Afbeelding

Leijenloop: winst Vervoort en Harmsen

Nieuws

De visser op de voorgrond let even niet alleen naar zijn dobber, maar kijkt ook naar de recreanten tijdens de Leijenloop. Inzet: winnares dames op de 21 kilometer, Rianne Harmsen uit Drachten. (Foto: Klaas Rozema)

OPEINDE – Voor de dertigste keer was het de derde zaterdag in juni Leijenloop-dag in Opeinde. Dit jaar was de deelname weer goed gevuld met 325 lopers die de finish hebben gehaald op de afstanden van 5.2, 12 en 21 kilometer.

Voor het eerst in de historie werd er in twee groepen gestart. De hoofdwedstrijd van 21 kilometer ging ‘ouderwets’ 14.00 uur van start. De groep met de 5,2 en 12 kilometer werd om 14.15 uur weggeschoten. De tweede groep deelnemers bestond mede uit een groot aantal leerlingen van het Lauwers College te Buitenpost.

Bij de hoofdwedstrijd heren ‘rondom de Leijen’ was het wedstrijdbeeld al snel duidelijk. Weggeschoten door Oud-Commissielid en KC de Pein-erelid Wiebe de Vries ging een groep van 55 lopers van start. Bij de heren was het verschil groot in de top 3. Ter hoogte van Eastermar was het verschil van de voorste loper en de opvolgenden ruim 6 minuten, wat bij de eindstreep zelfs een gat van bijna een kwartier opleverde. Het was Roy Vervoort die met een tijd van 1.18.17 boven het peloton uitsteeg.

De hardloper uit Groningen liep in maart al een rappe halve marathon in Haren, maar de Leijenloop volbracht hij sneller: onder de 1 uur en twintig minuten. De runner-up was Jouke Atze Pos­thumus die deze thuiswedstrijd al snel kansloos bleek. In zijn woonplaats Rottevalle was het gat al geslagen. Hij eindigde nipt binnen anderhalf uur met een tijd van 1.29.31. De derde plaats werd ingenomen door Keimpe de Vries uit Gytsjerk (1.32.31) die Bareld Kootstra nipt voorbleef.

Bij de 21 kilometer dames was het Rianne Harmsen uit Drachten die als eerste binnen kwam. Harmsen, die de laatste jaren succesvol om de winst op de 12 kilometer streed, liep op haar eerste 21 kilometer Leijenloop bij haar tegenstanders weg met een knappe 1.33.58. Betti Agricola (Goïngarijp) verbeterde haar tijd van een jaar geleden weliswaar (nu 1.37.34), maar dit jaar was dat niet voldoende voor de winst. Henriëtte Lagerwerf uit Veendam kwam daar weer luttele minuten achter met 1.43.14 als eindtijd.

De twaalf kilometer was voor de derde keer op rij een prooi voor Henri Harmsen uit Drachten. Met zijn minst snelle tijd uit de serie (45.47) bleef Harmsen zijn tegenstander uit Zwolle Robert Feller, tweede met 46.24, en Leeuwarder Theo Borawitz, derde met 48.18, voor.

Bij de dames was Rianne Harmsen niet meer aanwezig als concurrent, dus rook de nummer twee van 2015 haar kans en greep deze. Rosanne Bijl uit Groningen wist haar eigen snelste tijd met meer dan een minuut te verbeteren en was daarmee overduidelijk de winnares op de 12 kilometer (56.12). Tweede werd Hilda de Vries uit Drogeham met 1.04.41 en de derde plaats werd ingenomen door Mariska van der Hoek uit Boornbergum (1.06.33) die Marian van der Hoek een paar secondes voor bleef.

Ook bij de kortste afstand was het een volgemaakte trilogie. Richard Hamstra uit Drachten ging wederom als eerste over de finish en wederom in net iets meer dan 18 minuten (18.34). Het parcoursrecord van 17.50 uit 2012 is elk jaar in zicht, maar vooralsnog onhaalbaar. Ronald van der Haak uit Aduard hield zijn tijd ook onder de twintig minuten en werd met 19.27 tweede. Nummer drie op de 5,2 kilometer was Jeffrey Böckling die specifiek nog om borstnummer 13 had gevraagd. Met 20.01 op de klok net niet genoeg geluk, maar een derde plek.

Bij de dames was winnares Bettie Postma uit Surhuisterveen met 28:15 het rapste. De tweede plek werd door de snelste dame van het Lauwers College bedongen. Met 28.52 kwam de tweedeklasser ruim onder het half uur weer op sportpark Douwekamp. Op een kleine tien seconden volgde de nummer drie Geartsje van der Veen met 29.03.

Volgend jaar valt de Leijenloop op 17 juni 2017, derde zaterdag van juni. Op www.leijenloop.nl staan een link naar de uitslagen en vele foto’s van de hardloopmiddag.

Afbeelding

Actueel

WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 23 minuten geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 1 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 2 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 3 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 4 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 4 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 5 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 20 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 21 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 21 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 22 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 27 mrt, 13:15
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 27 mrt, 13:00
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 27 mrt, 12:00
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen 27 mrt, 11:00
Zondag 24 maart Wedstrijden Nunspeet en Leek
Hiphop en showdance team uit Drachten schitteren in Nunspeet en Leek Algemeen 27 mrt, 10:48