Afbeelding

Menno Mud wint halve marathon in ‘de Slach’

Sport Sport

Menno Mud passeeert de finish na het afleggen van de halve marathon. Linksonder de winnende ijd.
(Foto: Klaas Rozema)

Menno Mud wint halve marathon in ‘de Slach’

BURGUM – Het was winderig en soms viel er een buitje, maar dat weerhield de lopers van de ‘Slach om ‘e Mar’ zaterdag er niet van scherpe tijden neer te zetten. Terwijl zijn grootste tegenstanders nog een flinke afstand moesten afleggen op de halve marathon, arriveerde Menno Mud uit Tytsjerk zo fris als een hoentje aan de finish.

De weersomstandigheden waren allesbehalve ideaal en publiek was dan ook schaars bij start en finish, maar voor de lopers was het best te doen, want extreme warmte heeft natuurlijk ook een negatieve invloed op de prestaties. Menno Mud voelde zich er blijkbaar prettig bij. De loper van AV Lionitas uit Leeuwarden liet er geen gras over groeien, want hij liet nummer twee, Geart Sierd van der Zee, na 21,1 kilometer meer dan vijf minuten achter zich.

“Vanaf kilometer twee heb ik alleen gelopen”, zegt Menno Mud over zijn suprematie. Het was zijn derde deelname aan de ‘Slach om ‘e Mar. “De eerste keer dat ik meedeed was na een weddenschap.’ Mud kent de route goed. “Want ik train er regelmatig.” De halve marathon is voor hem bekend terrein. “Maar misschien ga ik ook de Slachtemarathon lopen.” Zijn tijd was scherper dan die van vorig jaar. Winnaar Rémon van Lunzen zette toen (1.21.00) op de klokken. Mud had er bijna een minuut minder voor nodig: 1.20.17.

Enige tijd later kwam Janke Douma uit Lichtaard binnen. Zij was de eerste vrouw op de halve marathon en kwam aan de meet in 1.50.59. Het is een mooi parcours volgens haar. “De bomen op de route geven beschutting en dat scheelt”. Ook Folkert Visser was veruit de beste loper. Op de elf kilometer was hij bijna drie minuten sneller dan Douwe Graansma, de nummer twee. Vorig jaar was Visser nog vierde. “De wind was lastig, maar de loop was niet zo zwaar. Ik ben tevreden met mijn tijd van 43.10”, zegt de Burgumer atleet, die uitkomt voor Atletiekvereniging Impala uit Drachten.

Bijna negen minuten later kwam Jacinta Fancel uit Leeuwarden over de finish in 52.18. De elf kilometer is populair bij de lopers, want voor deze afstand hadden zich veruit de meeste deelnemers ingeschreven. In totaal waren er 214 lopers.

Paul Steen uit Damwâld maakte zijn favorietenrol op de kortste afstand, de 6,5 kilometer, waar. De 24.48 was een verbetering van zijn tijd van vorig jaar, toen hij 25.27 klokte. “Ik ben superblij”, zei Steen. “De omstandigheden waren anders dan vorig jaar. Toen was er meer zon en stond er minder wind. In het laatste deel van de race ging ik versnellen.” Steen wil in de toekomst langere afstanden gaan lopen en vindt de 6,5 kilometer een goede test. “Hierop kan ik mijn snelheid opbouwen. In november wil ik de Berenloop op Terschelling lopen.” De eerste vrouw, Roos Boerma uit Garyp, kwam op deze afstand binnen in 31.l2.

Uiteraard ging het niet alleen om de podiumplaatsen. De onderlinge tijdverschillen in het ‘rondje om het meer’ zijn groot, maar dat is  de charme van deze wedstrijd, waaraan ook minder geoefende lopers meedoen. Op de halve marathon gaapte tussen winnaar Menno Mud en nummer laatst Wybrand de Groot (2.19.42) bijna een uur.

De organisatoren van de prestatieloop werkten samen met middenstandsvereniging Himbo, de Oars! Lifestyle fair en SV Friesland. Het goede doel dat dit jaar werd gesteund was de stichting ‘Por todo el Mundo’. Deze organisatie maakt zich sterk voor opvang en onderwijs voor kinderen met een beperking in Bolivia. Eén van de initiatiefnemers is Trinke Miedema uit Buitenpost, die in Bolivia werkzaam is.
De opbrengst van ‘Slach om ‘e Mar’, ruim vierduizend euro, is bestemd voor een auto voor de opvang van de Boliviaanse kinderen. Bij de stand van de Stichting was informatie te vinden.

De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 18 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 18 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 20 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 20 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 21 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 21 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 22 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 23 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen gisteren
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 28 mrt, 10:00
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 28 mrt, 09:36