Afbeelding

“Negatyf saldo OPO Furore is tydlike saak”

Nieuws

“Negatyf saldo OPO Furore is tydlike saak”

DRACHTEN/BURGUM – Het openbaar basisonderwijs in Smallingerland en Tytsjerksteradiel, onder hoede van stichting OPO Furore, draait dit kalenderjaar volgens de begroting met een verlies van circa 78.000 euro. Ook de meerjarenbegroting is momenteel nog negatief.

Door Gerrit van der Meer

“Moatte wy ús hjir soargen oer meitsje?” vroeg VVD-fractievoorzitter Lolkje Efdé-Kleefstra donderdag in de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel. Wethouder Doeke Fokkema (CDA) stelde dat het wel mee zal vallen, gelet op de vermogensreserves van OPO Furore.
Interim-directeur Lútsen Renema, die per 1 februari wordt opgevolgd door ‘vaste’ directeur Teunis Wagenaar, is eveneens optimistisch. De ‘negatieve’ begroting is vooral een gevolg van het onttrekken van een ton om te kunnen investeren in onderwijsvernieuwing.

“Wy hawwe noch gjin foarstellen op papier oer hoe’t it tekoart fuort­wurke wurdt, mar binne wol deeglik fan doel folgjend jier wer op nul of op in posityf saldo yn de begrutting út te kommen”, merkt Renema op. “Alle mooglikheden om wer op nul of posityf út te kommen sille besjoen wurde”, verwacht Renema.

Bljkens de begroting 2016 zullen drie openbare basisscholen in Smallingerland gaan fuseren met christelijke scholen en dan vallen onder het PCBO van Smallingerland: in Drachtstercompagnie (De Skûle), Opeinde (De Bernebrêge) en Oudega (Great Haersmaskoal-le). Alleen in Rottevalle (Yn’e Mande) zal de fusieschool bij OPO Furore komen.
Dit heeft een lagere rijksvergoeding tot gevolg van bijna één miljoen euro. De onderhoudslasten dalen niet navenant, meldt de begroting.

De fusies zullen er volgens Renema niet toe leiden dat de klassen te groot worden en niet meer in de klaslokalen passen.
“De groepstawizing foar kommend skoaljier hat al plakfûn en dat sjocht der goed út”, legt Renema uit.

Het streven is daarbij hooguit twee groepen in één klaslokaal. “Troch goed te sjen nei én it tal learlingen fan it rinnende skoaljier, én nei de prognoses, kinne wy it tal learkrêften goed ôfstimme op it tal learlingen.” Wel gaan de personeelslasten omlaag door een geringer aantal leerkrachten.

Een probleem waar het basisonderwijs in heel Nederland tegenaan loopt, is dat de rijksvergoedingen in feite te laag zijn, aldus OPO Furore. Dit leidt er toe dat de zogeheten vierkante meter-vergoeding voor bijna alle openbare basisscholen in Smallingerland en Tytsjerksteradiel lager is dan de vierkante meter-kostprijs.

De huidige vestigingen van OPO Furore in één oogopslag. (Ingezonden illustratie)

Afbeelding
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 12 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 14 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30