ONT niet productief in degradatieduel

Sport Sport

Aanvaller Teake van der Hoek van ONT wordt door keeper Johan Jan Kleefstra onderuit gehaald, wat hem een rode kaart oplevert. Rechts Thomas Hoekstra van VV Zwaagwesteinde. (Foto: Klaas Rozema)

OPEINDE – Het pure degradatieduel ONT – Zwaagwesteinde leverde zaterdag geen winnaar op. Er werd niet gescoord en dat er niet werd gescoord mocht ONT zichzelf best aanrekenen. Zeker vijf grote kansen werden om zeep geholpen, terwijl de bezoekers tot geen enkele uitgespeelde kans kwamen. Doelpunten vielen er niet, rode kaarten wel; twee voor Zwaagwesteinde en eentje voor ONT.

ONT had zaterdag maar één opdracht en dat was winnen van mededegradatiekandidaat Zwaagwesteinde. ONT nam direct het heft in handen om dat de eerste helft ook niet meer uit handen te geven. Het eerste wapenfeit was ook voor de thuisclub. Hendrik Mulder besloot een rush over de as van het veld met een schot dat over ging. Dat was na drie minuten en vier minuten later was er al de volgende kans.

De voorzet van Gerrit-Jan Kooistra was prima, Egbert Hulzinga kon het hoofd net niet tegen de bal krijgen, maar dat leverde Stefan Roffel uiteindelijk een vrije schietkans op. En die kans benutte de ONT’er niet, het schot ging over. Zwaagwesteinde deed wat terug door doelpogingen van Jan Visser met een schot dat niet lekker van de voet kwam en een kopbal die de juiste hoogte miste. De volgende kans was weer voor ONT nadat Sjoerd Venema de bal bij Teake van der Hoek bracht en Zwaagwesteinde-doelman Johan Jan Kleefstra met de voet net kon redden. Voor ONT bleven de kansen zich opstapelen, want even later schoot Hulzinga naast nadat hij de bal voor de voeten kreeg gekopt door Otto Kooi uit een voorzet van opnieuw Kooistra.

Om te worden opgevolgd door een schot van Van der Hoek op de buitenkant paal na een indraaiende vrije trap van Roffel. Een overtreffende trap van die kans was er een minuut later. Sjoerd Venema combineerde met Freerk Veenstra waarna ONT’s rechter vleugelverdediger een afgemeten voorzet losliet. De bal bereikte Hendrik Mulder die besloot tot een Bep Bakhuys-kopbal (zweefduik) die net naast ging.

De laatste kans voor ONT was een minuut voor rust niet besteed aan Venema. Oog in oog met doelman Kleefstra werd het een ‘niet’. Voor Zwaagwesteinde vuurde René Vellinga in de slotminuut nog een vrije trap op het ONT-doel, maar daar was ONT-doelman Rory Bruinja klemvast aanwezig. ONT was in de eerste helft duidelijk de bovenliggende partij en dat was in het begin van de tweede helft even anders.

Zwaagwesteinde startte met meer overtuiging en ONT had minder grip op de partij. Het leverde voor de bezoekers geen kansen op. Tenminste, geen uitgespeelde kansen. Wel moest ONT attent zijn bij enkele corners en vrije trappen. De eerste de beste ONT-aanval leverde Zwaagwesteinde een rode kaart op. Freerk Veenstra lanceerde Van der Hoek waarna de ONT-aanvaller werd gestuit door Kleefstra en dat leverde de Zwaagwesteinde-doelman rood op. Tien minuten voor tijd behoedde zijn vervanger Gerrit Daleman Zwaagwesteinde voor een achterstand door een inzet van Van der Hoek met een reflex uit zijn doel te houden.

Een minuut voor afloop werd het weer tien tegen tien nadat Egbert Hulzinga rood kreeg voor een natrappende beweging. In blessuretijd kwam Zwaagwesteinde opnieuw in ondertal toen René Vellinga zijn tweede gele kaart kreeg en kon vertrekken.

Werkelijk in de laatste seconde van de extra tijd kreeg ONT alsnog de kans de drie punten in Opeinde te houden. Van der Hoek worstelde zich tot een inzet en waar heel ONT de bal de doellijn al zag passeren, was het een Zwaagwesteinde-verdediger die de bal van de lijn roeide.

Zo bleef het bij 0-0 en voor ONT voelde dat als twee verliespunten. Vooral omdat alle andere ploegen in het rechter rijtje verloren en ONT bij winst de veilige plaats 10 beter in zicht had gekregen. Ook gezien de kansen die de thuisploeg kreeg hadden de drie punten in Opeinde moeten blijven.

Zaterdag speelt ONT uit tegen Zeerobben. Aanvang wedstrijd 14.45 uur. Zwaagwesteinde speelt tegen Zuidhorn.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.