Afbeelding

"Verrassend en verdwazend" Park Vijversburg

Specials

Audrey Stielstra voor ‘Vijversburg’, waar in het park maar liefst drieduizend stuks bloemen zijn geplant. (Foto: Klaas Rozema)

“Verrassend en verdwazend” Park Vijversburg

Naam: Audrey Stielstra
Werkzaam bij: Park Vijversburg te Tytsjerk
Functie binnen het bedrijf: bedrijfsleider

Wat zijn jullie belangrijkste activiteiten?
Stichting op Toutenburg, eigenaar van Park Vijversburg, heeft als belangrijkste taak het instandhouden van het Rijksmonumentale landgoed. Het publiek kan daarvan dagelijks genieten. Een historisch parkdeel met onder andere slingerpaadjes, een grot, een volière en een oranjerie. Een ontdekkingstuin ontworpen door de kunstenaar Tobias Rehberger met fruitbomen, hangmatten, pompoenen en een demonstratietuin van Friese groenten. Een ‘Dwaalster’ met schommels en een brug onder water. En in het avontuurlijke ‘Frijlân’ het waterlabyrint en heuvels met beplanting van de internationaal bekende Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf.

Waar zijn jullie trots op?
Kunst neemt een belangrijke plek in de geschiedenis van het park in. Zo was de erflater Age Looxma-Ypeij een groot verzamelaar van porselein. De Stichting zet zijn liefde voor kunst voort door het organiseren van kunsttentoonstellingen. Maandag 13 juni start alweer de achtste expositie met als thema ‘Dwaaltijd’, georganiseerd door de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. Wij zijn er trots op dat wij, in tijden van bezuinigingen binnen de gehele cultuursector, kunstenaars een podium kunnen bieden om kunst aan een breed publiek te laten zien.

Wat is momenteel jullie grootste uitdaging?
Al ruim acht jaar is de stichting bezig met het realiseren van het uitbreidingsproject. Grotendeels is het project afgerond. De drie nieuwe parkdelen zijn vorig jaar voor het publiek opengesteld. Na de zomervakantie gaan de deuren van de Villa, eerst nog op aanvraag, open voor het publiek. De bouw van het paviljoen heeft echter meer voeten in de aarde dan verwacht. Zodra dit unieke glazen gebouw klaar is, vindt de officiële opening plaats.

Als alles mogelijk was, wat zou dan jullie grootste droom zijn?
Bijna 125 jaar lang heeft de Stichting het landgoed in stand gehouden en vele bezoekers mogen ontvangen. Met de uitbreiding van het park komt de Stichting tegemoet aan de wensen van de hedendaagse recreant. Het park heeft een bovenregionale allure en daarmee willen wij de gemeente Tytsjerksteradiel en omstreken op de kaart zetten en het toerisme een positieve impuls geven. Dat, naast de Friese steden en wateren, de toerist ook mooie natuurgebieden, kunst en cultuur gaat ontdekken in Friesland.

Wat staat er nog in de weg om die droom te laten uitkomen?
Het park en de organisatie moeten groeien. Door de groei van de natuur wordt het park de komende jaren steeds mooier; de ontwerpen worden steeds duidelijker. Nu de uitbreiding bijna is voltooid, komt het accent van de organisatie te liggen op het initiëren van activiteiten. Er wordt al steeds meer in het park georganiseerd, te denken valt aan het Paasspektakel, de spokentocht tijdens de Nacht van de Nacht en het fantasiefestival ‘Imaginarium’ tijdens het derde weekend van augustus. Het uiteindelijke doel is dat het park een bruisende plek voor kunstuitingen in de breedste zin van het woord wordt. CH2018 biedt ondernemers in de regio een unieke kans om met elkaar de schoonheid en diversiteit van de provincie te laten zien, zowel qua cultuur als natuur. Park Vijversburg wil hierin een belangrijke plek innemen, verrassend en verdwazend voor iedereen.

Actueel

Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum.
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum Algemeen 52 minuten geleden
'They Young Source' en 'Amazing Kids' in de VGKN-kerk in Boornbergum.
(video) "Nog amper christelijke kinderkoren in Fryslân sinds corona" Algemeen 2 uur geleden
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum Algemeen 3 uur geleden
opening infocentrum Waterbouw.nl
Opening infocentrum Waterbouw.nl Algemeen 3 uur geleden
Ooievaars druk bezig met het bouwen hun nest.
Niet alle vogels leggen in mei een ei Algemeen 4 uur geleden
Inzamelactie kleding en schoenen voor versterking basisonderwijs. Foto ter illustratie.
Inzamelactie kleding en schoenen voor versterking basisonderwijs Algemeen 4 uur geleden
Het team van GVV Veenwouden staat trots te midden van de concurrentie, vastgelegd op de bijgevoegde foto van links naar rechts: Myrthe van Assen, Marrit Nauta, Marit Fokkens,Fardau Mulder en Elize
GVV Veenwouden Team Pronkt met Derde Plaats op Niveau 6 Turncompetitie Algemeen 5 uur geleden
Voorzitter Wessel Koning van Industriële Club Tytsjerksteradiel tijdens zijn inspraak bij de gemeenteraad in Burgum.
"'Enerzjyhub Sumar' hat wetlike help nedich" Algemeen 5 uur geleden
Donkey Tandem & Friends
Avond met verhalen door 'Donkey Tandem & freonen' Algemeen 5 uur geleden
Beeld van de première in de Harmonie te Leeuwarden
(video) Ook als je chronisch ziek bent kun je dansen Algemeen 7 uur geleden
Deze bijzondere steen met fossielen is in aanwezigheid van de vinders op dinsdag 9 april onthuld en heeft nu een prominente plek gekregen in het IJstijdenmuseum te Buitenpost.
De lange reis van een prehistorische inktvis Algemeen 8 uur geleden
De bouwploeg druk bezig met het decor voor iepenloftspul Kening & Kening.
(video) By Burgum ferriist in lyts ferburgen keninkryk Algemeen 20 uur geleden
Noord-Nederlands “Jagerskoor’’ zoekt zangers.
Noord-Nederlands Jagerskoor zoekt zangers. Algemeen 21 uur geleden
Dit jaar was de slagzin: 'Ik heb het zo druk als een kip met pasen.'
Puzzelen met paaseieren en letters Algemeen 23 uur geleden
Op vele plekken in Friesland staat de heide volop in bloei, zoals hier langs het fietspad door het Fochteloerveen bij Fochteloo.
Nieuwe fietsroutes in Zuidoost-Friesland zetten 'Het Andere Friesland' op de kaart Algemeen gisteren
Aafke Jansen uit Friesland de middelste van de drie vrouwen met bevrijdingsrokken. Vandaag maandag 15 april hangt de bevrijdingsvlag in Grou aan de gevel.
(video) Wat is het verhaal achter de bevrijdingsrokken in Fryslân? Algemeen gisteren