Afbeelding

Een azc en/of ‘sinnegreide’ bij Buitenpost?

Nieuws

Het gebied van 17 hectare ten noordoosten van Buitenpost: ‘sinnegreide’, azc of beide of geen van beide?
(Foto: Klaas Rozema)

Een azc en/of ‘sinnegreide’ bij Buitenpost?

BUITENPOST – Ten oosten van bedrijventerrein De Swadde en noordelijk van de spoorlijn ligt al jaren een weiland, eigendom van de gemeente Achtkarspelen, waar niks mee wordt gedaan. B. en w. vinden dat er een ‘sinnegreide’ moet komen (met zonnepanelen), de PvdA-fractie wil er (ook) een azc.

Door Gerrit van der Meer

Fractievoorzitter Frans Hoekstra van Gemeentebelangen (GBA, samen met de FNP coalitiegenoot met de PvdA) is niet perse tegen een azc, maar vindt dat er dan eerst een referendum moet komen, “en minimaal fjouwer ynformaasjejûnen: twa boppe it P.M.-kanaal en twa derûnder” (noordelijk en zuidelijk; red.).
Het referendum kan mooi tegelijk met het landelijk referendum over Oekraïne, vindt Hoekstra, dat is woensdag 6 april.
“Pas dêrnei nimme wy as gemeenteried in beslút oer al of net in azc”, vindt Hoekstra.
“As der écht gjin draachflak is, dan giet it net troch”, vindt ook zijn PvdA­-collega Theun Nicolai, “mar dy yndruk haw ik oant no ta hielendal noch net.”
Zijn fractie kiest er voor, de ‘sinnegreide’ beperkt mogelijk te maken, “dus net de folsleine 17 hektare folsette mei sinnepanielen, mar in part – sa’n fjouwer oant fiif hektare -?frijhâlde foar in azc”, vindt Nicolai.

CDA-fractievoorzitter Lydeke Zandbergen wil beide onderwerpen bewust niet met elkaar vermengen. “Wij zien het als twee los van elkaar staande zaken”, beklemtoont ze. Het college van b. en w. dient de mogelijkheden voor opvang van vluchtelingen te onderzoeken, om vervolgens met concrete voorstellen te komen.
“Noodopvang, crisisopvang, een azc en huisvesting voor statushouders, dat zijn de vier mogelijkheden”, vindt haar fractie.
“De solidariteit van het CDA gaat verder dan de gemeentegrenzen”, aldus Zandbergen na deze bijeenkomst. Of dit moet in de vorm van een azc laat ze open.
VVD-raadslid Lineke Kingma vindt dat Achtkarspelen open moet staan voor een eventueel azc. Ze denkt aan Buitenpost of Surhuisterveen, vanwege de voorzieningen en het openbaar vervoer. Ze kiest (nog) niet voor een ‘sinnegreide’ bij De Swadde, “want dan sitte wy dêr twintich jier oan fêst.” Fractievoorzitter Klaas Antuma van de ChristenUnie heeft ook vraagtekens bij het volzetten van De Swadde met zonnepanelen. “Wy wolle it breder sjen: sjoch ek nei bygelyks in wynmûne en ierd­waarmte”, meldt Antuma.

FNP-er Sjoerd Groenhof, leider van de grootste raadsfractie in Achtkarspelen (zes zetels), vindt dat de raad niet op de stoel van b. en w. moet gaan zitten. “Wy folgje it beslút fan de mearderheid fan it kolleezje: gjin azc, en seker net sûnder in gemeentlik referindum. Der leit formeel gjin COA-oanfraach foar in azc. Wy steane wol iepen foar needopfang of krisisopfang, dat sjocht de FNP as in morele plicht.”
Wordt de ‘sinnegreide’ hooguit twaalf hectare, dan is er in beginsel ook plek voor een azc, stelt Groenhof, “mar oer in lokaasje is noch net praten. It soe rûnom yn Achtkarspelen kinne. Mar wy wolle net earder in riedsbeslút as nei in referindum.”

Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 4 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 4 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 5 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 6 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 21 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 22 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 23 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen gisteren
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen gisteren
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 18 apr, 09:23