Afbeelding

Rottevalle wint op de valreep van RWF

Nieuws

Steffen Schra van VV Rottevalle (rechts) wordt afgestopt door een speler van RWF. (Foto: Klaas Rozema)

ROTTEVALLE – Voorafgaand aan de wedstrijd tussen Rottevalle en RWF waren de belangen duidelijk. Beide elftallen snakten naar een overwinning.

Rottevalle om zich steviger in de middenmoot te nestelen en uitzicht te houden op de subtop, RWF om de degradatiezone te verlaten nu er dit seizoen opnieuw twee teams rechtstreeks degraderen en de nummers 11 en 12 nog nacompetitie spelen.

Rottevalle kwam uiteindelijk als overwinnaar uit de strijd, maar zoals in het verleden ook meestal het geval was ging het niet van een leien dakje. RWF, dat in september op eigen veld met 1-4 van Rottevalle had verloren, had deze middag zijn tactiek aangepast door de verdedigende stellingen te betrekken. Het elftal van trainer Klaas Zandberg wilde met tegenstoten profiteren van de ontstane ruimte die Rottevalle zou moeten toestaan. RWF begon energieker en feller aan de wedstrijd en Rottevalle had duidelijk moeite in zijn ritme te komen. De eerste en beste mogelijkheid was  voor RWF na een slippertje van laatste man Geert van der Meulen, die de bal verkeerd op z’n hoofd kreeg. Maar Jacob Veenema liet de geboden kans liggen door de bal over het doel te schieten.

Na de eerste schermutselingen kwam Rottevalle beter in zijn spel en was nu de iets beter voetballende ploeg. Na eerst nog een grote kans gemist te hebben kwam Rottevalle in de eenentwintigste minuut- gezien het veldspel- verdiend op voorsprong. Jelle Witteveen had een actie in huis, waarmee hij zich vrijspeelde in het strafschopgebied en laatste man Jan Sikko Veenema tikte hem van achteren aan. De bal ging op de stip en Steffen Schra belastte zich met de elfmetertrap en schoot beheerst raak.
RWF was nu duidelijk van slag en kwam er steeds minder aan te pas en Rottevalle kreeg minimaal drie opgelegde kansen de score uit te breiden. De doelman van RWF redde een keer bekwaam na een prima actie van Jorrit Schra en Jelle Witteveen en Erwin de Wind kregen hun schot niet tussen de palen. RWF moest proberen via standaardsituaties gevaarlijk te worden en bijna leverde dat in het eerste bedrijf de gelijkmaker op. Een vrije trap net buiten het strafschopgebied werd door Hilbert Jongsma goed ingeschoten, maar op even kundige wijze gepakt door doelman Riekele Borger. Zo kon Rottevalle zichzelf verwijten dat het slechts met een schamele 1-0 voorsprong aan de thee ging. Met zo’n kleine voorsprong was er nog alles mogelijk en dat zou in de tweede helft blijken.

Rottevalle kwam ongewijzigd uit de kleedkamers, maar de oefenmeester van RWF had ingegrepen. Spits Wietse Boonstra maakte zijn opwachting, waardoor Jacob Veenema naar zijn vertrouwde positie op de rechtervleugel verhuisde. Rottevalle werd door deze speelwijze verrast en voordat alle toeschouwers uit de kantine terug waren lag de bal al achter doelman Riekele Borger. Wietse Boonstra gaf zijn visitekaartje, maar het doelpunt werd wegens buitenspel geannuleerd. Gewaarschuwd of niet, maar drie minuten later had Rottevalle echt het nakijken toen de spits van RWF de gelijkmaker op het bord zette.

Rottevalle kreeg dus het deksel op de neus omdat het verzuimd had al eerder afstand te nemen. De wedstrijd was nu duidelijk in evenwicht, het spel golfde op en neer en er ontstonden voor beide doelen gevaarlijke momenten. De beste kansen waren opnieuw voor de aanvallers van Rottevalle, maar RWF gaf geen krimp. Jorrit Schra schoot in het zijnet en zag een schot gekeerd worden door de doelman van RWF na een overstapje van Liekele Kamminga. De aanvallen van Rottevalle strandden in goede bedoelingen, tot de zevenentachtigste minuut toen Erwin de Wind de bal nog knap voor kreeg en de ingevallen Jacob Dijkstra bij de verre paal binnenkopte. Hij was vijf minuten daarvoor ingebracht door trainer Minno van der Werff en naar het front gestuurd. Normaal in de verdediging spelend werd hij met zijn eerste doelpunt ooit voor VV Rottevalle tot matchwinnaar gekroond. Voorwaar een gouden wissel, want RWF kwam niet meer langszij. Het kreeg nog wel een heel goede mogelijkheid na een gegeven vrije trap net als in de eerste helft- op de rand van het strafschopgebied. Hilbert Jongsma zag voor de tweede keer deze middag dat doelman Riekele Borger zich niet liet verschalken en zijn schot wegbokste.

Zo voegde Rottevalle deze middag drie belangrijke punten toe aan zijn totaal en kan het voorzichtig naar boven kijken. Trainer Klaas Zandberg van RWF en volgend seizoen actief bij VV Zwaagwesteinde onthield zich na de wedstrijd van commentaar. Op de conclusie dat Rottevalle vooral dankzij een betere eerste helft de terechte winnaar was knikte hij instemmend.
De Rottevalster oefenmeester Minno van der Werff was dezelfde mening toegedaan en benadrukte dat de keeper van Rottevalle met een paar uitstekende reddingen meegeholpen had de punten in Rottevalle te houden.

Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 20 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 20 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 23 uur geleden
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen gisteren
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06
Een moment uit de wedstrijd van Libertas tegen FC Marlène.
Libertas kan het niet bolwerken tegen koploper FC Marlène Algemeen 21 apr, 21:28