Afbeelding

KV Drachten zet stap op weg naar lijfsbehoud

Nieuws

KV Drachten zet een aanval op tegen het fel verdedigende ASVD. Op de rug gezien (nummer 11) is Marten Penninga. Rechts staat Alinda Miedema. (Foto: Klaas Rozema)

KV Drachten zet stap op weg naar lijfsbehoud

Door Jelle Jeensma

DRACHTEN – Korfbalvereniging Drachten/Van der Wiel heeft de kans om ook volgend seizoen in de overgangsklasse van de veldcompetitie uit te komen, met beide handen aangegrepen. Door de moeizame 20-19 overwinning op AVSD uit Dronten hebben de Drachtsters het allemaal nog in eigen hand.

In de eerstvolgende uitwedstrijd tegen Wit-Blauw/Green Organics moet KV Drachten/Van der Wiel zich definitief veilig spelen. AVSD is na de nederlaag tegen KV Drachten/van der Wiel gedegradeerd uit de overgangsklasse, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De Drachtsters hadden in ASVD een moeilijke tegenstander, die steeds terug kwam uit een schijnbaar verloren positie. De zenuwen speelden de Drachtsters danig parten.

Eerder waren ze in de zaal gedegradeerd uit de overgangsklasse en dit sportieve drama moet in de veldcompetitie worden voorkomen. De Drachtsters laveerden jarenlang tussen de hoofdklasse en de overgangsklasse, maar hebben het dit seizoen moeilijk in de overgangsklasse. De actuele stand in de overgangsklasse geeft aan hoe spannend het is in de strijd tegen degradatie, met nog één wedstrijd te spelen in de veldcompetitie. Drachten/Van der Wiel heeft twaalf punten, evenveel als Amicitia. Antilopen/Lancyr Deelen en Wit-Blauw/Green Organics staan daar net onder met elf punten. KV Heerenveen, dat zaterdag won, heeft tien punten en mag ook nog hopen. De ploeg die voorlaatste wordt, speelt een beslissingswedstrijd tegen degradatie.

KV Drachten/Van der Wiel ging er energiek tegenaan tegen ASVD en bouwde een redelijk comfortabele voorsprong op van 7-3. De Drachtsters speelden in hoog tempo en met gevarieerde aanvalspatronen. Niets leek een grote overwinning in de weg te staan, maar de Drachtsters speelden te onrustig en lieten de tegenstander terugkomen in de wedstrijd. In hun haast de wedstrijd definitief in het slot te gooien leden ze veel balverlies, zodat ASVD de aanval steeds kon overnemen.

ASVD is allesbehalve een wonderploeg, maar de Drontenaren speelden goed georganiseerd korfbal en kwamen terug tot 9-8. Dat de Drachtsters de rust ingingen met een 10-8 voorsprong was te danken aan Marc Akkerman.

In de tweede helft stond er al snel 10-9 op het scorebord. KV Drachten/Van der Wiel bleef daarna steeds net aan de goede kant van de score, maar slaagde er niet in de tegenstander op een beslissende puntenachterstand te zetten. Daardoor werd het in de slotfase nog bloedstollend spannend. Bij een 19-19 stand kon de wedstrijd nog alle kanten op, maar routinier Marten Penninga schoot zijn ploeg toch nog naar de overwinning: 20-19. Daardoor bewees hij de Drachtsters een grote dienst, want puntverlies zou zijn ploeg in een moeilijk parket hebben gebracht.

Qua scorend vermogen was de ploeg van de vertrekkende hoofdtrainer Jan Tuttel in deze wedstrijd vooral afhankelijk van Marten Penninga en Marc Akkerman. De dames hadden een wat bescheidener aandeel in de score: Lyssa van der Ende twee, Welmoed Bauer twee en Larissa Braam één. Marc Akkerman nam zes treffers voor zijn rekening. “In de training lukt het wel om meer spelers te laten scoren. Dat moeten we ook in de wedstrijden doortrekken”, zegt Akkerman.

Hij keek terug op een moeizame confrontatie tegen de degradant. “ASVD vocht voor de laatste kans, het is geen gemakkelijke tegenstander. We maakten teveel fouten, waardoor ASVD steeds weer kon aansluiten. Het schot was bij ons niet zuiver genoeg. We hebben het goed gedaan, maar kunnen beter dan we nu hebben laten zien. Het was een zwaar seizoen en door de degradatie in de zaal zijn we verkrampt gaan spelen.” De wedstrijd tegen Wit-Blauw/Green Organics moet definitief verlossing brengen voor de Drachtsters. “Aan één punt hebben we genoeg”, weet Akkerman.

De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 uur geleden
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 19 uur geleden
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 19 uur geleden
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 20 uur geleden
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 21 uur geleden
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 23 uur geleden
Pannenkoekendag in Rottevalle
Pannenkoekendag in Rottevalle Algemeen 23 uur geleden
De subsidie biedt kansen voor iedereen die wil bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige landbouw.
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Algemeen gisteren
Foto links: Friso Wielenga 
Foto rechts: Monique vd Ven en Elles Pieterse
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Algemeen gisteren
De lopers van de Wetter- en Willerun in Burgum gaan van start voor de editie van 9 oktober 2022
Derde editie van de Wetter- en Wille run Algemeen gisteren
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm Algemeen 17 apr, 08:30
De bedside singers.
(video) De Bedside Singers zingen al 5 jaar aan het bed Algemeen 16 apr, 19:00
Skriuw dy no yn!
Noch twa wiken om yn te skriuwen foar Liet 2024 Algemeen 16 apr, 16:03