Afbeelding

"Het Friese paard is een zwarte parel"

Nieuws

‘Ta it Bihâld’-voorziter Jelte Wiersma met zijn stermerrie ‘Klaske fan Ikkerwâld’. Foto: Klaas Rozema

“Het Friese paard is een zwarte parel”

DAMWALD/GARYP – De fokdagen van de Fryske paardenfokvereniging ‘Ta it Bihâld’ op de Hynstedagen in Garyp zijn voor de fokvereniging een jaarlijks hoogtepunt. Het Friese paard wordt in zijn volle glorie aan het publiek getoond.

Door: Jelle Jeensma

De keuringen en de dressuurnummers zijn in handen van Ta it Bihâld op de Hynstedagen. Die worden van 21 tot en met 23 juli gehouden op het concoursterrein in Garyp. De in 1952 opgerichte fokvereniging heeft momenteel 420 leden. Een deel van hen toont de paarden aan de juryleden van de Koninklijke Vereniging ‘Het Friesch Paarden-Stamboek.”

“Er worden meer veulens geboren”

Het aantal deelnemers op de Hynstedagen stijgt weer, na een aantal magere jaren. “Ook de paardensport heeft last gehad van de economische crisis, maar die neergaande tendens is voorbij. Dit jaar hebben we vijfendertig inschrijvingen meer dan vorig jaar, toen het ook al wat beter ging. Er worden tegenwoordig ook meer veulens geboren, want het aantal dekkingen is gestegen”, zegt Jelte Wiersma. De locatie op de Sumarreheide bij Garyp kan bijna niet beter vindt Wiersma. “Het is een mooi terrein en het land is er droog. De combinatie van keuringen, dressuur, mennen en verschillende kampioenschappen, samen met Friese tradities als klerendracht en sjezen, maken de Hynstedagen tot een aansprekend evenement”.

Fokverenigingen als ‘Ta it Bihâld’ maken zich sterk voor het Friese paard. Het was oorspronkelijk een werkpaard, dat werd ingezet voor het boerenwerk, maar door mechanisatie werden de paarden overbodig voor deze arbeid. Wiersma: “De tractor verdrong het Fryske paard en in de jaren zestig en zeventig werd het ras met uitsterven bedreigd. Enthousiaste fokkers zorgden ervoor dat het in stand bleef en het Friese paard een tweede leven kreeg. Het paard veranderde van een klassiek trekpaard in een elegant gebruikspaard, dat geschikt is voor dressuur en sport. Friese paarden hebben een goed karakter en zijn gemakkelijk te coachen.”

De transformatie van werk- naar sportpaard blijkt een succes, want het Friese paard is zeer populair en in aantal sterk toegenomen. Ook het Friesch-Paardenstamboek heeft zich ingezet voor het behoud van het Friese paard als fokzuiver paardenras.  Friesland telt vier fokverenigingen, maar ook in het buitenland zijn er verenigingen met soortgelijke doelstellingen. “Maar Friesland en het Friesch Paarden-Stamboek zijn de bakermat voor het Friese paard”, vertelt de in Damwâld wonende Wiersma, die zelf acht Friese merries heeft.  Na drie jaar worden merries en hengsten geregistreerd bij het Friesch-Paardenstamboek. “Alle kenmerken van het paard zijn bekend. Die kunnen beter of minder goed zijn dan bij een gemiddeld paard”, zegt Wiersma.

“De fokwaarden zijn belangrijk”

Door consequent te fokken blijft het Friese paard raszuiver en kwalitatief hoogwaardig en wordt daardoor steeds beter als sportpaard, benadrukt Wiersma. “De fokwaarden zijn belangrijk. Het combineren van de genetische eigenschappen van merrie en hengst zorgt voor de specifieke kenmerken van de nakomeling. Uit het DNA-patroon van de paarden is veel af te leiden.”

Bij keuringen worden onder andere de bouw van het paard en de stap en de draf beoordeeld, waarbij steeds de elegantie van het paard in het oog springt. “Het Friese paard is een zwarte parel”, zegt Wiersma niet zonder trots.

Meer informatie kunt u vinden op www.hynstedagen.nl.


Het bestuur van de Stichting Hynstedagen Tytsjerksteradiel, die de Hynstedagen in Garyp samen met  fokvereniging Ta it Bihâld organiseert. V.l.n.r.: Theo Jansma, Aepkje Koopmans, Jelte Wiersma, Sietse de Boer, Baukje Annema, Harm van der Meulen, Nynke Koopmans en Jelle Wijmenga. Ingezonden foto

Afbeelding

Actueel

Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 16 minuten geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 15 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 15 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 16 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 16 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 16 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 17 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 17 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 18 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 18 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 19 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 20 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 21 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 22 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 23 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen gisteren