Afbeelding

VV Rottevalle en Rijperkerk delen de punten

Sport Sport

Keeper Albert Alma van VV Rijperkerk krijgt hulp van de verdedigers Erwin Veenstra (links) en Rutger Bosch. Ze houden Liekele Kamminga van VV Rottevalle van scoren af. (Foto: Klaas Rozema)

VV Rottevalle en Rijperkerk delen de punten

ROTTEVALLE – VV Rottevalle en VV Rijperkerk stonden zaterdagmiddag met verschillende belangen aan de aftrap. Rottevalle staat al een paar weken geruststellend in de veilige middenmoot.

Het elftal van trainer Minno van der Werff weet op de juiste momenten te winnen en kent daardoor dit voetbalseizoen geen zorgen. Het kan niet meer echt omhoog kijken en ook een periodetitel is niet meer haalbaar en zoals gezegd degradatieperikelen zijn er ook niet. De laatste wedstrijden zijn zoals dat zo mooi heet voor Rottevalle om des keizers baard.
Hoe anders is het gesteld met Rijperkerk, de ploeg waar de huidige trainer van Rottevalle een aantal seizoenen hiervoor de hoofdmacht trainde. Vorig seizoen nog tweedeklasser, moet het nu alle zeilen bijzetten om het derdeklasserschap veilig te stellen.

Na een wedstrijd die wat veldspel betreft tegenviel, deelden beide elftallen de punten. Maar met zes doelpunten en de belangen die er speelden en de spanning die dat voor de toeschouwers aan de lijn opriep was er deze zaterdagmiddag voldoende te beleven.

Rottevalle begon goed aan de wedstrijd en liet zeker het eerste kwartier zien dat ze niet voor niets hoger geklasseerd zijn dan Rijperkerk. Al binnen vijf minuten hadden de Rottevalsters een 3-0 voorsprong kunnen nemen. Zo zag Jelte de Hoek zijn actie al in de eerste minuut pas op het laatste moment gestuit door de doelman van Rijperkerk. De bal had wellicht op de stip gekund, maar het gebeurde niet. En ook Benjamin van der Molen kwam kansrijk door en in scoringspositie. In de vijfde minuut was het raak, toen René Mellema goed bediend werd en beheerst de bal in de hoek schoof. Zo liet Rottevalle het eerste kwartier uitstekend spel zien, maar verzuimde Rijperkerk op een grotere afstand te zetten.

De gasten kwamen langzamerhand beter in hun spel, immers voor Rijperkerk was het noodzaak deze middag een goed resultaat te halen. Het spel werd er hierdoor van beide kanten niet beter op, veel passes bereikten de medespelers niet. Rijperkerk drong meer aan zonder dat het echt uitgespeelde kansen kreeg. Rottevalle was aanvallend gevaarlijker, maar toen het na de omschakeling verdedigend even niet klopte, lag er ruimte op het middenveld en de pass op Mark Hendriks was op maat. De spits van Rijperkerk gaf doelman Riekele Borger geen schijn van kans en zo was de stand gelijkgetrokken. Rijperkerk kreeg vertrouwen en drukte Rottevalle terug op eigen helft.

Doelrijpe kansen leverde het niet op, maar Rijperkerk mocht wel een aantal hoekschoppen nemen. Deze standaardsituaties zorgden voor een paar hachelijke momenten in de doelmond van Rottevalle en met wat meer overtuiging had Rijperkerk met een voorsprong kunnen rusten. Nu kon Riekele Borger met een paar knappe reddingen Rottevalle voor een achterstand behoeden. Na de thee was Rijperkerk veelvuldig op de helft van Rottevalle te vinden en kreeg het al snel een aantal kansen die niet gemist mochten worden. De voorwaartsen van Rijperkerk waren echter te besluiteloos en zo duurde het lang voor het beslissende schot kwam. Rottevalle bleef daardoor toch nog vrij eenvoudig overeind. Het kwam zelfs – gezien het spel nauwelijks verdiend – op een 2-1 voorsprong.

Een goed uitgevoerde counter bracht de bal in het strafschopgebied bij Liekele Kamminga, die attenter reageerde dan de doelman van Rijperkerk. De bal verdween via de binnenkant van de paal in het doel. De hernieuwde voorsprong zou Rottevalle de rust moeten geven weer het eigen combinatievoetbal te zoeken, maar dat gebeurde niet. Rijperkerk gaf de moed niet op en bleef aandringen, waarbij het via beide vleugels gevaar probeerde te stichten. Manco bij Rijperkerk was, dat de voorzetten ondermaats waren en ook de eindpass vaak niet aankwam. Rottevalle probeerde de snelheid van de spitsen te benutten en door snelle tegenstoten te scoren. In de vijfenzestigste minuut had deze tactiek succes toen Erwin de Wind René Mellema wegstuurde. Deze moest zich nog ontdoen van de laatste man, maar deed dat op een beheerste manier en zijn schot verdween onhoudbaar in het doel.

Rottevalle op rozen en de wedstrijd beslist, dachten de toeschouwers. Zeker omdat Rijperkerk weliswaar zijn best deed, maar niet bij machte leek een doelpunt te maken. Maar in het voetbal kan alles gauw veranderen. In de drieënzeventigste minuut had Anne Epema een mooie actie in huis, die hem de gelegenheid gaf uit te halen. Het was een prachtig doelpunt en het bracht alle hoop bij Rijperkerk terug.
En wat de Rottevalle-aanhang al vreesde werd bewaarheid. In de vierentachtigste minuut was het Erwin Veenstra die vanaf vijfentwintig meter snoeihard de bal in de kruising liet verdwijnen. Opnieuw een schitterende treffer.

Rottevalle, dat inmiddels een paar wissels had ingebracht, kreeg nog de kans om te winnen. Teake Visser slalomde zich op de rand van de achterlijn in een gunstige positie, maar bereikte geen medespeler. Zo eindigde deze wedstrijd in een 3-3 gelijkspel en daar kon de neutrale toeschouwer vrede mee hebben.

Rottevalle blijft zevende op de ranglijst, Rijperkerk deelt nu de elfde en twaalfde plaats met RWF. Het speelt nog vier finales met als inzet het ontlopen van de nacompetitie voor degradatie.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 7 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 8 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 9 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 10 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 11 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 12 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 12 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 13 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 15 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 15 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 16 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00