Afbeelding

Griet Wiersma, met troubadour en goochelaar

Cultuur

Griet Wiersma, die samen met Piter Wilkens (links) en Minze Dijksma bezig is met een theatertournee. (Foto: Niels Westra)

Griet Wiersma, met troubadour en goochelaar

WALTERSWALD – ‘Fljimsk’ heet de nieuwe voorstelling waarmee de Friese artiesten Griet Wiersma, Piter Wilkens en Minze Dijksma de theaters zijn ingegaan. In het Frysk wurdboek is het vergeefs zoeken naar de titel van het programma.

Door Jelle Jeensma

“It is in net besteand wurd”, betocht troch Piter Wilkens”, zegt Griet Wiersma. Ze heeft als zangeres en comédienne furore gemaakt en ziet deze show met haar kompanen als een nieuwe uitdaging. Griet Wiersma, troubadour Piter Wilkens en goochelaar Minze Dijksma hebben elkaar gevonden in dit afwisselende programma vol humor, zang, sketches en magische goocheltrucs.

Ze beschikken alle drie over komisch talent, waardoor ze elkaar goed aanvullen. “Piter is populêr by it publyk, hat humor, is fleksibel en kin goed ymprovisearje. Op it Frysk Sjongers Gala komme wy elkoar hieltyd wer tsjin”, vertelt Griet Wiersma. Met Minze Dijksma werkt ze al vijftien jaar samen. Met komiek Teake van der Meer maakten ze samen zeven theaterprogramma’s. Het nieuwe trio houdt elkaar mooi in evenwicht in de nieuwe voorstelling ‘Fljimsk’. Griet zingt en kruipt in de huid van een aantal typetjes. “Piter bringt eigen repertoire en spilet gitaar by nûmers dy’t ik sjong. Ek sjonge wy duetten.”

In ‘Bêst genôch’, een nummer van Piter Wilkens, moet Minze Dijksma het ‘ontgelden’. Niet echt, want het is milde satire met een komische inslag. Aan het einde van de voorstelling wordt een medley gezonden, door het trio ‘in grienmank’ genoemd.

De theatervoorstelling is door regisseuse Agnes Zeinstra, de vriendin van Piter Wilkens, op onderdelen bewerkt. Daardoor heeft ‘Fljimsk’ aan kracht gewonnen, vindt Griet Wiersma. “Sy hat de show pittiger makke”. Griet’s echtgenoot Leo verzorgt als vanouds de techniek en het decor.
Griet Wiersma is met haar Friese liedjes en typetjes een bekende verschijning in Friesland. Ze is al dertig jaar actief in de muziek. “The Happy Tuners wie myn earste band, dy sochten in sjongeres. Doe’t ik audysje die, sollisitearren der ek oare sjongeressen by de band. Blykber foel ik op, want ik mocht der by komme.”

Daarna werd ze vocaliste in een andere band, Challenge. “By in optreden fan Challenge yn Hurdegaryp wie Teake van der Meer seremoanjemaster by in brulloft en sa kamen wy mei elkoar yn kontakt.”  Dat was het begin van een langdurige samenwerking tussen de komiek, Griet en Minze Dijksma, die al langer met ‘Lytse Teake’ op het podium stond.  Griet zong tijdens de tournees met Teake liedjes en ontwikkelde zich steeds meer als komisch talent in allerlei sketches.

“By Teake haw ik in fantastyske tiid hân. Hy, Minze en ik fielden inoar hiel goed oan. As ik in typke die, helle ik de klean dêrfoar by kringloopwinkels. Teake is in hiel plezierige man om mei gear te wurkjen. Hy is op it poadium geas­tich, mar dêrbûten serieus. Hy is no stoppe mei de teatertournees, maar dat wol net sizze dat er net mear optreedt. Hy kin my altyd belje. By him krige ik de kâns typkes út te byldzjen en dêrtroch bin ik as artyste groeid.”  Ze krijgt vaak te horen dat ze een veelzijdig talent is. “Ik wurd ferlike mei Tineke Schouten en Simone Kleinsma. Meidwaan oan in musical lykas Kleinsma soe foar my in nije útdaging wêze. De ynspiraasje foar myn ferskes helje ik oeral wei, ik haw altyd in notysjeboekje by my. Myn lietsjes binne ‘uit het leven gegrepen’.” Inmiddels heeft ze een dvd, vier cd’s en twee minicd’s op haar naam.

Elk jaar treedt ze met Piter Wilkens, troubadour Gurbe Douwstra en zangeres Anneke Douma op tijdens het Frysk Sjongers Gala. “Ek jonge talinten krije dêr in kâns har te presentearjen.” Dit jaar is het eerste lustrum van het gala. Gurbe Douwstra schreef de melodie voor haar laatste single ‘Genietsje fan dizze dei’ en Griet maakte er samen met Gurbe een tekst bij.

De bekende Friese artiesten waarmee Griet vaak samenwerkt komen elkaar steeds weer tegen. “It is ien grutte famylje”. Het trio is met de nieuwe theatervoorstelling dit jaar op verschillende plaatsen te zien. “De premjêre yn De Skâns yn de Gerdyk hat goeie reaksjes krigen en it publyk wie entûsiast. Ek foar folgjend jier binne der al oanfragen”, vertelt Griet.

Op 12 februari treden Griet Wiersma, Minze Dijksma en Piter Wilkens op in het theater van de Bûtenpleats in Earnewâld. Op de website www.grietwiersma.nl  is meer informatie te vinden over de voorstelling en de speeldata.

Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 2 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 3 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 4 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 5 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 5 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 6 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 21 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 22 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 22 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 23 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 27 mrt, 13:15
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 27 mrt, 13:00
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 27 mrt, 12:00