Afbeelding

‘The Elvis Experience’ verduidelijkt onze muziek

Nieuws

Jaap Melessen (links) en Harry Ettema zoeken nummers uit van Elvis Presley. Ettema heeft bij RTV Kanaal 30 ook nog een ander programma: ‘Countryranch’. (Foto: Klaas Rozema)

Het lokale radio-programma van Jaap Melessen en Harry Ettema heeft de fans zelfs in België
‘The Elvis Experience’ verduidelijkt onze muziek

BURGUM – Een radio-programma over Elvis Presley op RTV/Kanaal 30. Luisteraars zijn laaiend enthousiast. De programmamakers, Jaap Melessen en Harry Ettema, krijgen reacties uit geheel Nederland en zelfs België.

Door Karoline van den Donker

‘The Elvis Experience’ is sinds 1 januari te beluisteren, in de oneven weken op vrijdagavond tussen 20.00 uur en 21.00 uur. Wie het radioprogramma heeft gemist, kan het terugluisteren via www.rtvkanaal.30/uitzending gemist.

Jaap Melessen uit Burgum is een grote fan van Elvis Presley en zou  over de legendarische muzikant dagelijks wel een programma kunnen maken. “Muziek genoeg. Elvis heeft 1100 nummers uitgebracht.” Daarnaast staan er honderden live-optredens op tape. Ze werden ooit gemaakt om terug te kunnen luisteren hoe een concert in een zaal voor veertig-, vijftig- of zelfs zestigduizend mensen klonk.
Wat ook bewaard is gebleven zijn soms wel dertig verschillende opnames voor een plaat (‘takes’). “Elvis komt uit de tijd dat de langspeelplaat live werd opgenomen met de voltallige band.”

Historische informatie
Toch zijn plaatjes niet de hoofdmoot van ‘The Elvis Experience’. Humor en historische informatie over de muziek zijn allerbelangrijkst.
“Officieel ben ik de presentator en is Harry Ettema de geluidstechnicus”, vertelt Melessen. “Maar al bij de voorloper van dit programma, The Sellaband Experience, ontstond onze gewoonte om elkaar vragen te stellen tijdens de uitzending. Dat doen we nog steeds. Een deel van het programma komt dus spontaan tot stand. We weten vooraf niet wat we gaan zeggen.”

Gasten zijn welkom om bij de uitzending aanwezig te zijn. “Hebben zij iets toe te voegen aan de gegeven informatie dan is dat welkom.”

Bron hedendaagse muziek
De passie van Jaap Melessen is gestoeld op de belangrijke rol die Elvis Presley heeft gespeeld in de muziekgeschiedenis. “Het is een rol die bij veel mensen niet bekend is, maar Elvis is van ontzaglijke maatschappelijke betekenis geweest. Hij speelde als eerste blanke ‘zwarte muziek’. In een tijd waarbij ‘zwarte muziek’ geen schijn van kans kreeg. Blanken wilden er niet naar luisteren, het werd op de radio niet gedraaid en een plaat uitgeven was als ‘zwarte muzikant’ vrijwel onmogelijk,” vertelt Melessen.
Elvis Presley groeide op als ‘kansarme blanke’ in Memphis, de grootste stad van de zuidelijke Amerikaanse staat Tennessee. Zijn eerste plaatje bracht hij zelf uit, in de hoop zo ‘ontdekt’ te worden. Hij bereikte zijn doel: de producer Sam Phillips, van de Sun Studio, raakte in hem geïnteresseerd.
Hij werd nogmaals uitgenodigd in de studio en samen gingen ze op zoek naar ‘iets’ wat het publiek zou raken. Ze kwamen er niet uit, totdat Elvis in een pauze vroeg: ‘En wat vinden jullie hiervan?’ Hij speelde de trage blues ‘Thats Allright’ in een verrassend uptempo. Sam Phillips wist: ‘dit is het’.

“Het bijzondere was dat een ‘blanke’ nu ‘zwarte’ muziek speelde, in een periode dat in Memphis tankstations bestonden waar mensen met een bruine huidskleur niet mochten tanken. In een tijd de er bussen reden waarin ‘de blanken’ voorin zaten en ‘de zwarten’ achterin. De slavernij zat nog diep verankerd in de maatschappij”, aldus Jaap Melessen.
Elvis Presley zong de ‘zwarte muziek’ van nature. “Hij was opgegroeid met ‘negers’  en kwam geregeld in ‘een zwarte kerk’. Dat verklaart ook zijn karakteristieke heupbewegingen als hij zong”, vertelt Jaap Melessen. “De meisje die hem op het podium zagen werden helemaal gek.”

Elkaar inspireren
Jaap Melisssen raakt niet uitgepraat als hij het over zijn passie Elvis Presley heeft. En dat merken de luisteraars. Natuurlijk is er ook ruimte voor de passie van geluidstechnicus Harry Ettema. Hij is een verwoed countryfan. En dus zit er ook een item in The Elvis Experience: ‘Harry’s keuze’.Op dat moment worden de luisteraars getrakteerd op de originele uitvoering van een nummer dat later door Elvis is opgenomen, of andersom, een nummer dat Elvis heeft gemaakt, maar later is overgenomen door een andere artiest.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 12 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 14 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 15 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 16 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 16 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 17 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 18 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21