Afbeelding

Historische promotie van Wêz Handich/DOW

Nieuws

De spelers van Wêz Handich/DOW vieren feest, het kampioenschap in de tweede klasse van de zaalcompetitie is binnen. Foto: Klaas Rozema)

Historische promotie van Wêz Handich/DOW

HOUTIGEHAGE – Met dreunende muziek en drumgeluiden hadden de korfbalfans van Wêz Handich/DOW zichzelf zondagmiddag alvast in de goede stemming gebracht voor de kampioenswedstrijd. De sfeer zat er dan ook goed in op de volle tribune van de Dúnoardhal in Houtigehage.

De fans kregen waarvoor ze waren gekomen. Hun ploeg versloeg hekkensluiter WSS uit Oude Pekela met 21-15 en promoveerde door het kampioenschap naar de eerste klasse in de zaalkorfbalcompetitie. Eerder maakte de samenwerkingsclub uit Rottevalle en Eastermar de sprong naar de eerste klasse in de veldcompetitie. Daarin is het middenmoter. Nu is ook historie geschreven door in de zaal dit niveau te halen.

Het kampioenschap kwam allerminst als een verrassing. Wêz Handich/DOW had alle wedstrijden in de zaalcompetitie gewonnen en daarom was de conclusie gerechtvaardigd dat underdog WSS een gemakkelijk te nemen hindernis was. Het tweede team van Wêz Handich/DOW gaf in het voorprogramma het goede voorbeeld door de wedstrijd te winnen. Wêz Handich/DOW 1 heeft een veelzijdige selectie met veel scorend vermogen. De broers Pieter en Michel Veenstra waren ook in de kampioenswedstrijd productief, maar bijna alle spelers hadden een aandeel in de score.

De zenuwen zullen ongetwijfeld bij Wêz Handich/DOW door de kelen hebben gegierd, want de titelkandidaat begon allerminst scherp en oogde overgeconcentreerd. Veel ballen raakten alleen de korf of caramboleerden er weer uit. WSS speelde onbevangen en nam al snel een 3-5 voorsprong. Daarna kwam Wêz Handich/DOW beter in de wedstrijd. Pieter Veenstra scoorde de aansluitingstreffer (4-5) en bracht daarna van afstand zijn ploeg op gelijke hoogte (5-5). Dit was in feite de ommekeer, want het tempo ging omhoog en de combinaties waren effectiever. Michiel Veenstra zorgde er voor dat zijn ploeg voor het eerst op voorsprong kwam (6-5) en daarna was Wêz Handich/DOW heer en meester.

De ruststand van 13-6 was alleszins geruststellend voor de formatie van trainer/coach Gerjan Gorter.  Na de thee leefde WSS nog even op. De achterstand werd verkleind en bij de stand 17-12 was de marge nog vijf punten. Jan Zeinstra maakte met een strafworp aan de laatste onzekerheid een einde: 18-12. Daarna was het kampioenschap honderd procent zeker en waren er nog treffers voor Janna Bekkema, Anna de Vries en Hillebrand Wiersma.

Nadat de 21-15 overwinning op het scorebord stond, konden de champagneflessen worden ontkurkt. Gerjan Gorter deelde uiteraard in de feestvreugde van zijn ploeg. “In het tweede deel van de eerste helft hebben de spelers het goed opgepakt en was het schot beter. Bij rust hadden we al een ruime voorsprong opgebouwd. We hebben een kwalitatief goede selectie met spelers die hard trainen. Michiel en Pieter Veenstra scoren veel, maar Jan Zeinstra en Hillebrand Wiersma, twee goede rebounders, zijn ook belangrijk voor het team. De dames zijn soms wat ondergewaardeerd, maar ze doen het aanvallend en verdedigend prima.”  Dat bewezen ze door hun aandeel in de score.

Volgend seizoen moet Wêz Handich/DOW flink aan de bak, zegt Gorter. “De sterke eerste klasse wordt een hele kluif, maar we zien het als een uitdaging. Met dit spelersmateriaal moeten we ons kunnen handhaven in de middenmoot.” Gorter zal dan niet meer aan het roer staan, want de trainer/coach uit Hoogkerk stopt er na dit seizoen mee.

Voorzitter Gooitzen Zuiderveld van DOW uit Eastermar ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. Door de samenwerking tussen de beide clubs kunnen op verschillende niveaus teams met gelijkwaardige spelers worden samengesteld. Zuiderveld: “Een aantal spelers uit het tweede team kan zo  meedraaien met de eerste selectie. Dat tweede team speelt in de tweede klasse. Ook uit de jeugdteams komen nieuwe talenten boven”.

Scores: Michiel Veenstra 5, Pieter Veenstra 4, Anna de Vries 4, Jan Zeinstra 3, Janna Bekkema 3, Hillebrand Wiersma 2.

Actueel

Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 7 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 8 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 9 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 10 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 11 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 12 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 13 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 14 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 15 uur geleden
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 15 uur geleden
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 apr, 14:02
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 17 apr, 13:15
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 17 apr, 11:53