Afbeelding

Kunst markeert vernieuwde markt Burgum

Nieuws

Op de foto hiernaast: Wybren Tal­sma (staand) en Harry de Vries van ‘De Straetmakerij’ uit Noardburgum zijn druk bezig met de bestrating rond het nieuwe kunstwerk. (Foto: Klaas Rozema)

Kunst markeert vernieuwde markt Burgum

BURGUM – Na jarenlange discussies én een jaar werk wordt morgen de vernieuwde Markt in Burgum officieel heropend. Wethouder Geerling Schippers verricht 8.45 uur de officiële openingshandeling. Omwonenden zijn welkom in een paviljoentent, tussen 10.30 en 11.30 uur. Dan is ook de start van het driedaagse Burgumer ‘mearkesfestival’.

Door Gerrit van der Meer

Over de nieuwbouw rond de Markt is vele jaren gepraat, onder andere over de hoogte van de nieuwe gebouwen, maar ook over wat er wel en wat er niet aan nieuwe winkels mocht komen.
Nu is er toch sprake van een complete ‘aankleding’ van de Markt, met diverse soorten winkels en woningen rondom het forse plein in het centrum van Burgum. ‘Compleet’ in fysieke zin, maar ook inhoudelijk: men kan er terecht in de goedkope én iets minder goedkope supermarkten, maar ook in unieke detailwinkels.
Er is nieuw straatmeubilair, er staan lichtmasten met ledverlichting, er zijn ‘boomeilanden’ en oplaadpunten voor elektrische auto’s en zonnepanelen. Regenwater wordt nu boven- en ondergronds opgevangen en geleidelijk afgevoerd naar het oppervlaktewater.

Openbare kunst is de kers op de taart. Voor het beeldende werk is Martin Borchert uit Groningen gevraagd. Hij ontwierp een forse grondwatermeter, gecombineerd met een dubbel bankje in de vorm van een verticale golf van roestbruin Corton-staal. Deze combinatie is geplaatst in de noordoosthoek van de Markt, tegenover de Hunkemöller-zaak.
Daar is ook een witte, plastic drinkwaterkpijp geplaatst. “Ja, dat is waar ook, ik had gevraagd er een zwarte neer te zetten, want dit witte ding is niet zo mooi”, vindt Borchert. “Ik ga vragen of het alsnog een zwarte kan worden!”
Overigens vindt hij het idee van de drinkwaterpijp sympathiek. “De pijp is van ‘Join te pipe’, een initiatief dat streeft naar schoon drinkwater voor iedereen in de wereld. Goed dat Tytsjerksteradiel hier aan mee doet.”
Borchert kwam ook met het idee een tekst aan te brengen op de betonnen banken aan de noordkant van de Markt, tegenover Primera en Plus. De gemeente vroeg dichteres Elske Kampen hier een tekst voor te bedenken.

Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 20 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 20 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken gisteren
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen gisteren
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06
Een moment uit de wedstrijd van Libertas tegen FC Marlène.
Libertas kan het niet bolwerken tegen koploper FC Marlène Algemeen 21 apr, 21:28