Afbeelding

“Het is een dankbare taak om te kunnen helpen”

Nieuws

Sanny Veenstra (voor), Sietske Kracht en Sjikke de Vries koken voor de vluchtelingen. (Foto: Klaas Rozema)

BUITENPOST/GERKESKLOOSTER – Het is een bont internationaal gezelschap. Ze komen uit Syrië, Iran, Irak, Ethiopië, Palestina, ?Oekraïne en bijvoorbeeld Servië. 93 vluchtelingen kregen afgelopen week onderdak in Kollum, 39 in Gerkesklooster. Ze blijven tot half oktober, dan verhuizen ze naar Leeuwarden.

Je vraagt je af hoelang ze al onderweg zijn. Het bed dat ze krijgen aangeboden in een leegstaande school en sporthal is de meest veilige plek die ze momenteel hebben.
De crisisnoodopvang vindt plaats op verzoek van de Veiligheidsregio Fryslân. Dinsdag legde het samenwerkingsverband van de Friese gemeenten, Brandweer Fryslân en de GGD Fryslân de opdracht bij de gemeenten neer. “Bijna iedere afdeling op het gemeentehuis heeft sindsdien wel mensen die er druk mee zijn”, zegt Didi Boskma, communicatiemedewerker bij de gemeente Kollumerland.

Noodopvang
De vluchtelingen die zes dagen in Harlingen en Heerenveen waren opgevangen, kregen vanaf woensdag onderdak in Kollumerland, Achtkarspelen en Workum. “We hadden aangegeven dat we plek hadden”, vertelt Didi Boskma. “Maar je weet dan niet of en wanneer ze komen.” Aanvankelijk zouden de vluchtelingen tweemaal 72 uur blijven, maar het verblijf is nu verlengd tot de verhuizing naar het WTC-complex in Leeuwarden. “De opvang verloopt goed en iedereen die hier een rol in heeft, raakt al behoorlijk ingewerkt”, zegt Didi Boskma. “Bovendien hebben de vluchtelingen het in ‘onze’ opvang redelijk goed naar de zin.”

Onverwachte werkzaamheden
Vanaf het moment dat bekend werd dat de vluchtelingen zouden komen, bleef de telefoon op het gemeentehuis in zowel Kollum als Buitenpost maar rinkelen. “Wy hawwe draaiboeken foar need­opfang fan grutte groepen minsken, bygelyks as der in ûntploffing is. Mar it bliuwt ymprovisearjen”, zegt burgemeester Gerben Gerbrandy van Achtkarspelen.

Vrijwilligers boden spontaan hun hulp aan. Ook ambtenaren zetten zich volop in. Bijvoorbeeld voor de nachtbewaking. “Mensen vinden het een dankbare taak” zegt Didi Boskma, die ervaart dat iets goeds doen voor een ander jezelf ook een goed gevoel geeft. Een klein aantal mensen van het Centraal Overlegorgaan Asielzoekers (COA) is in de sporthal om formele zaken voor de vluchtelingen te regelen “Maar er komt zoveel op het COA af, dat andere taken door de gemeenten worden gedaan.”

Koken voor vluchtelingen
Dranghekken moesten bijvoorbeeld geplaatst worden rondom de sporthal en het naastgelegen multifunctionele centrum De Colle in Kollum dat gebruik wordt voor facilitaire voorzieningen. “Om de privacy van de op de vlucht geslagen mensen te waarborgen”, aldus Boskma. Ook kwamen er dranghekken rondom het leegstaande schoolgebouw in Gerkesklooster. “Wy besteegje in soad omtinken oan it ynformearjen fan de buert en de minsken yn it doarp”, zegt burgemeester Gerbrandy. Voordat de vluchtelingen kwamen bijvoorbeeld, is er een informatie-avond belegd om de gang van zaken te verklaren. “Wy krije bijfal, mar ek in soad krityske fragen. Wy hawwe se soarchfâldich beäntwurde. De jûn einige mei applaus.”

Vrijwilligers koken voor de vluchtelingen. “Ontbijt, lunch en ‘s avonds warm eten,” vertelt Sanny Veenstra, be­heerder van het buurthuis Rehoboth, naast de opvanglocatie in Gerkesklooster. Samen met haar nicht en een vriendin staat ze sinds een week in de keuken. Haar man, dochter en andere vrijwilligers springen bij. Vrijwilligers helpen ook als mensen naar dokter of tandarts moeten. Didi Boskma vertelt: “De eerste vluchteling die in Kollum arriveerde was zeven maanden zwanger”.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 8 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 10 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 11 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 12 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 12 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 13 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 14 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21