Afbeelding

WK hoogtepunt skeeleraar Gerrie van Lingen

Sport Sport

Gerrie van Lingen bereidt zich op de baan van skeelervereniging IDS in De Westereen voor op het wereldkampioenschap in Taiwan. (Foto: Klaas Rozema)

Door Jelle Jeensma

TWIJZELERHEIDE – Meervoudig Nederlands skeelerkampioen Gerrie van Lingen ontwikkelt zich razendsnel in zijn tak van sport. De achttienjarige skeeleraar is geselecteerd voor het wereldkampioenschap skeeleren in Taiwan. Als hij terug is in Nederland richt de rassprinter zich op het langebaanschaatsen, een discipline die hij ook uitstekend onder de knie heeft, maar waarin hij nog stappen moet maken.  

Ondanks een grote internationale concurrentie waant Van Lingen zich niet kansloos als het wereldkampioenschap skeeleren op 13 november in Taiwan van start gaat. “Ik maak zeker kans op een medaille, maar dan moet alles op zijn plaats vallen. Het hangt van details af.” Bij de sprintafstanden zijn tienden of honderdsten van seconden beslissend.

Het korte, explosieve werk is Van Lingen op het lijf geschreven. “Ik ben geboren met snelle sprintvezels, mijn lichaam is gebouwd voor de korte afstanden. Trainen doe ik op de baan van Skeelervereniging IDS in De Westereen.  Ik ben een snelle starter en kan de eerste honderd meter onder de tien seconden afleggen. Dat is dezelfde starttijd als senioren, maar die hebben in de volle ronde nog meer macht.”  Van Lingen heeft zich op de korte afstanden stormachtig ontwikkeld. “Ook de tijdritten gaan steeds beter. Ik wil meedoen met de wereldtop bij skeeleren en bij het schaatsen.”

Van Lingen heeft een uitstekend skeelerseizoen achter de rug en  meerdere keren laten zien in zijn leeftijdscategorie de sterkste te zijn op de korte afstanden. De eerstejaars junior werd in augustus in Ommen op de weg Nederlands kampioen op de tweehonderd meter tijdrit en de vijfhonderd meter series.

Eerder dit jaar pakte hij op het Nederlands baankampioenschap in Purmerend titels op de driehonderd meter tijdrit en de vijfhonderd meter series.  In het Oostenrijkse Wörgl behaalde hij samen met zijn ploeggenoten bij het Europees kampioenschap op de relay (een estafette met aflossing) brons. In de KNSB baancompetitie voor sprinters behaalde hij bovendien op de driehonderd, vijfhonderd en duizend meter de meeste punten en werd hij kampioen in deze drie klassen.

Egbert Post uit Groningen, een bekende naam in de schaats- en skeelerwereld, is de persoonlijke trainer van Van Lingen. “Post trainde de skeeleraars van Jong Oranje, maar de bond stopte met Jong Oranje. De bond had er geen geld meer voor over. Skeeleren is bij de bond een ondergeschoven kindje. De KNSB vindt schaatsen belangrijker. Dat trekt meer publiciteit en is bovendien een Olympische sport. Ik heb Egbert Post benaderd toen Jong Oranje werd opgeheven. Hij maakt mijn trainingsschema’s en ik volg daarnaast krachttraining”, zegt Van Lingen.

Op het WK in Taiwan maakt hij deel uit van de nationale ploeg. “We worden daar begeleid door een bondscoach.” Hij zal op meerdere skeeleronderdelen uitkomen. “Ik verwacht op de driehonderd meter tijdrit en de vijfhonderd en duizend meter op de baan en op de weg de honderd meter korte baan en de vijfhonderd meter. Ook zal ik de relay rijden op de baan en de weg. De vijfhonderd meter vind ik de mooiste afstand.” De Nederlandse skeeleraars stuiten ongetwijfeld op felle concurrentie. “Skeeleren is in Zuid-Amerika en Azië een grote sport, belangrijker dan schaatsen. Ook in Colombia en Venezuela is skeeleren populair, skeelelaars kunnen in die landen leven van hun sport.”

Als Van Lingen terug is uit Taiwan richt hij zich op het schaatsen. Omdat hij veel tijd investeert in het skeeleren is zijn voorbereiding op het schaatsseizoen niet ideaal. Ook bij het schaatsen laat hij zijn sprintersgenen spreken. “De vijfhonderd en duizend meter zijn mijn favoriete afstanden. Ik heb een snelle start, maar de controle die ik op skeelers heb moet bij het schaatsen nog beter worden, ik maak te weinig uren op het ijs. Skeeleren en schaatsen zijn goed te combineren, dat laten toppers als Michel en Ronald Mulder zien.”

Skeeleren is een dure sport en Van Lingen, die een opleiding volgt als autotechnicus bij het Friesland College in Heerenveen, moet het zelf faciliteren.  Hij is bezig met het opzetten van een stichting, waarin hij zijn sportieve en commerciële activiteiten onderbrengt. “Ik zoek een hoofdsponsor, maar kleine sponsoren zijn eveneens welkom. Ook  vrienden kunnen mij ondersteunen.” Op de website www.gerrievanlingen.nl kan men de prestaties van en bijzonderheden over Van Lingen volgen.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 6 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 7 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 8 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 9 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 9 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 10 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 11 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21