Afbeelding

VV Eastermar overtuigt tegen SC Kootstertille

Sport Sport

Jille van der Wal van VV Eastermar (links) in duel met Douwe Hoekstra van SC Kootstertille. (Foto: Klaas Rozema)

VV Eastermar overtuigt tegen SC Kootstertille

KOOTSTERTILLE – VV Eastermar heeft zich na de 0-3 winst op SC Kootstertille samen met VV De Sweach aan de kop genesteld van de vijfde klasse C. Vooral op basis van de tweede helft verdiende Eastermar zaterdag de overwinning tegen Kootstertille, dat de kans liet liggen om lijstaanvoerder te worden.

VV Eastermar wil dit seizoen eindelijk eens promoveren naar de vierde klasse. Op dit niveau zal het team van de jonge trainer Eric Boersma, een mix van wat meer ervaren en jonge spelers, geen gek figuur slaan. Voor voorzitter Dries van der Ploeg telt alleen het kampioenschap. Aan een periodetitel hecht hij weinig waarde. “We hebben zes keer eerder aan de nacompetitie meegedaan en steeds werden we afgebluft.” Evenals SC Kootstertille is Eastermar een kleine vereniging. De club heeft twee seniorenteams en een vijfendertigplusteam. “De toekomst ziet er wel goed uit, want we hebben meer dan honderd jeugdleden”, vertelt Van der Ploeg.

Voor de wedstrijd kondigde de speaker van Kootstertille aan dat niet de tegenstander, maar de wind de grootste vijand zou worden in deze derby, die flink wat toeschouwers trok. Dat was geen understatement, want de bal maakte de meest wonderlijke capriolen en van sprankelend voetbal kwam vanzelfsprekend dan ook weinig terecht. De ploegen probeerden er het beste van te maken. Eastermar ging het beste om met de omstandigheden. “Het was lastig voetballen met deze harde wind, maar we speelden zoveel mogelijk ons eigen spelletje, met een goede opbouw van achteruit”, zegt Eric Boersma.

Kootstertille had in de beginfase het initiatief. Gerbrand Waaksma schoot op de paal. Bij de eerste de beste keer dat Eastermar gevaarlijk werd was het ook meteen raak. Eastermar kreeg een vrije trap en goalgetter Kees Schotanus fungeerde nu eens als aangever door de bal panklaar te leggen voor Pieter Sikkema, die keeper Albert-Jan Merkus kansloos liet. “Op dit soort standaardsituaties hebben we getraind”, lichtte Eric Boersma toe. Kootstertille slaagde er voor rust niet in gelijk te maken, ondanks een dreigende actie van Jouke Waaksma.

Eastermar kwam in de tweede helft pas goed los en eigenlijk kwam Kootstertille er weinig aan te pas. Gerbrand Waaksma raakte namens Kootstertille met een vrije trap nog wel de lat, maar vervolgens ging Eastermar steeds beter combineren en had Kootstertille het lastig. Een op snelheid uitgevoerde aanval van Eastermar leek door de verdediging van Kootstertille te worden afgeslagen, maar daar dacht Kees Schotanus anders over. Hij hield buiten het strafschopgebied het overzicht en schoot van afstand de bal loepzuiver in het doel. Deze beauty van een treffer betekende voor Kootstertille de nekslag. Minne Posthumus had de wedstrijd nog kunnen laten kantelen, maar de inzet van de speler van Kootstertille ging voorlangs. De beste kansen in de tweede helft waren voor Eastermar, maar ze werden niet benut. Jille van der Wal zette Eastermar toch nog op een 0-3 voorsprong, nadat Eastermar een strafschop kreeg na een overtreding in het strafschopgebied. Dat was ook de eindstand. “Vorig seizoen hebben we het kampioenschap net gemist. Toen hebben we gezaaid, maar nu willen we oogsten. Kees Schotanus heeft de kwaliteit om in elke situatie een goal te maken, maar we hebben meer spelers die op een hoger niveau meekunnen”, zegt Eric Boersma.

SC Kootstertille heeft nu één punt achterstand op de beide koplopers Eastermar en De Sweach en is dus nog volop in de race voor het kampioenschap. De goed georganiseerde club heeft een mooie accommodatie, maar het modderige en zompige trainingsveld verkeert in een deplorabele staat. “Voor het noodzakelijke onderhoud van het trainingsveld is nu geen gemeentegeld beschikbaar”, zegt bestuurslid Kees Vissia van Kootstertille. Hoewel er niet optimaal kan worden getraind heeft de club voldoende sportief perspectief. “Een aantal A-junioren is doorgestroomd naar de eerste selectie. Kootstertillle heeft nu een jong eerste seniorenteam en ook zijn er junioren doorgestroomd naar het tweede team. Dit seizoen hebben we geen A-junioren, maar die situatie is tijdelijk. Kootstertille investeert in de jeugdteams en het aantal jeugdleden groeit nog steeds.”

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 9 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 11 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 12 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 13 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 13 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 14 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 15 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21