Afbeelding

Criteriums jachtterrein Cycling Team Fryslân

Sport Sport

Het Cycling Team Fryslân. V.l.n.r. Andries Weening, Frank Wierstra, Henk Bos, Marc de Bruin, Gaatze Postma en Ruben Hoekstra, Taeke Oppewal ontbreekt op de foto. (Ingezonden foto)

Criteriums jachtterrein Cycling Team Fryslân

BURGUM – Op Tweede Paasdag komt het Cycling Team Fryslân voor het eerst aan de start in een wielerwedstrijd op Friese bodem. Deze nieuwe Friese wielerploeg met eliterenners doet mee aan de Wielerronde van Ureterp en wil in het Opsterlandse wielerdorp meedoen in de strijd om de podiumplaatsen.

De recent geformeerde ploeg moet Friesland weer op de wielerkaart zetten. Dat is nodig omdat de Friese wielerverenigingen zoals Wadro Otto Ebbens en Woonexpo Kapenga momenteel amper volwaardige elite- en beloftenploegen op de been kunnen brengen. Eén van de initiatiefnemers van het zeven renners tellende Cycling Team Fryslân is de dertigjarige Frank Wierstra.

Een selectieve wielerkalender past het beste bij de ambities en mogelijkheden van de nieuwe wielerformatie. “We gaan niet alle koersen rijden en richten ons vooral op criteriums in Friesland. Het Cycling Team rijdt geen klassiekers en doet niet mee aan de nationale clubcompetitie”, zegt de wielrenner uit Burgum. Wierstra heeft zijn ambitie om prof te worden allang opgegeven, maar bij de eliterenners en de beloften laat hij de afgelopen seizoenen een constant niveau zien. Hij won twee keer de Ronde van Harkema en vorig jaar behaalde hij zijn meest aansprekende overwinning: de Gouden Pijl in Emmen. Daarnaast pakte hij nog andere prijzen. “Ik leef nu serieuzer voor mijn sport dan een aantal jaren terug.” Hij heeft altijd gedroomd van een profbestaan en heeft er alles voor gedaan, maar dat zat er voor hem helaas niet in. “Het is moeilijk om als Friese renner door te breken, want de concurrentie is groot. Het is alleen Pieter Weening en Lieuwe Westra gelukt, maar ik ben tevreden met wat ik heb bereikt. Ik wil plezier in het wielrennen blijven houden. Individueel willen we in onze ploeg allemaal winnen, maar in de koers werken onze renners samen. Als een ploeggenoot voorin zit, houden de anderen hun benen stil. Dat is het ploegenspel.”

Wierstra reed op persoonlijke titel voor het Cycling Team 3 Action, maar met andere renners heeft hij vorig jaar de koppen bij elkaar gestoken om een eigen wielerploeg te beginnen. Naast Wierstra bestaat het Cycling Team Fryslân uit vier voormalige eliterenners van Wadro Otto Ebbens uit De Westereen: Henk Bos, Ruben Hoekstra, Marc de Bruin en Gaatze Postma. Andries Weening uit Kootstertille kwam van Wielervereniging Woonexpo Kapenga uit Drachten.

Ook Taeke Oppewal uit Heerenveen heeft zich inmiddels bij de ploeg aangesloten. Hij is de veertig gepasseerd en was al gestopt met wielrennen, maar is opnieuw begonnen. Hij fietst nog steeds gemakkelijk en hard en traint volledig mee”. Het Cycling Team Fryslân fietst ‘onder de vlag’ van Wielervereniging Cycling Sneek. “We hebben geprobeerd bij Otto Ebbens een eigen ploeg te beginnen, met eigen sponsors, kleding en budget. Dat bleek niet haalbaar, omdat Otto Ebbens vastzat aan lopende sponsorcontracten”, zegt Wierstra.

Daarna besloten de renners zich af te scheiden van hun verenigingen om de eigen nieuwe wielerploeg te formeren. “Een ploegleider hebben we niet, we regelen alles zelf.” De wielerverenigingen Otto Ebbens en Woonexpo Kapenga zijn kwalitatief uitgehold, omdat er nog maar weinig eliterenners over zijn. “Talentvolle renners uit de regio gaan naar ploegen die met buitenlandse programma’s rijden en meer sponsorfaciliteiten hebben. De verenigingen moeten zich nu richten op jeugd, amateurs en nieuwelingen”, stelt Wierstra vast.

De nieuwe eliteploeg van Wierstra en zijn wielervrienden rijdt vooral criteriums. In Friesland, maar ze zijn ook daarbuiten actief, zoals afgelopen weekend in de Ronde van Heeswijk-Dinther, waar Marc de Bruin derde werd. Wierstra: “We hebben geen zin in klassiekers. De concurrentie buiten de provincie is te groot en je moet in de koers veel risico’s nemen om steeds voorin zitten. Ook zijn de afstanden te groot van de klassiekers, honderdtachtig kilometer is niet haalbaar voor ons, honderdzestig kilometer gaat nog net. We hebben allemaal een baan en kunnen niet voluit trainen. Zelf werk ik als vertegenwoordiger bij Burgers Rijwielen in Drachten.”

Het Cycling Team Fryslân doet evenmin mee aan de nationale clubcompetitie omdat ook daarin de concurrentie te groot is. “We kiezen onze eigen koersen en willen daar op een hoog niveau goede prestaties neerzetten, ook voor de sponsors.” Het Cycling Team Fryslân wil zich ook buiten de lands- en provinciegrenzen laten zien, vertelt Wierstra. “Na de Omloop van Trynwâlden willen we in dit najaar in Spanje wedstrijden gaan rijden. Ook hebben we het plan om volgend jaar bijvoorbeeld de Ronde van Cuba te rijden, een meerdaagse wedstrijd. Een hoge klassering zullen we daar waarschijnlijk niet neerzetten, maar ons team promoot daarmee wel weer het wielrennen in Friesland.”

Wielerliefhebbers en bedrijven die het Cycling Team Fryslân willen sponsoren zijn welkom. De Club van 100 heeft inmiddels al bijna zestig leden: familie, vrienden, kennis en liefhebbers. Zo kunnen ze onder andere aan het einde van het jaar meedoen aan een sponsordag waar ook Pieter Weening en Lieuwe Westra een blokje meefietsen.

Actueel

Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 14 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 14 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 15 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 17 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 19 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 20 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 21 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 21 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 22 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 23 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21