Afbeelding

Sinterklaas zet voet aan wal in Fryslân

Cultuur

Sinterklaas komt aan in Burgum. Drumband De Marko’s leidde Sint en de pieten door het centrum. Daar was het feest. Zo dansten de jazzmeisjes van DFS Burgum sinterklaasdansjes in de Schoolstraat.

Sinterklaas zet voet aan wal in Fryslân

Sinterklaas en zijn pieten kwamen zaterdag aan in verschillende plaatsen. Actief-fotograaf Klaas Rozema ging van haven naar haven en kwam thuis met sfeervolle intocht-foto’s, gemaakt in Burgum, Surhuisterveen, De Westereen en Drachten.

In Burgum, waar Sinterklaas als eerste voet aan wal zette, overhandigde hij Weekblad Actief een persoonlijk briefje, want hij wilde graag iets delen met de lezers.

“Lieve inwoners van Burgum,
heiten en memmen,
pakes en beppes,
maar vooral: lieve kinderen,

Laat ik eens beginnen met zeggen: wat heb ik afgelopen zaterdag met mijn zwarte pieten een schitterende intocht gehad! Zoals jullie allemaal weten, jongens en meisjes, was het toch best een beetje spannend of mijn Pieten en ik wel zouden kunnen aankomen in Burgum. Er hing zulke dikke mist boven het water op de Noordzee… Maar gelukkig ging de mist snel weg en kon Stuurpiet de weg naar Burgum goed vinden. Ik vond het een waar feest jullie allemaal weer op de Loswal te hebben mogen begroeten. Veel van jullie waren zelfs op jullie mooist verkleed als hulppietjes en hulpsinterklazen. Prachtig. Hoofdpiet zei tegen mij dat er nog nooit zoveel lieve kindertjes met Sinterklaas en alle Zwarte Pieten op de foto zijn geweest. En ook zei Hoofdpiet dat we nog nooit zoveel fraaie tekeningen van jullie allemaal hebben gekregen. Hartelijk bedankt daarvoor! Sint wil jullie allemaal bedanken voor de mooie intocht met veel gezelligheid, vrolijke muziek en gelach. Veel pepernoten, schuimpjes en geschudde handjes. Een middagje in het centrum voor iedereen van oud tot jong en klein, wat was het fijn. Mijn Zwarte Pieten en ik hopen jullie op zaterdag 28 november weer in het centrum te zien. Heel veel liefs, en graag tot ziens, Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten.”


De echte Sinterklaas liet even op zich wachten, maar de pieten vonden in Surhuisterveen snel een vervanger. De goedheiligman zelf kwam rond twee uur aan bij de Feanster toren, waar ook een voorstelling was van de circuspieten (zie foto).  Sinterklaas vertrok per koets voor een rondrit door het dorp. Er reed de hele middag een pietentrein door het centrum. Uiteindelijk werden Sint en de pieten binnengelaten in het Sint- en Pietenhuis tegenover het Carrillon. Daar, én in het centrum, is komende zaterdag weer van alles te doen. Kinderen kunnen er een tekening inleveren: een wedstrijd.


O, het is zo spannend. In zalencentrum Old Dutch in De Westereen genoten kinderen van een sinterklaasfeest, dat werd gevierd na de aankomst van de goedheiligman in de Swemmerhaven en een rondrit door het centrum.


Per duofiets gingen Sinterklaas en burgemeester Tjeerd van Bekkum van Smallingerland door het centrum van Drachten. Onderweg kreeg Sinterklaas handjes en tekeningen van zijn jeugdige fans. Sint en de pieten kwamen voor het eerst aan via de nieuwe Drachtstervaart.

Ureterp, 21 november
URETERP – De Goedheiligman wordt op 21 november groots ingehaald in Ureterp met een optocht en muziek. Iedereen in het dorp hangt de vlag uit.
Speciaal is het drie kwartier durende toneelstuk dat tweemaal wordt opgevoerd in de podiumzaal van MFC De Wier in Ureterp. Het jaarlijks terugkerende evenement wordt steeds groter. Bij het toneelstuk komen zo’n vijfhonderd kinderen, uit de hele regio. Vele vrijwilligers werken al vanaf augustus om de intocht en het toneelstuk tot een groot succes te maken.
De optocht begint om 12.45 uur. Om 13.15 uur wordt Sinterklaas welkom geheten op het Lijteplein. Om 14.30 uur start de eerste voorstelling voor de kinderen tot en met groep 2. Om 15.45 uur is een tweede voorstelling oudere kinderen.

