Afbeelding

VV Buitenpost slaat toe in tweede helft

Sport Sport

Andries Hoekstra van SC Veenwouden werkt de bal weg, voordat nummer 11 van Buitenpost, Sven Rozendal, gevaarlijk kan worden. Keeper Coenraad van der Mark, Klaas van der Veen en Wigle Westerlaan van Veenwouden (van links naar rechts) volgen de aanval. (Foto: Klaas Rozema)

VV Buitenpost slaat toe in tweede helft

FEANWALDEN – De opvallend goed presterende debutant SC Veenwouden hield zaterdag lange tijd gelijke tred met VV Buitenpost, maar moest ondanks taai verzet een nederlaag incasseren. Buitenpost trok met 1-3 aan het langste einde en nestelde zich steviger in de subtop van de eerste klasse van het zaterdagvoetbal.

Verrassend was de uitslag niet, want de breedte en de kwaliteit van de selectie van Buitenpost staan garant voor goed en technisch verzorgd voetbal. Toch leed Buitenpost dit seizoen al veel puntverlies. “Een gevolg van onze aanvallende speelstijl”, zegt trainer René van der Weij. “Als je naar de hele wedstrijd tegen Veenwouden kijkt, is de overwinning terecht. We waren technisch vaardiger, maar in de eerste helft toonden we te weinig strijdlust en waren te timide. In de tweede helft hadden we meer diepgang in ons spel en kregen we betere kansen”, vond de winnende coach.
SC Veenwouden is na de enigszins onverwachte promotie snel geacclimatiseerd op een hoger niveau en krijgt alom complimenten voor de voorbeeldige inzet, gecombineerd met goed voetbal. Middenvelder Albertjan van Zwol is nog steeds een belangrijke speler voor Veenwouden, dat in de eerste helft niet onderdeed voor Buitenpost, dat stroef draaide en weinig kansen creëerde. Vaak begon de opbouw van Buitenpost bij verdediger Marco van Leyen, die lange ballen afwisselde met strakke inspeelpasses. Tot veel kansen leidde het allemaal niet.

Veenwouden kwam op voorsprong. Technicus Albertjan Van Zwol controleerde bij het strafschopgebied de bal en legde deze terug op Andries Hoekstra, die met een formidabele uithaal van afstand keeper Robert van der Laan compleet verraste. Daarvoor was Buitenpost eigenlijk alleen gevaarlijk geweest met een kopbal van Joop Pijnacker. Buitenpost probeerde de achterstand weg te werken, maar het strijdlustige Veenwouden was in de counter gevaarlijker. Albertjan van Zwol kreeg een mogelijkheid na een pass van Rinse Procee, met wie hij vaak de combinatie aanging, maar hij stuitte op de keeper. Buitenpost kreeg een paar halve en hele kansen, overtuigend was het niet.

René van der Weij verving aanvaller Sven Rozendal door Simon Schreiber. Daardoor kwam er meer creativiteit, flair en snelheid in het spel bij Buitenpost, dat in de tweede helft veel frisser en aanvallend scherper oogde. Het tempo lag hoger en de combinaties liepen vlotter en daarmee kreeg de wedstrijd een ander gezicht. Simon Schreiber kreeg alle ruimte voor een actie en een voorzet. Joran Olijve ontmantelde vervolgens de verdediging van Veenwouden, die helemaal open lag en zette 1-1 op het scorebord. Daarna streden beide ploegen voor de volle winst. Veenwouden kreeg nog een beste kans op een nieuwe voorsprong. Centrumspits Wytze Veenstra legde de bal terug op Stefan Jan Sijtsma, maar die schoot naast. De beslissing viel toen het al schemerde. Simon Schreiber maakte weer een actie. Keeper Coenraad van der Mark stopte vervolgens een inzet van Joop Pijnacker, waarna invaller Jorrit Terpstra de bal binnenschoot: 1-2. De gelijkmaker zat er voor Veenwouden niet meer in. Buitenpost counterde zich in de slotfase naar een nog riantere voorsprong. Weer was Joran Olijve de scherprechter: 1-3.

René van der Weij ligt na de winst redelijk op koers met zijn ploeg. “We willen bij de eerste vijf eindigen.” Trainer Jelke Nijboer van Veenwouden vond dat de gelijkmaker het breekpunt in de wedstrijd was. “De verdedigers stonden niet goed op te letten. Op dit niveau wordt dit afgestraft. Dat moet beter.” Veenwouden presteert dit seizoen boven verwachting.  Nijboer: “Maar met ons spel zitten we wel tegen ons plafond aan. Veenwouden is een kleine club en voor veel jongens is het niet gemakkelijk aan te haken bij dit niveau”. Handhaving blijft dit seizoen het parool. Daarna heeft Nijboer zijn missie volbracht en zal hij er niet meer bij zijn, want hij beschikt niet over het vereiste diploma Trainer Coach 1.
Nijboer gaat niet terug naar de studiebanken om dit papiertje op te halen. “Ik wil nog wel een andere club op een lager niveau trainen.” Volgens voorzitter Anne Machiela is de club op zoek naar een opvolger voor Nijboer. “We zijn in gesprek met kandidaten.”

Zaterdag kan Veenwouden de positie in de middenmoot verstevigen. Dan moet worden gewonnen van Groen Geel, dat nog maar twee punten heeft. Die tegenstander zal niet worden onderschat, omdat Groen Geel gelijkspeelde tegen titelkandidaat Dronten ASV.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 4 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 5 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 6 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 7 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 7 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 8 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 9 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 10 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 12 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 12 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 13 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00