Afbeelding

IJtsma Livingworld in Opende, specialist in wonen, slapen, keukens en tuinmeubilair

Zakelijk Zakelijk

IJtsma kocht de Piramide. Er komt waarschijnlijk een restaturant in.

IJtsma Livingworld in Opende, specialist in wonen, slapen, keukens en tuinmeubilair

OPENDE – IJtsma Livingworld in Opende, een van de grootste meubelzaken in de regio, viert het vijftig jarig bestaan. Deze week, van 19 tot 23 april, zijn er tal van feestelijke acties. Het hoogtepunt is zaterdag de drieëntwintigste: “Dan zal het hier nog drukker zijn dan met Pasen,” verwacht eigenaar Heine IJtsma. Klanten kunnen de hele jubileumweek BTW-vrij kopen. Voor jong en oud zijn er leuke activiteiten.

Door Karoline van den Donker

IJtsma is het wel gewend: op feestdagen staan de auto’s tot voor bij de rotonde geparkeerd. De meubelzaak met 10.000 vierkante meter vloeroppervlakte is voor menigeen een leuk (gezins)uitje.

‘Keus!’, dat is het eerste wat je denkt als je bij IJtsma Livingworld over de drempel stapt. Om de keukens, bankstellen, eethoeken, sta-opstoelen, woonaccessoires,  vloerbedekking, gordijnen en verlichting betaalbaar te houden denken Heine en Ella IJtsma groot. “Alleen door in partijen in te kopen, kan ik blijven meedoen met de concurrentie.” En dus heeft IJtsma naast de 10.000 vierkante meter in Opende, ook een pand van 3000 vierkante meter beschikbaar in Groningen. “Bovendien hebben we vorig jaar de Piramide er bij gekocht, 500 vierkante meter.”

Een begrip in de regio
De Piramide is al net zo’n begrip in de omgeving als IJtsma Livingworld zelf. De Piramide is het zichtobject naast de rotonde op de Scheiding, ter hoogte van Surhuisterveen en Opende. Het enorme pand van IJtsma Livingworld staat er naast. Wie over de Scheiding rijdt, kan het niet missen. Je bereikt de ruime parkeerplaatsen naast de zaak door om de Piramide heen te rijden, De Wending op.

“We hebben het pand gekocht, waarschijnlijk gaan we het verhuren aan een restaurant”, vertelt Heine IJtsma. Tot het zover is, dient de Piramide als showroom voor de tuinmeubelen. “Daar zijn we vorig jaar mee begonnen, het slaat enorm aan”, zegt IJtsma. Veel mensen in het noorden van Nederland wonen op het platteland. Voor hen is het fijn dat de vertrouwde grote keus bij IJtsma Livingworld nu ook lounchebanken, tuinstoelen en ander tuinmeubilair omvat.

Van keukens tot slaapkamers
Weet je nog niet precies wat voor een keuken je wilt? Bij IJtsma Livingworld staan een veertigtal opstellingen. Ze laten uiteenlopende stijlen zien. Grote keus is er ook voor de slaapkamer- en woninginrichting. Er is werkelijk voor ieder wat wils. Jonge stellen vinden er van alles naar hun smaak, maar ook de moderne oudere zal slagen. Van bijna alle modellen zijn er meerdere uitvoeringen.  Zo staan er veel verschillende boxsprings  en zijn er slaapkamerkasten in vele maatvoeringen en kleuren.  IJtsma heeft ruim tachtig verschillende relax-fauteuils in de showroom en er zijn tientallen sta-op-stoelen.

Budget Home Store
Shop-in-de-shops kent IJtsma Livingworld eveneens: beneden is de afdeling van VT Wonen, boven is de  Budget Home Store. “We hebben echt voor iedereen keus. In de Budget Home Store vind je geregeld leuke meeneemprijzen.”

Atelier voor interieuradvies
Midden in het pand bevindt zich het atelier. Een open ruimte, afgeschermd met glazen schuifwanden. Een tafel met computer staat uitnodigend klaar. Hier ontvangt de interieuradviseur op afspraak mensen die styling- of kleuradvies wensen voor hun woninginrichting. Rondom het atelier staan stellingen met stalen vloerbedekking, PVC-vloeren, gordijnen, vitrage en andere raambedekkingen.

Beleving
“Het gaat om beleving”, weet Heine IJtsma. Het geven van service vinden hij en zijn vijfentwintig medewerkers uiterst belangrijk. Of je nu komt voor een nieuwe keuken, een nieuw slaapkamerameublement of een mooie lamp, je bent van  een goede levering verzekerd.

“Wij vieren het vijftig-jarig jubileum deze week”
BTW-vrij kopen tot aanstaande zaterdag

IJtsma Livingworld begon in 1966 midden, in het centrum van het Groninger Opende. Vader Alle IJtsma bracht op zijn fiets rollen tapijt naar de klanten. Moeder Anke IJtsma confecteerde de gordijnen. Zonder hun inzet was het bedrijf niet geworden wat het nu is.

“Eerst werd er bijgebouwd achter het winkelpand in Opende. Tot de rek er uit was”,  vertelt Heine IJtsma. Negentien jaar geleden nam hij samen met zijn vrouw Ella de zaak over van zijn schoonouders. Inmiddels tonen ook hun twee oudste zonen belangstelling voor de meubelbranche. En de jongste broer van Ella neemt een groot deel van de administratie voor zijn rekening.

Op een mooie zichtlocatie
In 2006  verhuisde IJtsma Livingworld naar een nieuw, groot pand langs de Scheiding, nabij Surhuisterveen. “Menigeen verklaarde ons voor gek, maar als je tegenwoordig wilt blijven meedoen, moet je  volume hebben”, zegt IJtsma, die er volledig in slaagde een sfeervolle winkel te creëren, ondanks de omvang. De gekochte goederen worden indien gewenst bij de klanten bezorgd. IJtsma heeft daarvoor twee vrachtwagens op de weg.  Eigen monteurs leggen vloeren en plaatsen de keukens.
IJtsma Livingworld heeft tevens een Outletstore, aan de overkant van De Wending, iedere zaterdagmiddag open van 14.00 tot 17.00 uur. Restanten van partijen, of artikelen met een kleine beschadiging, vinden vanaf hier voordelig geprijsd hun weg naar de klant.

Een feestelijk programma
Al met al kijkt IJtsma Livingworld terug op vijftig jaar groei; vijftig jaar ontwikkeling; vijftig jaar plezierig werken in de zaak, mede dankzij “de tomeloze inzet van alle medewerkers”. Daarom trakteert IJtsma Livingworld op een heerlijke actieweek: koffie met gebak voor iedere klant die bovendien BTW-vrij mag afrekenen.
Aanstaande zaterdag 23 april is het hoogtepunt. Dan komt een kok  de feestvreugde verhogen door ter plekke lekkere hapjes klaar te maken. Ook zal er bijvoorbeeld een wijnproeverij zijn. Muziekvereniging Crescendo treedt op, en natuurlijk is er voor de kinderen een springkussen.

“Laat je verrassen”, zegt Heine IJtsma lachend. “We bestaan maar één keer vijftig jaar, dus we pakken flink uit.”


Ella en Heine IJtsma (tweede en vierde van rechts) met hun familie en medewerkers. Samen maken ze IJtsma Livingworld tot wat het nu is. Tot en met zaterdag kopen klanten BTW-vrij ter ere van het vijftigjarig bestaan van de zaak die door Alle en Anke IJtsma werd gestart in 1966. (Foto’s Klaas Rozema)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 3 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 4 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 6 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 7 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 8 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 22 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen gisteren
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30