Rottevalle, 21 november
Sinterklaas komt op zaterdag 21 november met zijn Pieten met een skûtsje naar Rottevalle. Het muziekkorps komt aan boord en ze varen door de Lits naar de Haven van Rottevalle. Om ongeveer 14.00 uur legt het skûtsje aan, komt de Sint de kinderen begroeten en delen de pieten pepernoten uit.

Harkema, 20ste om 14.30 uur
Op 20 november staat Harkema op het programma van Sinterklaas. Hoe hij daar komt, wil hij nog niet verklappen. Wel dat hij om 14.30 uur gaat zorgen voor een spectaculaire show, waaraan clown Bogus en ‘de pechpiet’ een grote bijdrage zullen leveren. Tot 18.00 uur neemt Sint de kinderen mee naar de sporthal, waar de kinderen van 0 tot 4 jaar en de kinderen van de groepen 1 tot en met 5 een zwartepietendiploma mogen halen. Voor de oudere kinderen is er in de jeugdsoos een prachtig programma.

Surhuizum 21 november
Zaterdag 21 november komt Sint rond 13.00 uur aan in Surhuizum. Een rondrit door het dorp eindigt rond 14.00 uur bij het verenigingsgebouw aan het Langpaed.

Eastermar, 21 november
De Sinterklaasintocht in Eastermar is zaterdag 21 november. Om 15.00 uur komt de goedheiligman aan in de haven.

Hurdegaryp, 21 november
Op zaterdag 21 november komt Sinterklaas naar Hurdegaryp. Om 12.45 uur ariveert hij bij Kindcentrum ít Boulân, aan de van Weerden Poelmanstraat, aan de kant van de OBS. Na een korte route door het dorp komt hij uiteindelijk rond 13.30 uur aan op het Fuormanderijplein.
Het Sinterklaassprookje voor de kinderen van groep 1 tot en met 4 van de basisscholen begint om 15.30 uur. Om 16.45 uur is het afgelopen. Ook is er natuurlijk een feest voor de peuters. Twee volwassenen mogen vanaf  14.30 uur mee naar binnen. Rond 15.15 uur is het afgelopen.

Opeinde, 25 november
Sinterklaas heeft aan de inwoners van Opeinde laten weten daar op woensdag 25 november een bezoek te brengen. Hoe laat precies? Dat kon hij nog niet zeggen. Rond 13.30 uur, dat wel.

Sinterklaasbingo Naturij
Woensdag 2 december wordt er in het restaurant van Kinderboerderij
De Naturij in Drachten een Sinterklaasbingo voor kinderen georganiseerd. Aanvang 14.00 uur. Einde ongeveer om  16.30 uur. De kosten zijn € 2,50 per kind voor alle ronden. De Pieten nemen wat lekkers mee.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 12 uur geleden
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 13 uur geleden
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 14 uur geleden
Pannenkoekendag in Rottevalle
Pannenkoekendag in Rottevalle Algemeen 15 uur geleden
De subsidie biedt kansen voor iedereen die wil bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige landbouw.
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Algemeen 16 uur geleden
Foto links: Friso Wielenga 
Foto rechts: Monique vd Ven en Elles Pieterse
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Algemeen 16 uur geleden
De lopers van de Wetter- en Willerun in Burgum gaan van start voor de editie van 9 oktober 2022
Derde editie van de Wetter- en Wille run Algemeen 17 uur geleden
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm Algemeen 18 uur geleden
De bedside singers.
(video) De Bedside Singers zingen al 5 jaar aan het bed Algemeen 16 apr, 19:00
Skriuw dy no yn!
Noch twa wiken om yn te skriuwen foar Liet 2024 Algemeen 16 apr, 16:03
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum.
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum Algemeen 16 apr, 15:00
'They Young Source' en 'Amazing Kids' in de VGKN-kerk in Boornbergum.
(video) "Nog amper christelijke kinderkoren in Fryslân sinds corona" Algemeen 16 apr, 13:29
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum Algemeen 16 apr, 12:30