Afbeelding

Gymtoernooi versterkt internationale banden

Nieuws

Sylvia van der Veen van OBQ/DFS in actie, ze werd derde bij Hope B. (Foto: Klaas Rozema)

Gymtoernooi versterkt internationale banden

BURGUM – Het internationale toernooi Ritmische Gymnastiek in sporthal De Westermar in Burgum, De Fryslân Cup, trok zaterdag honderdvijftien deelnemers en daarmee werd het deelnemersaantal van vorig jaar overtroffen.

Met delegaties uit België, Luxemburg, Duitsland, Polen, Rusland en Nederland was het internationale toernooi, waarmee het seizoen voor de ritmisch gymnasten wordt afgetrapt, uitstekend bezet.
De buitenlandse deelnemers eisten de meeste ereplaatsen voor zich op in de verschillende categorieën. Ook de Nederlandse clubs en de organiserende verenigingen OBQ en DFS (Leeuwarden/Burgum) behaalden goede resultaten. De jongste categorie, de mini’s, manifesteerden zich ook. “Kinderen krijgen hierdoor al op jonge leeftijd hun eerste internationale ervaring”, zegt trainer Sjanie Hellema van OBQ/DFS. Deelnemers geboren in 2007 en jonger deden mee in de mini’s. Sommigen waren nog maar vijf jaar oud.

De gespannen politieke verhoudingen tussen Rusland en Nederland spelen geen rol bij het internationale toernooi waarin de vriendschappen, uitwisselingen en sportieve prestaties voorop staan. “Politiek en sport moet je niet door elkaar halen”, vindt Hellema. In het Nederland-Rusland jaar in 2013 ontstonden de contacten en vaardigden de Russen een delegatie af naar Burgum.

“Dit jaar deden voor het eerst deelnemers uit het Russische Kazan mee. De contacten werden door Sjanie Hellema, die uitmuntend Russisch spreekt, gelegd op een toernooi in Luxemburg. “De Russen gebruikten Nederlandse muziek voor hun oefening.” Er waren veel Russische juryleden meegekomen naar Burgum. De Russische ritmische gymnasten waren van hoog niveau, maar dat geldt ook voor de Belgische clubs. De buitenlandse deelnemers verbleven onder andere in gastgezinnen, zoals in Burgum en Drachten.

OBQ/DFS draait landelijk mee in de top en ook tijdens dit toernooi werden weer veel ereplaatsen behaald. Dat lukte niet bij bij de sterk bezette junioren B, waar twee deelneemsters uit Kazan op de beide hoogste ereplaatsen eindigden. In deze categorie was Jente Bouma van OBZ/DFS zesde, met een puntenachterstand van bijna vijf punten op de winnares. Een zeer verdienstelijke prestatie, want ze werd de beste Nederlandse.

De dertiende plaats voor de veertienjarige Eline Jousma van OBQ/DFS was goed voor de middenmoot. De gymnaste uit Burgum liet in de eerste oefening een knots vallen. “Dat heeft te maken met spanning en concentratie”, analyseerde Sjanie Hellema. De oefening met de hoepel werd expressief, technisch fraai en met uitstraling uitgevoerd. “Vorig seizoen stond ik in de halve finale van het Nederlands kampioenschap, volgend jaar ga ik naar de senioren. Het is moeilijk je te kwalificeren voor het Europese kampioenschap, maar we doen in buitenlandse toernooien veel ervaring op”, zegt Eline Jousma.

De gymlanden zijn aangesloten bij de internationale Gymnastiek Federatie (FIG). “De gymnastische oefeningen van de Russen zijn moeilijker omdat ze meer mogelijkheden hebben en vaker trainen. De kleine gymnastische elementen voor Nederland zijn landelijk aangepast aan ons kunnen”, aldus wedstrijdcoördinator Alida Folkerts uit Goutum.

Belangrijkste uitslagen: OBQ/DFS Senioren A: tweede Emmy Hartog, Mini’s B: tweede Annika Hess, derde Yalena Klijnsma, Senioren C: Nadine Hoitinga, derde. Junioren C: Kristen de Weerd, tweede. Mini’s C, Martha Prins, derde. Hope B, Nijah de Boer, tweede, Sylia van der Veen, derde. Hope C, Femke Leupen, tweede. Girls C: Victoria Safarizadeh, tweede.

Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 5 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 5 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 6 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 7 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 22 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 23 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen gisteren
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen gisteren
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 18 apr, 11:03
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 18 apr, 10:00
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 18 apr, 09:23