Afbeelding

Intochten in Burgum, Drachten, Surhuisterveen, De Westereen en Gytsjerk

Cultuur

Intochten in Burgum, Drachten, Surhuisterveen, De Westereen en Gytsjerk
Pieten zwart van roet onderweg naar Fryslân

Zaterdag 14 november komt Sinterklaas aan in Nederland. Om 13.15 zet hij in onze regio voet aan wal in bij de Loswal in Burgum. Al snel daarna arriveert hij ook in Drachten en Surhuisterveen.

De Pieten hoeven geen speciale behandeling te ondergaan voor ze naar Fryslân komen, zegt Sinterklaas die wij mobiel wisten te bereiken terwijl hij onderweg is met zijn stoomboot. “Ze hebben het roet er nog nooit af gewassen dus doen ze dat ook dit jaar niet”, bromde de goedheiligman. “Het belangrijkste is dat zij zich in het pakhuis volop inzetten. Vele cadeaus voor kinderen moeten worden ingepakt.”

Er zullen echter toch ook Pieten zijn die zich wel speciaal voor het bezoek aan Nederland ‘opdoffen’. “Als ze hun werk goed doen, en ze hebben tijd over, dan is het natuurlijk wel leuk als ze bijzondere aandacht aan hun uiterlijk geven”, aldus Sinterklaas.

Burgum, 14 november
In Burgum wordt dit jaar geen feest georganiseerd bij Landgoed Glinstra State. Sint heeft er voor gekozen zijn verjaardag met de kinderen buiten op straat te vieren. In het winkelcentrum kan iedereen die dat wil met hem handenschudden en met hem op de foto. Burgemeester Eric ter Keurs ontvangt Sinterklaas bij de Loswal. Drumband De Marko’s begeleidt de goedheiligman met zijn gevolg naar het centrum.

Drachten, 14e om 13.30 uur
Alsof Sint over een een helikopter zou beschikken wordt hij om 13.30 uur opgewacht in Drachten. Sinterklaas en zijn gevolg komen voor de eerste keer aan via de nieuw aangelegde vaart. De organisatie roept ouders en kinderen op goed op te letten. Het water is diep!
Via de Pijp zal de pakjesboot doorvaren en afmeren op de kop van het Moleneind/Dam. Burgemeester Tjeerd van Bekkum wacht het gezelschap daar op.
Ongeveer om 13.45 uur zal hij over de Zuiderbuurt naar Drachten vertrekken, richting Van der Zee. Om 14.05 uur loopt hij verder richting het Friese Schathuis, om 14.25 richting De Graancirkel op het Raadhuisplein, om 14.45 uur begeeft het gezelschap zich richting de HEMA, om 15.15 uur richting Dam, om 15.45 uur richting het Franse Pleintje en ten slotte om 16.05 uur richting C&A.

Surhuisterveen, 14 november
Sinterklaas komt wél naar Surhuisterveen, ook al kan de aankomst in de Feanster haven dit jaar geen doorgang vinden. De Sinterklaascommissie van Surhuisterveen heeft een geheel andere maar wel leuke intocht voorgesteld: ze komen per koets. Sinterklaas komt met veel Pieten naar het centrum van Surhuisterveen. Zij worden om 14.00 uur verwacht bij de Feanster toren. Het jeugdkorps van Crescendo speelt daar vanaf 13.30 uur. Circuspieten verzorgen dan ook een voorstelling. Daarna maakt Sinterklaas per koets een rondrit door het dorp. Er volgt nog een tweede voorstelling op het Pietenplein (bij Kolkzicht & Terstal). Ook rijdt er zaterdag een Pietentrein door Surhuisterveen waarmee de kinderen een gratis rondrit door Surhuisterveen kunnen maken. Sinterklaas maakt bij zijn aankomst bekend waar hij in Surhuisterveen zal blijven overnachten. De komende weken mogen alle kinderen met hem op de foto op dit logeeradres.

De Westereen, 14 november
Een kwartier later, om 13.30 uur brengt Sinterklaas een bezoek aan De Westereen. Hij arriveert per stoomboot in De Swemmerhaven. Burgemeester Sicko Heldoorn schudt hem bij wijze van welkom de hand. Muziekvereniging Harmonia begeleidt de vele liedjes die vanzelfsprekend zullen worden gezongen.

Daarna gaat Sinterklaas in de koets door het dorp naar het winkelcentrum. De route gaat vanaf de haven naar de Lange Reed, Ferbiningspaad, Fogelsang, Miesstrjitte, Finkstrjitte, Ljurkstrjitte. In het winkelcentrum speelt muziekvereniging Ons Genoegen. Sint en de Pieten blijven even in het winkelcentrum en gaan dan via de Noarder Stasjonsstrjitte naar zalencentrum Old Dutch waar het kinderfeest zal plaatsvinden. Westereender kinderen uit groep 1,2,3 en 4, die niet via hun school een toegangskaartje krijgen, kunnen zich opgeven bij Sandra Scherjon, 06-46012312.

Gytsjerk, 21 november
Zaterdag 21 november komen Sinterklaas en zijn Pieten om 15.00 uur aan in de haven van Gytsjerk. Na een optocht is om ongeveer 15.30 uur daar het Sinterklaasfeest. Om 16.30 uur vertekt Sinterklaas weer en worden hij en zijn Pieten uitgezwaaid.

Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 5 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 20 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 20 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 21 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 22 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 22 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 23 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 23 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen gisteren
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 28 mrt, 12:00
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 28 mrt, 11:03