Afbeelding

René Jaasma zet Feanster 40 naar zijn hand

Sport Sport

Thea Baas uit Buitenpost, hier in actie op de fiets, was één van de meer dan 200 deelnemers bij de  recreanten van de Feanster 40. (Foto: Klaas Rozema)

WEDSTRIJD VAN DE WEEK

Door Jelle Jeensma

SURHUISTERVEEN – De Feanster 40 trok zaterdag een recordaantal deelnemers. De recreanten waren veruit in de meerderheid bij deze triatlon, die bij ideaal weer – het was niet te warm – werd gehouden in en rond Surhuisterveen. René Jaasma uit Drachten won met overmacht bij de wedstrijdlopers.

De triatleet van AV Impala uit Drachten legde de triatlon in Surhuisterveen af in een scherpe tijd van 1.34.53 en hield daarmee de concurrentie op grote afstand. Bij de finish in het centrum van Surhuisterveen blikte Jaasma monter en fris ogend terug op de verbetering van zijn prestatie van vorig jaar, toen hij derde werd in Surhuisterveen. Hij kwam na een kilometer zwemmen als tweede uit het water van zwembad ‘Wettervlecke’.

Na dertig kilometer fietsen had hij een florissante uitgangspositie en wist hij al bijna dat hij ging winnen. “Ik kon David van Oosten goed volgen op de fiets. Bij het fietsen houd ik mij altijd een beetje in, dan loop ik daarna sneller.” De resterende negen kilometer hardlopen was een kolfje naar zijn hand, want hij is een geboren loper. “Daar liep ik uit op David van Oosten. Het ging gemakkelijk en mijn eindtijd was goed.” Jaasma heeft zich de laatste tijd toegelegd op de triatlon en daarbij is zijn ervaring als hardloper een goede basis. “Ik zwem nu vier keer per week in zwembad De Welle in Drachten en ben nu meer triatleet dan hardloper”.  Het hardloopevenement De 8 van Drachten is zondag zijn eerstvolgende uitdaging. “De top tien is mijn doel.” Daarna staat de Powerbar Triatlon Friesland in Stiens op het programma.
Syb en Jacob van der Ploeg losten het startschot bij de herenwedstrijd. Jacob eindigde als zesde bij de wedstrijdlopers. Broer Syb, zanger van De Kast, werd dertiende. Bij de wedstrijddames stonden maar vijf deelnemers aan de start. Winnares Franciska Schutter uit Groningen finishte in een scherpe tijd van 1.47.49.

De zes recreantengroepen bevatten verreweg de meeste triatleten. “Er waren in totaal zo’n 250 deelnemers gekomen, ondanks wegwerkzaamheden in Surhuisterveen. Daarmee is het record verbroken, dat op 230 stond”, vertelt Margriet Helfrich van de organisatie. “Elk jaar worden er snellere tijden gerealiseerd, sommige deelnemers doen mee na een weddenschap.” Pieter Atsma uit Surhuisterveen was één van de beste recreanten. Hij werd tweede in een tijd van 1.49.41, achter Daan Sindelka uit Groningen, die in 1.49.11 finishte. Overall eindigen ze in de top 25.

Zus Line Atsma werd achtste bij de damesrecreanten. Ook moeder Tea haalde de finish en mocht een oorkonde in ontvangst nemen. Joop Atsma, het bekendste gezinslid, bekeek de prestaties van vrouw en kinderen vanaf de kant. Thea Baas uit Buitenpost was één van de recreanten die startte in de laatste groep. Ze had een vliegende start bij het zwemmen en bleef daarna op koers. “Ik zwem voor mijn club PWC in Buitenpost, het eerste onderdeel ging snel, maar ook het fietsen en hardlopen verliep lekker. Ik heb hier niet voor getraind”. Ze eindigde bij de beste twintig, maar moest Miranda Hornstra uit Wergea, die in dezelfde groep startte, nog voor laten gaan. Eerste bij de damesrecreanten werd Vera Keidel uit Augustinusga.

Uitslagen:
Wedstrijdlopers: 1. René Jaasma, Drachten. 1.34.53, 2. David van Oosten, Leeuwarden, 1.37.20. 3. Gerrit Pijpker, Hallum 1.39.35. 4. Rudi Bissels, Drachten 1.40.22. 5. Hans Hiemstra, Harkema 1.41.09. Dames: 1. Franciska Schutter, Groningen 1.47.49. 2. Marjan Andringa, Marrum 1.49.12. 3. Nynke Koster. Joure 2.18.19.
Heren recreanten: 1. Daan Sindelka, Groningen 1.49.11. 2. Pieter Atsma, Surhuisterveen 1.49.41. 3. Jalco Huisman uit Surhuisterveen in 1.51.08. Dames recreanten: 1. Vera Keidel, Augustinusga 2.02.05. 2. Janneke Wijnhoven, Haselunne 2.06.26. 3. Nynke Vlietstra, Burgum 2.07.21.
Wijnhuis Machiel uit Surhuisterveen won bij de bedrijventeams in 5.41.33 (Pieter Atsma, Jalco Huisma, Rick Visser, Line Atsma).

Afbeelding

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 5 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 7 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 8 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 8 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 9 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 10 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 10 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 11 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 13 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 14 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 15 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00