Afbeelding

Nationaal record Keninginne Marrit van der Wal

Sport Sport

Marrit van der Wal springt een Nederlands record en wordt Keninginne in Burgum. Op de achtergrond een zeilpraam, die bij de fierljepschans heeft aangelegd. Foto: Marcel van Kammen

Nard Brandsma troeft Bart Helmholt af
Nationaal record Keninginne Marrit van der Wal

BURGUM – Zaterdag werd op de accommodatie ‘De Jint’ in Burgum door de fierljeppers gestreden om de titels van Kening, Keninginne en Prins.

Daar waar de voltallige hoofdmacht van de heren topklassers het enigszins liet afweten, wist Marrit van der Wal uit It Heidenskip in de voorronde een nieuw Nederlands record te springen van maar liefst 17.58 meter. Het was om die reden dan ook meer dan terecht dat zij zich door loco-burgemeester Houkje Rijpstra tot Keninginne liet kronen.

Tijdens het Keningsljeppen wordt er in de finale drie keer gesprongen, in tegenstelling tot de andere wedstrijden waarin slechts twee finalesprongen worden gemaakt. Echter met dit verschil dat alle finalisten weer op nul beginnen en de voorrondesprong niet meetelt voor de titels. Ook in de finale wist Marrit van der Wal met 15.76 meter de verste afstand te springen en ze werd dus de meer dan de terechte Keninginne van Burgum. De titel van Prins werd gewonnen door Jarich Wijnstra uit Tzum. Met een afstand van 16.23 meter bleef hij de nummer 2, Jesse Zuidema uit Oosterbierum, die een nieuw persoonlijk record liet noteren van 15.77 meter, ruim voor.

Geen topsprong Helmholt
De strijd om de Keningstitel was, omdat de echte topsprong uitbleef, tot de laatste sprong spannend. De kersverse Nederlands recordhouder Bart Helmholt (21.64 meter, 6 juli) zag geen kans op zijn thuisschans dit kunststuk te herhalen. Zijn Reset-teammaat Nard Brandsma wist de titel van Kening te winnen met een ietwat magere score van 19.66 meter. Waar Bart Helmholt de afdeling It Heidenskip vereerde met een nationaal record, was het nu dus de Heidenskipster Marrit van der Wal die de Ljeppersklup Burgum vereerde met een nieuw nationaal record. Het is de kroon op het werk van de vele vrijwilligers die de accommodaties altijd zo perfect mogelijk trachen te prepareren.

Uitslagen wedstrijd: Meisjes: 1. Sigrid Bokma 15.30. 2. Mare Dijkstra 13.72. Bente Vlas 13.63. Jongens: 1. Jarich Wijnstra 17.38. 2. Jesse Zuidema 15.78. 3. Sietse van der Meer 15.54. Dames: 1. Marrit van der Wal 17.58. 2. Hiske Galama 15.10. 3. Melanie Heins 14.68. Junioren: 1. Jan Teade Nauta 18.35. 2. Rutger Piersma 17.90. 3. Freark Kramer 17.82. Senioren A: 1. Daan de Vries 17.08. 2. Niels Koetsier 16.89. 3. Jelte Hitzert 16.65. Senioren topklase: 1. Sytse Bokma 19.67. 2 Bart Helmholt 19.19. 3. Nard Brandsma 18.88.

Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 21 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 21 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen gisteren
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken gisteren
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06
Een moment uit de wedstrijd van Libertas tegen FC Marlène.
Libertas kan het niet bolwerken tegen koploper FC Marlène Algemeen 21 apr, 21:28