Afbeelding

ONT degradeert naar derde klasse

Sport Sport

Teleurstelling overheerst bij de spelers van ONT, die afscheid nemen van hun trainer Dennis Stuiver. (Foto: Klaas Rozema)

ONT degradeert naar derde klasse

OPEINDE – ONT mag het volgend seizoen weer proberen in de derde klasse. De reddingsboei die nacompetitie heette om in de tweede klasse te blijven was niet aan ONT besteed. De geest was uit de fles, een seizoen lang nooit lekker spelen verzamelde zich tot een flopwedstrijd tegen VV Groningen. ONT werd met 1-5 afgedroogd.

Gewogen en te licht bevonden. Zo kan het seizoen van ONT in de tweede klasse worden samengevat. Daar moet wel bij worden gezegd dat ONT ook best wel een pechvol seizoen kende. Te vaak had ONT-coach Dennis Stuiver te maken met een flink arsenaal aan geblesseerde en afwezige spelers. Dat was dus ook zo bij de allesbeslissende nacompetitiewedstrijd tegen VV Groningen (VVG).
Doelman Rory Bruinja was geblesseerd, Rein Ybema verving Bruinja overigens uitstekend, de aanjager van de laatste weken Hielke Knippels was geschorst vanwege zijn rode kaart tegen DESZ en aanvoerder Gerrit-Jan Kooistra startte verre van fit (hamstring) aan de partij).

Onder toeziend oog van zo’n vierhonderd toeschouwers, waaronder veel supporters van VVG, startte de wedstrijd. ONT leek ontzag te hebben voor de sterke Groninger ploeg die in de competitie ondanks 66 punten en een doelsaldo van 87-22 geen kampioen werd. VVG heeft een selectie die vooral bestaat uit spelers met een verleden bij hoofd- en topklassers. Uitermate geroutineerd en dat was vanaf minuut één te zien.

De eerste kans was voor de Groningers, Jaimie Walstra bediende Antonie Simonides op maat, de doelpoging ging ruim over. Vijf minuten later leidde een foute breedtepass van ONT tot balverlies en de volgende kans voor VVG. Vanaf de middellijn werd Wesley Walstra vrij voor Rein Ybema gezet. De ONT-doelman verkleinde zijn doel goed, de inzet van Walstra ging over.
Vier minuten later was Ybema Walstra opnieuw de baas toen deze na nieuw balverlies van ONT weer vrij voor het ONT-doel opdook. Aan de zijlijn ontstond er bij de ONT-supporters al een mate van berusting. Het was niet de vraag óf VVG zou scoren maar wanneer. Die berusting was vooral ingegeven door het feit dat ONT werkelijk niets tegenover het spel van VVG kon zetten. Er ontstonden geen duels, het spel was slordig en te gehaast en de ONT-aanvallers werden niet bereikt.

Het tegendoelpunt kwam er in de eenentwintigste minuut. Ybema en Oebele Twijnstra reageerden op een steekballetje maar zaten elkaar dusdanig dwars dat Jaimie Walstra de bal in een leeg doel kon schuiven. Vijf minuten later verdubbelden de bezoekers de stand. Maar weer was er hulp van ONT voor nodig. Dennis Bakker speelde te zacht terug op Ybema en daar profiteerde Wesley Walstra van. En ook bij de 0-3 twee minuten later kreeg VVG de hulp van ONT. De maker van de 0-2 zocht nadrukkelijk het been van Freerk Veenstra en vond dat ook. Scheidsrechter De Jager, hij en zijn assistenten Renkema en Danhof leidden voortreffelijk, kon niets anders doen dan een strafschop geven en die werd benut door Simonides.

Net over het half uur was er dan toch een kans voor ONT. Twijnstra speelde Egbert Hulzinga aan, die liet de bal één keer stuiten waarna de ONT’er zijn schot net langs de verkeerde kant van de kruising zag gaan. Met het ‘wonder van Workum’ nog in het achterhoofd waren er toch nog ONT-aanhangers die geloofden in een goede afloop. Maar ook die supporters kwamen na een minuut spelen in de tweede helft weer terug op aarde. Jaimie Walstra schoot vanaf de punt zestien de bal steenhard in de verste kruising. Drie minuten later stond de 0-5 ook al op het scorebord. Een verre uittrap van VVG doelman Ivan Landlust leverde een misverstand op in de ONT-verdediging en dat was een kolfje naar de hand van Wesley Walstra.

Van de vijf treffers van VGG bood ONT dus vier keer de helpende hand. De eretreffer van ONT kwam er in de vijfenvijftigste minuut. Op aangeven van Teake van der Hoek mocht Hulzinga scoren. Bij die score bleef het. VVG hoefde niet meer en ONT kon niet meer.

En zo eindigde voor ONT het tweede klasse-avontuur dus al weer na één seizoen. Terugkijkend op dat seizoen kan worden geconstateerd dat ONT (19 punten) niet rechtstreeks degradeerde omdat Zwaagwesteinde en ‘t Fean ’58 het nog slechter deden. Lijfsbehoud via de nacompetitie bleek net een stap te veel. Een vermoeiend seizoen waarin eigenlijk constant achter de feiten werd aangelopen eiste zijn tol. Een cliché, maar het is uithuilen en opnieuw beginnen.

Na de wedstrijd werd afscheid genomen van trainer Dennis Stuiver (naar ONB) en assistent-trainer Ariff Hussainali (ONT-jeugd), assistent scheidsrechter Johnny Knippels (stopt) en de spelers Rein Ybema (ONT B-selectie), Egbert Hulzinga (naar Trynwâlden zo), Sjoerd Venema (stopt), Jeroen van Wijk (wordt assistent-trainer ONT A selectie) en ), aanvoerder Gerrit-Jan Kooistra (stopt). Voor Gerrit-Jan Kooistra wordt op vrijdag 17 juni een afscheidswedstrijd georganiseerd. Aanvang 20.00 uur.

Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 18 uur geleden
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 20 uur geleden
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 20 uur geleden
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 uur geleden
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 23 uur geleden
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 23 uur geleden
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen gisteren
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06
Een moment uit de wedstrijd van Libertas tegen FC Marlène.
Libertas kan het niet bolwerken tegen koploper FC Marlène Algemeen 21 apr, 21:28
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet.
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet Algemeen 21 apr, 21:17
Be Quick Dokkum vergeet te winnen van Wykels Hallum.
Be Quick Dokkum vergeet te winnen van Wykels Hallum Algemeen 21 apr, 19:59
Anjum doet goede zaken na winst op Harkema Opeinde. Foto ter illustratie.
Anjum doet goede zaken na winst op Harkema Opeinde Algemeen 21 apr, 19:55
Een moment uit de wedstrijd van Kollum tegen LTC
Kollum blijft steken op gelijkspel tegen 9 man van LTC Algemeen 21 apr, 19:43