Afbeelding

Adventure Kootstertille viert vijfjarig bestaan

Specials

Wie voer of andere dierproducten bij Adventure koopt, steunt daarmee het dierenasiel. V.l.n.r.: Joyce Smit, Desirée Jakobs (met kat), Gerbina Weening, Claudia Hageman, Gea Wijngaarden en Henri Hageman. (Foto’s Klaas Rozema)

Droom dierenwelzijnscentrum krijgt steeds meer vorm
Adventure Kootstertille viert vijfjarig bestaan

KOOTSTERTILLE – Vijf jaar geleden begonnen Henri en Claudia Hageman aan hun avontuur in Kootstertille. Samen met vrijwilligers, medewerkers, sponsoren en gemeenten heeft het stel de afgelopen jaren keihard gewerkt om hun droom – een dierenwelzijnscentrum waar mens en dier elkaar ontmoeten – vorm te geven. Ondanks dat het nog jaren zal duren voordat de verbouwing echt klaar is, laten de voltooide delen nu al zien waar het bij het dierenpension en -asiel om draait: warmte, licht en gezelligheid. Nieuwsgierig geworden? Adventure houdt op 18 en 19 december open huis, waarbij iedereen van harte welkom is.

Door Wies Kooistra

Henri en Claudia Hageman hebben er bewust voor gekozen hun dierenwelzijnscentrum ‘Adventure’ te noemen. “Het leven moet hier één groot avontuur zijn, in de positieve zin van het woord”, vertelt Henri Hageman. “Dat geldt niet alleen voor de asieldieren en de honden en katten die komen logeren, maar ook voor de vrijwilligers en stagiaires.” Onder het motto ‘Een start voor mens en dier’ biedt Adventure zwerfdieropvang, een dierenpension, werkervarings- en re-integreringsplaatsen en opleidingen voor het VMBO, MBO en HBO.

Toen het echtpaar Hageman eind 2010 het complex aan de Alde Dyk overnam, werd al snel duidelijk dat het een zaak van lange adem zou zijn. “Claudia en ik liepen die eerste dagen rond met maar één gedachte: hoe gaan we hiermee aan de slag?”
Met een bebouwd vloeroppervlak van tweeduizend vierkante meter is het complex één van de grootste dieropvangcentra in Friesland. Omdat de bestaande bebouwing verouderd was, liet Hageman meteen een bouwkundig plan maken. “Twee vrijwilligers, ervaren bouwers, hebben op basis van mijn ideeën een langetermijnplan gemaakt en we liggen met de verbouwing op schema. We zijn over de helft van wat we willen doen en de verwachting is dat we binnen tien jaar klaar zullen zijn.”
Op dit moment wordt gewerkt aan het ombouwen van de hondenverblijven. “We krijgen een nieuw type hondenverblijven, met grote ramen in plaats van tralies.” Voor de nabije toekomst staan drie grote investeringen op de rol: een centraal gelegen spoelkeuken, een nieuw dak voor de hondenstal en verplaatsing van de receptie naar de ingang. “En we zijn druk bezig met warmtepompen en zonnepanelen”, vertelt Hageman. “Het groen van onze huisstijl moet ook in onze bedrijfsvoering tot uiting komen.”

De afgelopen vijf jaar is Adventure flink gegroeid. Begonnen als opvanginstantie voor alleen Achtkarspelen, heeft Adventure nu een contract met de gemeenten Achtkarspelen, Kollumerland, Dantumadiel, Ferwerderadiel, Tytsjerksteradiel en Dongeradeel – voor Dongeradeel geldt de opvang overigens alleen voor honden. Daarnaast heeft het asiel de beschikking gekregen over twee dierenambulances. “Wie een huisdier vindt, kan dus altijd bellen voor noodhulp”, vertelt Henri Hageman.

Ondanks deze gemeentelijke steun zijn aanvullende inkomsten broodnodig. “De gemeenten betalen de eerste veertien dagen, daarna moeten we de opvang van dieren uit eigen middelen bekostigen.” Het pension wordt deels gebruikt om het asiel te financieren en met de nodige creativiteit weten Hageman en zijn team allerlei andere inkomstenbronnen te vinden. Zo biedt Adventure dagopvang voor honden, met een unieke transportservice van en naar huis. Verder wordt binnenkort de nieuwe webshop gelanceerd en krijgt het dienstenpakket per 1 maart uitbreiding in de vorm van een trimsalon.

Het succes van pension en asiel heeft als keerzijde dat het Adventure-team het nog drukker heeft gekregen. Soms is het daardoor moeilijk de zaken in perspectief te blijven zien, erkent Hageman. “Afgelopen oktober was de drukste maand ooit. Er gingen weliswaar dertig katten weg, maar er kwamen ook veertig binnen. Voor ons gevoel hadden we tien achteruitgeboerd.”

Hoe kijkt hij terug op vijf jaar Adventure? “Het werk zelf is echt fantastisch. Het is ontzettend druk en we zijn dag en nacht bezig. Maar het moment dat je een gewond dier van straat haalt of een asieldier een nieuw thuis kunt geven: er is niets meer belonend dan dat. We doen ons werk dan ook met veel liefde en inzet. Maar eerlijk is eerlijk, de financiële kant is heel belastend. Dat betekent dat we voortdurend op zoek zijn naar sponsors of samenwerkingsverbanden.” Meer weten?
www.dierenpension­adventure.nl of 0512-33 00 01.

Open huis Adventure 18 en 19 december
Binnenkijken bij Adventure kan op vrijdag 18 december van 18.00 tot 21.00 uur, op zaterdag 19 december van 11.00 tot 16.00 uur. Bijna het hele pand is toegankelijk; ook de ruimtes waar u normaal gesproken niet mag komen. De dierenambulance staat voor de gelegenheid binnen en het Adventure-team geeft antwoord op alle mogelijke vragen. Verder zijn er stands op het gebied van dierenopvang, – voeding en -welzijn. Voor de kinderen zijn er spelletjes en schminken. Na afloop is er voor iedereen een goodiebag.
De entree is gratis. Wilt u toch een bijdrage leveren? Voor elke euro in de collectebus legt de Stichting DierenLot er een euro bij. U kunt tijdens deze dagen een dier reserveren, maar meenemen kan pas bij de tweede afspraak, wanneer er meer tijd en rust is.

Adventure, Alde Dyk 29 (tussen Kootstertille en Buitenpost).


De kleine Ben voelt zich veilig in zijn tijdelijke onderkomen.


Honden voelen zich prima thuis in de nieuwe comfortkennels van Adventure.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Actueel

WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 22 minuten geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 1 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 2 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 3 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 4 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 4 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 5 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 20 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 21 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 21 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 22 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 27 mrt, 13:15
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 27 mrt, 13:00
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen 27 mrt, 12:00
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen 27 mrt, 11:00
Zondag 24 maart Wedstrijden Nunspeet en Leek
Hiphop en showdance team uit Drachten schitteren in Nunspeet en Leek Algemeen 27 mrt, 10:48