Afbeelding

Koploper Rood-Wit maatje te groot voor TFS

Sport Sport

TFS zet een aanval op. Aan de bal is Jitze van der Vlugt terwijl zijn teamgenote Aline van der Vee wordt gehinderd door een tegenstander. Daarachter Baukje Visser en rechts Wiltsje Siderius. (Foto: Klaas Rozema)

Koploper Rood-Wit maatje te groot voor TFS

HOUTIGEHAGE – De topper in de vierde klasse C was zaterdag TFS tegen koploper Rood-Wit. TFS had bij winst op gelijke hoogte kunnen komen met Rood-Wit, maar het krachtsverschil tussen beide ploegen bleek uiteindelijk te groot. TFS bood maximaal verzet, maar kon een 13-21 nederlaag tegen Rood-Wit niet voorkomen.

TFS draait een meer dan verdienstelijk zaalseizoen, maar promotie naar de derde klasse zit er waarschijnlijk niet in. Als TFS tweede wordt op de ranglijst is daarop theoretisch nog een kans, maar dat hangt dan weer af van resultaten van andere ploegen. TFS heeft een jong team, met een paar routiniers, zoals Wiltsje Siderius, die ook in de wedstrijd tegen Rood-Wit regelmatig de korf vond.

Rood-Wit is wat verder in de ontwikkeling dan TFS, dat ook een aantrekkelijk spelletje speelt. De ploeg uit Wezep speelde een tempo hoger, kon terugvallen op meer automatismen en was doeltreffender. Ook verdedigend zat het goed in elkaar bij Rood-Wit. Monique Postma, de meest productieve dame bij TFS, had een lastige persoonlijke tegenstandster, die zich als een horzel in haar vastbeet. Met afstandsschoten, haar sterke wapen, was ze wel een paar keer succesvol. Bij rust keek TFS in de Dúnoardhal in Houtigehage al tegen een achterstand van vijf punten aan.

Het gemakkelijker spelende Rood-Wit kwam al snel in de wedstrijd op een 0-2 voorsprong, maar Wiltsje Siderius en Baukje Visser konden de schade repareren: 2-2. Daarna liep Rood-Wit uit naar 2-4. Met een strafworp realiseerde TFS de aansluitingstreffer (3-4), maar vervolgens kwam Rood-Wit op stoom en brak een fase aan waarin TFS helemaal niet wist te scoren. Het kwaliteitsverschil tussen de beide ploegen werd steeds duidelijker. Waar het in een hoog tempo spelende Rood-Wit soepel combineerde en scoorde, lukte het bij TFS vaak net niet. Het schot was bij Rood-Wit nauwkeurig, terwijl bij TFS de precisie ontbrak. Na een mindere periode vocht TFS zich toch weer terug in de wedstrijd. Treffers van Jitze van der Vlugt en Monique Postma brachten het verschil terug tot drie treffers: 5-8. Even leek een wederopstanding in de maak, maar de ploeg uit Drachtstercompagnie kwam voor rust niet dichterbij en ging met een 8-13 achterstand de tweede helft in.

Theoretisch had TFS nog kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar die werden de bodem ingeslagen door een vlot scorend Rood-Wit. Bij een 9-17 achterstand miste Wiltsje Siderius nog een strafworp en daarna was het helemaal gedaan met TFS. De 10-21 achterstand was natuurlijk niet meer te overbruggen. Rood-Wit liet met het laatste fluitsignaal in zicht de teugels wat vieren en Wiltsje Siderius, Monique Postma en Jildou van der Vee gaven de eindstand een wat draaglijker aanzien: 13-21.

Trainer/coach Wobbe van der Wijk uit Houtigehage, die dit seizoen Jan van der Heide opvolgde, kon de nederlaag vrij gemakkelijk accepteren, omdat Rood-Wit onmiskenbaar het betere en completere achttal was. “Rood-Wit is een goede vierdeklasser en zal terecht kampioen worden in deze klasse. Het verschil zat vooral in de schotvaardigheid. Ze schoten zuiverder, zes van de acht spelers van Rood Wit scoren gemakkelijk. Wij hebben meer kansen nodig om tot scoren te komen.”

Voor vierdeklasse-begrippen heeft ook TFS een veelbelovend en goed team, vindt Van der Wijk. “We spelen geen werkkorfbal, maar proberen met snel spel en in een hoog tempo de wedstrijden te winnen. Dit seizoen zijn we met deze spelstijl verder gekomen. Dit is een jonge spelersgroep met veel begin twintigers waar zeker mogelijkheden in zitten.”

KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 5 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 6 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 6 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 7 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 8 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 23 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen gisteren
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen gisteren
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00