Afbeelding

Plan Talant stuit op bezwaren van bewoners

Politiek

De Freulesingel op het terrein van Talant in Beetsterzwaag. Op het ‘achterste’ deel van het terrein is de nieuwbouw klaar en in gebruik genomen. Dit deel wordt vrijdagmiddag officieel geopend. (Foto: Klaas Rozema)

Plan Talant stuit op bezwaren van bewoners

BEETSTERZWAAG – Nieuwbouwplannen van zorginstelling Talant aan De Wissel 1 in Beetsterzwaag stuiten op bezwaren van omwonenden. Op aandringen van omwonenden die bezwaar hadden gemaakt tegen een vergunning voor het kappen van 195 bomen, is het plan enigzins bijgesteld. Er is nu nog sprake van het kappen van 182 bomen.

Door Gerrit van der Meer

Het lijkt er echter op dat de bezwaren van omwonenden hiermee niet zijn weggenomen. “Wij vinden dat de gemeente Opsterland eerst duidelijk moet maken waaraan het plan van Talant moet voldoen, namelijk het behoud van de cultuurhistorische waarde van de Freulesingel. Dat is een zandpad van het dorp tot aan het Koningsdiep (‘Ald Djip’), met een dubbele rij eiken”, zegt hun woordvoerder Albert Sprokholt.

De gemeenteraad van Opsterland boog zich vorige week maandag over de kwestie en doet dit komende maandag nogmaals. Het college van b. en w. had namelijk de raad gevraagd in te stemmen met een zogeheten coördinatieregeling voor het Talant-plan.

Dit houdt in dat procedures voor het wijzigen van het bestemmingsplan en voor de omgevingsvergunning worden gebundeld en versneld, zodat omwonenden alleen nog bezwaar kunnen aantekenen bij de Raad van State en niet meer bij de gemeente, dan wel de rechtbank in Leeuwarden. Daar komt bij dat de procedure bij de Raad van State wordt versneld, van circa een jaar naar maximaal een half jaar, aldus b. en w.

De coördinatieregeling geeft de mogelijkheid de bestemmingsplanherziening en de omgevingsvergunning gelijktijdig voor te bereiden. Daarna kan de gemeenteraad het bestemmingsplan vaststellen en kunnen b. en w. de vergunning verlenen.
Diverse raadsfracties vinden dat het collegevoorstel onvoldoende tegemoet komt aan de inhoudelijke en procedurele bezwaren van de omwonenden. Zij vroegen daarom om uitstel van het nemen van het besluit. Dit is door wethouder Piet van Dijk ook gehonoreerd.
Volgens Albert Sprokholt, woordvoerder van de omwonenden, komen in de nieuwbouw- en uitbreidingsplannen van Talant de nieuwe gebouwen te dicht aan de Freulesingel te staan en worden die gebouwen bovendien te hoog: meer dan acht meter, in plaats van de toegestane vijf meter. “Dit tast de cultuurhistorische waarde van de Freulesingel te zeer aan. Het gaat hier om een laan die al stamt uit de middeleeuwen. Wij vinden dat het karakter behouden moet blijven”, legt Sprokholt uit.

Het echtpaar Jaap Stienstra en Hanneke te Biesebeek heeft begin dit jaar bezwaar ingediend tegen de kapvergunning voor 195 bomen. Daarna is dit kapplan enigszins bijgesteld. Het gaat nu nog om 182 bomen. “Wij willen de cultuurhistorische waarde van de Freulesingel behouden”, aldus woordvoerder Gerard Akkerman van Talant.
Maar een ander bezwaar van de omwonenden is nog niet weggenomen, beklemtoont hun woordvoerder Sprokholt: “Er is nog geen bestemmingsplan. Dus de gemeente heeft nog niet bepaald waar de plannen van Talant aan moeten voldoen. Wij vinden dat dit eerst moet gebeuren, zodat we weten waar we aan toe zijn.”

(Wethouder Piet van Dijk was niet tijdig bereikbaar voor een reactie).

Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 2 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 17 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 18 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 18 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 19 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 21 uur geleden
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 22 uur geleden
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 23 uur geleden
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen gisteren
Zondag 24 maart Wedstrijden Nunspeet en Leek
Hiphop en showdance team uit Drachten schitteren in Nunspeet en Leek Algemeen gisteren
Technische vernieuwing kan wellicht in aanmerking komen voor een deel van de zeven miljoen euro subsidie voor het MKB in Noord-Nederland.
Zeven miljoen euro subsidie voor innovatie in MKB Noord-Nederland Algemeen 27 mrt, 09:57
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt.
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt Algemeen 27 mrt, 08:30
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs.
Ruurd Wiersma Museum start seizoen met maar liefst vier primeurs Algemeen 26 mrt, 19:00