersport zou hij het liefste willen. Maar dat is alleen mogelijk door de ondersteuning van sponsoren en vrienden die hij zelf moet zoeken. “Ik zoek eigenlijk nog een hoofdsponsor”, zegt Gerrie. “Ik kan nu net rondkomen, maar zou graag meer budget willen hebben. Materiaal is duur en als ik naar het buitenland ga om wedstrijden te rijden, kost dat natuurlijk geld. Ik ben van plan parttime te gaan werken.” Op zijn website www.gerrievanlingen.nl kunnen zijn prestaties worden gevolgd en staat meer informatie over hoe hij ondersteund kan worden.

Als het skeelerseizoen is afgelopen, richt hij zich op het schaatsen, want ook daarin wil de geboren sprinter naam maken. “Ik wil goede tijden neerzetten op de 500 en 1000 meter en het Nederlands kampioenschap gaan rijden. Hopelijk trek ik de aandacht van een commerciële ploeg. Schaatsen is voor sponsoren toch aantrekkelijker dan skeeleren.”


Ian van Zutphen, jeugdtrainer bij skeelervereniging IDS (midden) wordt zesde in de afvalkoers. Foto: Klaas Rozema

Afbeelding
Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 17 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 17 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 19 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 21 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 22 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 23 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen gisteren
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen gisteren
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 19 apr, 08:58
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 19 apr, 08:00
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00