Afbeelding

VV Eastermar overtuigt tegen SC Kootstertille

Nieuws

Jille van der Wal van VV Eastermar (links) in duel met Douwe Hoekstra van SC Kootstertille. (Foto: Klaas Rozema)

VV Eastermar overtuigt tegen SC Kootstertille

KOOTSTERTILLE – VV Eastermar heeft zich na de 0-3 winst op SC Kootstertille samen met VV De Sweach aan de kop genesteld van de vijfde klasse C. Vooral op basis van de tweede helft verdiende Eastermar zaterdag de overwinning tegen Kootstertille, dat de kans liet liggen om lijstaanvoerder te worden.

VV Eastermar wil dit seizoen eindelijk eens promoveren naar de vierde klasse. Op dit niveau zal het team van de jonge trainer Eric Boersma, een mix van wat meer ervaren en jonge spelers, geen gek figuur slaan. Voor voorzitter Dries van der Ploeg telt alleen het kampioenschap. Aan een periodetitel hecht hij weinig waarde. “We hebben zes keer eerder aan de nacompetitie meegedaan en steeds werden we afgebluft.” Evenals SC Kootstertille is Eastermar een kleine vereniging. De club heeft twee seniorenteams en een vijfendertigplusteam. “De toekomst ziet er wel goed uit, want we hebben meer dan honderd jeugdleden”, vertelt Van der Ploeg.

Voor de wedstrijd kondigde de speaker van Kootstertille aan dat niet de tegenstander, maar de wind de grootste vijand zou worden in deze derby, die flink wat toeschouwers trok. Dat was geen understatement, want de bal maakte de meest wonderlijke capriolen en van sprankelend voetbal kwam vanzelfsprekend dan ook weinig terecht. De ploegen probeerden er het beste van te maken. Eastermar ging het beste om met de omstandigheden. “Het was lastig voetballen met deze harde wind, maar we speelden zoveel mogelijk ons eigen spelletje, met een goede opbouw van achteruit”, zegt Eric Boersma.

Kootstertille had in de beginfase het initiatief. Gerbrand Waaksma schoot op de paal. Bij de eerste de beste keer dat Eastermar gevaarlijk werd was het ook meteen raak. Eastermar kreeg een vrije trap en goalgetter Kees Schotanus fungeerde nu eens als aangever door de bal panklaar te leggen voor Pieter Sikkema, die keeper Albert-Jan Merkus kansloos liet. “Op dit soort standaardsituaties hebben we getraind”, lichtte Eric Boersma toe. Kootstertille slaagde er voor rust niet in gelijk te maken, ondanks een dreigende actie van Jouke Waaksma.

Eastermar kwam in de tweede helft pas goed los en eigenlijk kwam Kootstertille er weinig aan te pas. Gerbrand Waaksma raakte namens Kootstertille met een vrije trap nog wel de lat, maar vervolgens ging Eastermar steeds beter combineren en had Kootstertille het lastig. Een op snelheid uitgevoerde aanval van Eastermar leek door de verdediging van Kootstertille te worden afgeslagen, maar daar dacht Kees Schotanus anders over. Hij hield buiten het strafschopgebied het overzicht en schoot van afstand de bal loepzuiver in het doel. Deze beauty van een treffer betekende voor Kootstertille de nekslag. Minne Posthumus had de wedstrijd nog kunnen laten kantelen, maar de inzet van de speler van Kootstertille ging voorlangs. De beste kansen in de tweede helft waren voor Eastermar, maar ze werden niet benut. Jille van der Wal zette Eastermar toch nog op een 0-3 voorsprong, nadat Eastermar een strafschop kreeg na een overtreding in het strafschopgebied. Dat was ook de eindstand. “Vorig seizoen hebben we het kampioenschap net gemist. Toen hebben we gezaaid, maar nu willen we oogsten. Kees Schotanus heeft de kwaliteit om in elke situatie een goal te maken, maar we hebben meer spelers die op een hoger niveau meekunnen”, zegt Eric Boersma.

SC Kootstertille heeft nu één punt achterstand op de beide koplopers Eastermar en De Sweach en is dus nog volop in de race voor het kampioenschap. De goed georganiseerde club heeft een mooie accommodatie, maar het modderige en zompige trainingsveld verkeert in een deplorabele staat. “Voor het noodzakelijke onderhoud van het trainingsveld is nu geen gemeentegeld beschikbaar”, zegt bestuurslid Kees Vissia van Kootstertille. Hoewel er niet optimaal kan worden getraind heeft de club voldoende sportief perspectief. “Een aantal A-junioren is doorgestroomd naar de eerste selectie. Kootstertillle heeft nu een jong eerste seniorenteam en ook zijn er junioren doorgestroomd naar het tweede team. Dit seizoen hebben we geen A-junioren, maar die situatie is tijdelijk. Kootstertille investeert in de jeugdteams en het aantal jeugdleden groeit nog steeds.”

Actueel

Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 8 minuten geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 15 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 15 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 18 uur geleden
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 20 uur geleden
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 21 uur geleden
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 uur geleden
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 23 uur geleden
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen gisteren
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen gisteren
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06
Een moment uit de wedstrijd van Libertas tegen FC Marlène.
Libertas kan het niet bolwerken tegen koploper FC Marlène Algemeen 21 apr, 21:28
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet.
Ropta Boys en Viod strijdbaar maar scoren niet Algemeen 21 apr, 21:17
Be Quick Dokkum vergeet te winnen van Wykels Hallum.
Be Quick Dokkum vergeet te winnen van Wykels Hallum Algemeen 21 apr, 19:59
Anjum doet goede zaken na winst op Harkema Opeinde. Foto ter illustratie.
Anjum doet goede zaken na winst op Harkema Opeinde Algemeen 21 apr, 19:55