Afbeelding

Raad van Kerken Burgum organiseert De Passie voor alle inwoners

Nieuws

“We leven in een tijd van beeldcultuur. Het is heel mooi om een Bijbelverhaal op een eigentijdse manier te vertellen”, vindt de Raad van Kerken in Burgum. De Passie wordt op 20 maart 2016 in Burgum opgevoerd. V.l.n.r. Bart Helmholt, Jolanda Paans, Geesje Duursma, Henk-Jan de Groot en Dick Rusticus. Zij doen er alles aan om het bijzondere evenement mogelijk te maken. (Foto: Klaas Rozema)

Raad van Kerken Burgum organiseert De Passie voor alle inwoners
In 2016 een hedendaags paasverhaal op straat

BURGUM – Op 20 maart 2016 wordt De Passie opgevoerd in Burgum. De organisatie hoopt dat honderden mensen zullen meelopen in de processie door het dorp.

Door Karoline van den Donker

Drie enthousiaste leden van de protestantse kerk in Burgum namen het initiatief. Inmiddels is het een door de Raad van Kerken omarmd idee. Tientallen mensen zijn druk met de voorbereidingen. In 2016 wordt De Passie, ook wel bekend als ‘The Passion’, lokaal opgevoerd in Burgum.

Kerkleden van de Vrije Evanglische Gemeente, Protestantse Gemeente, Rooms-Katholieke Parochie in Burgum en de Doopsgezinde Gemeente in Feanwâlden zetten zich ervoor in. Maar ook passieve christenen en niet-christenen zijn enthousiast. Ze delen de passie om The Passion op Palmzondag, 20 maart, op te voeren in hun eigen woonplaats. “We zijn natuurlijk amateurs, maar het verhaal raakt alleen als het goed voor het voetlicht wordt gebracht”, zegt initiatiefnemer Dick Rusticus.

De Burgumers steken dan ook volledig in op kwaliteit. Voor de vier hoofdrollen (Jezus, Maria, Petrus en Pilatus) moest auditie worden gedaan. De tweede auditieronde vond afgelopen vrijdag plaats. Binnenkort wordt bekend gemaakt wie de rollen op zich zullen nemen. Zo wordt ook een professionele regisseur aangetrokken. De laatste besprekingen met een kandidaat worden momenteel gevoerd.

Oranje Ferbynt
Licht- en geluid moeten goed zijn, op alle vier de locaties in Burgum waar De Passie wordt opgevoerd. “Dat betekent een behoorlijke kostenpost”, aldus Dick Rusticus. Daarvoor worden sponsoren gezocht. Om te benadrukken dat het evenement wordt georganiseerd voor en door alle Burgumers is contact gezocht met Oranje Ferbynt. Deze Burgumer stichting heeft de doelstelling om samenhang in de samenleving te vergroten. Voorzitter Geesje Duursma: “Wij proberen fondsen te werven voor dit project.” In januari zal de beslissing “go or no go” voor De Passie Burgum vallen.

Theater en livemuziek
Muzikanten die voor livemuziek zullen zorgen in Burgum beginnen met repeteren zodra de solisten zijn uitgekozen. Zij zijn ervaren musici uit onder andere kerk- en gospelcombo’s en coverbands.
“Bij de hedendaagse Passion die sinds 2011 jaarlijks wordt opgevoerd in één van de grote steden van Nederland – en waarvan wij nu dus een lokale uitvoering willen maken – staan hedendaagse topveertignummers centraal. Iedereen kent die liedjes. Iedereen kan ze meezingen. Ook voor ons combo geldt dus, dat ze de nummers perfect voor het voetlicht moeten brengen om het publiek werkelijk te raken”, zegt dominee Henk-Jan de Groot. Vijfenvijftig koorleden beginnen vanaf 2016 met repeteren. “Het leuke van zo’n project is dat mensen elkaar op een andere manier leren kennen. Dat maakt dat zo’n voorstelling een verbindend karakter krijgt”, zegt dominee Jolanda Paans.

“Wat is het mooi om De Passie lokaal te laten zien”

Vier werkgroepen zijn achter de schermen actief en regelen de artistieke, logistieke en financiële zaken. Ook gaan vrijwilligers aan de slag met het maken van het enorme kruis dat tijdens de processie door het dorp zal worden gedragen.

Processie langs vier locaties
De Passie van Burgum zal op vier locaties worden opgevoerd. Het begint bij de vijver van Berchhiem (op de hoek van de Prins Berhardstraat en de Hillamaweg). Daarna zullen de verteller, de zangers, spelers en muzikanten zich begeven naar de tweede locatie, De Foarikker aan de Freerk Bosgraafstraat. Het enorme, horizontaal gedragen kruis, gaat voor op de optocht. Honderden belangstellen zullen volgen. “Heel indrukwekkend”, voorspelt dominee Jolanda Paans. “Een unieke beleving, want zoiets kunnen we niet ieder jaar organiseren.”

Na de tweede locatie verplaatst de processie zich naar het iepenlofttheater achter De Pleats. Hier zal het derde deel worden opgevoerd. Daarna gaat iedereen naar de Markt voor het vierde en laatste gedeelte.

Het evenement zal niet als een nachtkaars uit gaan. Het is de bedoeling dat er op de Markt een hapje en drankje aanwezig zijn, zodat er ook na de Passie nog gelegenheid is voor ontmoeting, samenzijn en verbinding.

Nieuwe instrumenten voor De Marko's
Nieuwe instrumenten voor De Marko's Algemeen 2 uur geleden
Uitnodiging Paardenweegdag 20 april bij A7 Noord dierenartsen in Drachten
Heeft uw paard een gezond gewicht? Algemeen 2 uur geleden
De Kunst van het Evenwicht
NVA-Autismeweek met thema 'De Kunst van het Evenwicht Algemeen 3 uur geleden
Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 4 uur geleden
Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 6 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 8 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 23 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 23 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen gisteren
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen gisteren
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen gisteren
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 28 mrt, 15:32
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 28 mrt, 15:00