Afbeelding

Peter Tolsma verliest laatste duel nipt

Sport Sport

Sip Mulder en Linda Schingenga, die afscheid namen van KF De Wâlden, kregen een publiekswissel. (Foto: Klaas Rozema)

Peter Tolsma verliest laatste duel nipt

TYTSJERK – “Scheids, mag ik een wissel? Ik wilde eigenlijk jou wisselen, maar dat kan zeker niet?”, grapt trainer Peter Tolsma richting de arbiter van dienst.

Hoewel het vooral een leuke opmerking is tijdens het duel met koploper KVZ, schuilt in die uitlating de kern van de werkwijze waarmee Tolsma twee jaar lang de leiding had bij De Wâlden. Het liefst heeft hij overal invloed op en van werkelijk iedereen vraagt hij het uiterste. Ook in zijn laatste wedstrijd gaat hij weer tot het randje, al kan hij een overwinning en dús het kampioenschap van KVZ nèt niet voorkomen: 14-15.
Terwijl de spelers van KVZ juichend het veld inrennen meteen na het laatste fluitsignaal, beseft Tolsma dat zijn laatste wedstrijd als trainer van De Wâlden erop zit. Even is er het contact met teambegeleidster Doete Kloosterman, zijn trouwe rechterhand. Een knipoog van haar naar hem. Twee jaar lang keihard werken, vol passie en power, zit er dan toch echt op.

“Maar ik heb alles gedaan om het maximale eruit te halen”, vertelt Tolsma. “Over mijn eerste jaar ben ik zeer tevreden, dat was een goed seizoen. Dit jaar had het beter gekund. Als wij écht optimaal hadden gepresteerd, waren we in de zaal kampioen geworden. Daar ben ik van overtuigd. Daarbij kijk ik ook naar mezelf; het laatste jaar had ik soms tijd tekort om alles optimaal te communiceren en voor te bereiden. Over de hele periode ben ik wél tevreden met de individuele ontwikkeling van de spelers.”
De werkwijze van Tolsma is duidelijk: keihard trainen, fit zijn en heel hard werken. Hij vraagt veel van zijn spelers, maar geeft óók veel. “Helaas had ik weleens het gevoel dat ik er minder voor terugkreeg dan ik zelf investeerde. Niet iedereen was even fanatiek als ik, daar had ik moeite mee. Als ik video-analyses maak en daar wordt niets meegedaan, dan heb ik niet de tijd er voorover om dat weer te doen. Een verschil in fanatisme.” Dus besloot hij, dat het na dit seizoen mooi is geweest bij De Wâlden.
Want naast zijn job als korfbalcoach, is hij óók trainer bij kaatsvereniging Puur Passie én werkt hij fulltime. Er ontstond het afgelopen jaar zo nu en dan tijdgebrek. “Mijn vrouw en mijn zoon heb ik het afgelopen jaar door alle drukte weleens verwaarloosd, dat ga ik rechtzetten.”
Desondanks had hij toch graag een derde jaar volgemaakt. ,,Want het kost tijd voor je spelers leert kennen. In het derde jaar hadden we er meer uit kunnen halen. Vanwege de beschikbare hoeveelheid tijd moest ik kiezen en nog een jaar alles opzij zetten met het gevoel dat ik niet alles terugkrijg, past niet in mijn schema. Maar ik heb een prachtige tijd gehad en veel nieuwe, lieve mensen ontmoet bij De Wâlden.”

In de laatste minuten was er ondanks de spanning ook ruimte voor het afscheid van veel spelers. Sip Mulder en Linda Schingenga kregen even na de rust een publiekswissel, terwijl ook Theun Linthof en Grytsje Kramer eindigden met welverdiende afscheidsbloemen in hun handen. Na het duel was er ook het afscheid van Popke Wijma (trainer De Wâlden 2), Emmy Jongsma en teambegeleidster Doete Kloosterman. Tolsma’s afscheid komt dus niet alleen. Met een lach en een traan eindigt zijn termijn na twee jaar. En hoewel er volgend jaar met Sake Koelma een nieuwe trainer komt, blijft het fanatisme van Tolsma de komende jaren nog nagalmen in Tytsjerk en omstreken. Maar dan waarschijnlijk in beperktere mate.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 1 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 2 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 4 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 4 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 5 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 6 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 6 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 7 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 9 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 9 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 10 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00