Afbeelding

Zangeres Gyna timmert weer aan de muzikale weg

Specials

Marcel Andela, Gerda van der Meulen (zangeres ‘Gyna’) en dochtertje Tess vormen een muzikale familie. Ze zingen hier een nummer van meidengroep K3. (Foto’s: Klaas Rozema)

Zangeres Gyna timmert weer aan de muzikale weg
“Werk en gezin belangrijker dan carrière”

DE  WESTEREEN – Zangeres Gyna uit De Westereen maakte na een ‘adempauze’ van een paar jaar onlangs haar comeback met een hit. ‘Zonder jou’ is een nummer dat veel mensen aanspreekt. Nu ze haar carrière weer heeft opgepakt, staan er nieuwe plannen op stapel. Ze wil samen met haar levenspartner en muzikant Marcel Andela eigen nummers gaan maken. Ook wil ze een Friestalige single uitbrengen, haar eerste in haar ’memmetaal.’

Door Jelle Jeensma

Gyna is de artiestennaam van de zevenentwintigjarige Gerda van der Meulen. Gyna ‘bekt’ natuurlijk beter dan Gerda. “De naam is bedacht door mijn toenmalige platenmaatschappij”, zegt Gerda. Ze staat de laatste tijd weer in de picture met de single ‘Zonder jou’. Dit Nederlandstalige nummer heeft een herkenbare melodie, die in je hoofd blijft hangen. Gyna beschikt over een karakteristiek stemgeluid dat zich goed leent voor haar Nederlandstalig repertoire. Ze heeft een videoclip bij ‘Zonder jou’ laten maken. De tekst van het liedje gaat over de liefde, die niet altijd over rozen gaat. Het is niet gemakkelijk om met iemand samen te leven, maar door het leven gaan zonder die ander is misschien nog wel moeilijker, is de moraal. Gyna scoort er een flinke hit mee. “Landelijke en regionale omroepen hebben de single regelmatig laten horen en bij één van de radiostations is het een nummer één hit geweest”, zegt Gyna.

Om haar single te promoten was ze een tijdje geleden te gast in het programma Noarderwyn van Omrop Fryslân. Ze liet daar een mooi doorleefde versie horen van Me and Bobby McGee, het bekendste nummer van de vroeg gestorven rockgodin Janis Joplin.

Breed geörienteerd
Gyna is van meerdere muzikale markten thuis en zingt ook Engelstalige en Nederlandse covers, onder andere van Marianne Weber. Met haar eigen nummers en covers treedt Gyna regelmatig op in zalen, cafés, feesttenten en op piratenfestivals, vaak in haar eigen omgeving. “De covers die ik zing variëren van feestmuziek tot de country van Dolly Parton en The Judds. Ik zing het allemaal graag. Nee, echte muzikale voorbeelden heb ik niet, hoewel Marco Borsato mij aanspreekt. Mensen die naar mijn optredens komen, kunnen luisteren en dansen.”

Carrière
Haar laatste hit ‘Zonder jou’ is opgenomen in de studio van Gerto Heupink in Enschede. Hier werden ook haar eerdere singles gemaakt. In haar kinderjaren, toen ze een jaar of tien was, zong ze samen met haar zus Betty. Zo’n tien jaar geleden nam ze haar eerste solosingle op. ‘Ik kan de hele wereld aan’ scoorde goed. Gerda zong het nummer op het Giga Piraten Festijn in het Arnhemse Gelredome. Ook ‘Ik ga weer van je dromen’ was een behoorlijke hit en daarnaast bracht ze nog andere singles uit. “Mijn muziek is niet echt volks, ik zing geen smartlappen. Het zijn uptempo nummers”, zegt Gerda. Ze heeft bewust gekozen voor Nederlandstalig repertoire. “Veel zangeressen zingen Engelstalige nummers, het is moeilijk daartussen te komen. Met Nederlandstalige muziek kan ik mij onderscheiden.” Als ze optreedt zingt ze live, begeleid door muziek op tape. “Dat past beter bij mijn Nederlandstalige muziek dan een band met muzikanten. In de studio zijn sessiemuzikanten bij de opnamen van mijn singles.”

Gezin ernaast
Gerda heeft niet alles gezet op een muzikale carrière. Ze zette de muziek tijdelijk op het tweede plan en koos een paar jaar geleden voor haar gezin. Samen met haar partner heeft ze twee dochters en daarnaast heeft ze een baan. “In het verleden had ik wel de ambitie door te breken als zangeres, maar ik ben realistischer geworden. De muziekwereld is hard en er zwemmen veel vissen in de vijver. Als je het wilt maken moet je investeren in je carrière. Je moet steeds weer nieuw repertoire hebben, anders ben je snel vergeten. Ook moet je iemand naast je hebben die je ondersteunt, een plugger die je begeleidt en je muziek promoot. Ook moeten er videoclips worden gemaakt.” Hoewel ze nog steeds graag zingt voor publiek gaat haar werk voor een supermarkt in Oldeboorn voor. “Daar begeleid ik onder andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en mensen die hun dagbesteding in de supermarkt hebben.”  De beide jonge dochters Tess (3) en Dané vragen ook de nodige aandacht. Tess lijkt het zangtalent van haar moeder te hebben meegekregen, want in Twijzelerheide, tijdens een optreden voor een goed doel, zong ze samen met haar moeder de laatste hit.

Gerda wil de komende tijd meer nummers schrijven en opnemen, want het muzikale bloed kruipt toch waar het niet kan gaan. Dit doet ze samen met haar partner Marcel Andela die teksten kan schrijven en ook muzikant is. “We maken samen veel muziek, maar ik ben meer een rockgitarist”, zegt Marcel.

Comeback
Gerda wil binnenkort haar eerste Friestalige single uitbrengen. Het idee voor het nummer is van Gerda zelf, maar Hilda Talsma uit Warten, schrijfster en echtgenote van skûtsjeschipper Jelle Talsma, zal de tekst schrijven. “Het wordt een gecoverd countrynummer, een luisterlied. Mijn zus Betty zal ook meezingen op deze single”, zegt Gerda. Als ze genoeg nummers heeft wil Gerda nog eens een volledige cd opnemen. Ze heeft met haar laatste single en haar muzikale plannen haar zangcarrière, die enige tijd stil heeft gelegen, weer in een stroomversnelling gebracht. “Veel mensen hebben positief gereageerd op mijn comeback. Ambitie om door te breken heb ik niet en van het zingen hoef ik absoluut niet rijk te worden. Als mijn zangcarrière boven verwachting gaat, kan ik altijd nog keuzes maken.”


Gyna treedt vaak op in de regio met haar gevarieerde repertoire.

Afbeelding
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 7 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 8 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 8 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 9 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 10 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 11 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 12 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 13 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 13 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 14 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34