Afbeelding

Burgumer bioloog ‘om utens’ Casper van der Kooi maakt naam

Nieuws

Natuurgebied is hier opgeofferd aan een rondweg die bij Garyp is aangelegd. “De natuur gaat langzaam maar zeker ten onder”, vindt bioloog Casper van der Kooi. (Foto: Klaas Rozema)

Burgumer bioloog ‘om utens’ Casper van der Kooi maakt naam
Onderzoeker schrikt van Friesland

BURGUM – Gepromoveerd bioloog Casper van der Kooi (26) uit Burgum boog zich over een nog nauwelijks onderzocht onderwerp: het ontstaan van bloemkleur. Hij woont in Zwitserland, maar komt nog vaak in Friesland. Daar schrikt hij elke keer weer van de manier waarop er met de natuur wordt omgegaan.

Door Marije Blacquière

Casper van der Kooi woont nu in Zwitserland. Hij geniet er van de bergen. Iedere keer als hij naar Friesland komt om zijn familie te bezoeken, verbaast hij zich over de manier waarop er hier met de natuur wordt omgesprongen. Hij denkt aan “het rustige weidelandschap met weidevogels, kikkers in de slootjes en singels, en bomen aan de einder”. Maar wat ziet hij? “Zo veel asfalt. We reden langs Sumar en ik schrok ervan. En dan zeggen ze dat de natuur wordt ‘gecompenseerd’, dat gekapte bomen elders opnieuw worden geplant. Maar natuur laat zich niet op die manier zomaar compenseren.”

Hij noemt een nieuw vleermuizenhuis bij Nijega. “Daar zijn vierhonderd bomen gekapt voor de Centrale As, die de vleermuizen als trek- en fourageerroute gebruikten. Het stenen gebouw dat ervoor in de plaats is gekomen, vervangt dat echt niet.”
De 25-jarige Van der Kooi weet waar hij het over heeft. Ruim een jaar geleden haalde hij zijn masterdiploma aan de Rijksuniversiteit van Groningen, aan de afdeling Ecologie en Evolutie.
Gepassioneerd door natuur kijkt hij om zich heen, en dat doet hij met een kritische blik.
Hij promoveerde echter op een heel ander terrein, eentje waar nog niet veel onderzoek naar is gedaan: het ontstaan van kleur bij bloemen. Aanleiding daarvoor was een artikel in het Britse wetenschapstijdschrift ‘Science’.

Daarin werd beweerd dat de kleurvorming van bloemen voor een belangrijk deel veroorzaakt werd door iriseren (het hoek-afhankelijk regenboogkleuren vertonen, zoals bij olie op het water en zeepbellen gebeurt). Het verschijnsel ontstaat door de breking van licht in of op een oppervlak. Van der Kooi: “Maar in bloemen zie je dat eigenlijk nooit. Daarom zochten we uit of die claim juist was.” Van der Kooi zag onder de microscoop dat enig iriseren optrad, maar op grotere schaal was het niet waarneembaar. Hij publiceerde er een artikel over. De Britten waren ‘not amused’ over zijn publicatie en waren niet overtuigd.

Hij ging daarom verder met het ontwikkelen van een optisch model om de bloembladkleur rekenkundig te beschrijven. Het werd een belangrijk onderdeel van zijn promotieonderzoek, dat hij verrichtte met de professoren Doekele Stavenga, Hans de Raedt en Theo Elzenga.

Met Van der Koois model is per bloemlaag te berekenen hoeveel licht er in welke kleur wordt teruggekaatst. “Op die manier kunnen we achterhalen hoe kleur is gevormd in een bepaald bloemblad.”
Hij verwacht dat andere onderzoekers nu nieuwe vragen gaan onderzoeken aan de hand van zijn optisch model.

Oog voor natuurwaarde
De promovendus hoopt dat er tegelijkertijd meer oog komt voor de waarde van de natuur, zeker in Friesland. Hij schreef er laatst in de Volkskrant al een uitgebreide column over. “Men zou verwachten dat de Friese bestuurders zich hard maken voor het behoud van de natuur in hun provincie. Het tegendeel is waar: de prioriteit van lokale beleidsmakers ligt bij projecten als overbodige nieuwe bedrijventerreinen en snelwegen.” Voor projecten als de Centrale As en de Haak om Leeuwarden heeft hij geen goed woord over. “Door vernietiging van de leefruimte en het verlies aan diversiteit van planten- en insectensoorten is het aantal broedparen van de grutto tot een historisch dieptepunt gezakt”, schrijft hij als voorbeeld.

Ook de plannen en en de miljoenen euro’s publieksgeld voor Culturele Hoofdstad 2018 (CHS)krijgen zijn afkeuring. “Wat wil Friesland de wereld in 2018 laten zien? Dat je met 120 kilometer per uur door een monocultuur grasland kunt rijden? Dat culturele voorzieningen zijn verruild voor een dertien-in-een-dozijn stadsfontein? Het alternatief is dat de CHS aanzet tot discussie over de lokale en mondiale problematiek.”

Hij windt er geen doekjes om: “De natuur gaat langzaam maar zeker ten onder.” Daarom benadrukt hij: “De beleidsmakers hebben nog twee jaar om ervoor te zorgen dat het debat in 2018 gaat over substantiële vraagstukken, zoals het verlies aan biodiversiteit en de steeds verder trekkende krimp.”

Actueel

Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 15 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 15 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 16 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 18 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 20 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 21 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 22 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 22 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 23 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen gisteren
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21