Afbeelding

Openbare en christelijke school in Sumar zijn nu één ontmoetingsschool voor alle levensvisies

Nieuws

De beide scholen die nu onder ‘t Bynt vallen, zijn gelijktijdig begonnen aan het werken met tablets. (Foto: Klaas Rozema)

Openbare en christelijke school in Sumar zijn nu één
Ontmoetingsschool voor alle levensvisies

SUMAR – De twee scholen van Sumar werden in de jaren zeventig al naast elkaar gebouwd. De tussendeur, die de christelijke basisschool scheidde van de openbare bassisschool, stond bijna altijd open. Dit schooljaar werden beide locaties samengevoegd tot één organisatie.

Door Karoline van den Donker

Christelijk en openbaar onderwijs samenvoegen in één school is niet eenvoudig. “Toch had het personeel vanaf de eerste besprekingen een welwillende houding”, zegt Baukje Bijma, die vorig jaar september directeur werd van CBS De Wyngert en onmiddelijk met de fusie werd geconfronteerd. Na de zomervakantie werd de samenvoeging met de Master de Vriesskoalle een feit.

Nu, vijf weken op weg in het nieuwe schooljaar, zijn de kinderen blij met de situatie. Ze hebben er meer vrienden bijgekregen. “Ze spreken onderling gemakkelijker af na schooltijd,” hoorde de directeur.

Ontmoetingsschool ‘t Bynt
Het onderwijsteam koos er voor een ontmoetingsschool te worden. Geen christelijke school dus die de openbare school omarmt of andersom. Ook geen samenwerkingsschool. Een ontmoetingsschool biedt onderwijs aan kinderen met uiteenlopende levensbeschouwelijke achtergronden.

Bij een nieuwe school hoort een nieuwe naam. Dat werd ‘t Bynt. Een woord met een dubbele betekenis: ‘verbintenis’ en ‘de balken die een bouwsel stevigheid geven’.

Trefwoord
“We hebben in onze nieuwe school een dagopening en een dagsluiting zoals de leerkrachten dat op de christelijke school gewend waren”, vertelt Baukje Bijma. “Maar we hebben een nieuwe methode aangeschaft, waar zowel christelijk georiënteerde onderwijzers als humanistisch georiënteerde onderwijzers mee uit de voeten kunnen.” De methode heet Trefwoord. Twee dagen per week verzorgt een onderwijzer van het Protestants Christelijk Onderwijs de dagopening en –afsluiting in de klas. Twee andere dagen van de week doet een onderwijzer van het Openbaar Primair Onderwijs dat. De methode Trefwoord voorziet de onderwijzers van thema’s en onderwerpen. Die kunnen met en zonder ondersteuning van Bijbelverhalen worden behandeld.

Eenmaal per week mogen de leerlingen kiezen: een les Humanistisch Vormend Onderwijs (HVO)  of een les Godsdienstig Vormend Onderwijs (GVO). “Tijdens die lessen worden de klassen geplitst. Zo ging het voorheen ook al op de Master de Vriesskoalle.”

Overleg leidt tot succes
De christelijke en openbare achtergrond vormde jarenlang de grondslag voor het bestaan van twee scholen in één dorp. Er waren heel wat hobbels te nemen om van twee scholen één nieuwe te maken. Er werden contstructieve gesprekken gevoerd met ouders tot iedereen achter de fusie kon staan.

Er moest een probleem worden opgelost rondom de dienstverbanden van het onderwijzend personeel. De nieuwe school zou organisatorisch onder PCBO Tytsjerksteradiel vallen. Wat moest er gebeuren met de onderwijzers die in dienst waren van OPO Furore? Ze werden gedetacheerd.

Er moesten probleempjes worden opgelost rond verschillende regels op de scholen. En moeilijker: de gebruikte lesmethoden moesten op elkaar worden afgestemd.
“In goed overleg zijn er keuzes gemaakt om deze zaken gelijk te trekken”, vertelt Baukje Bijma. “We keken bijvoorbeeld welke methode het beste bij onze visie op onderwijs paste of welke van de methodes het meest verouderd was.”

Les op de tablet
Het onderwijzersteam maakte van de nood een deugd door voor de hoofdvakken als taal en rekenen over te stappen op de meest moderne methodiek: Snappet, een lesmethode waarbij de leerlingen werken op de tablet. “De leerlingen vinden het leuk, want het systeem past zich moeiteloos aan bij hun niveau. Voor onderwijzers is het handig omdat het systeem het werk direct nakijkt. Ook het bijhouden van de resultaten is dankzij de tablet gedigitaliseerd.”

Peuterspeelzaal verhuisd
De peuterspeelzaal profiteert mee van de fusie. Door het samenvoegen van de klassen zijn er minder lokalen nodig. De voormalige Master de Vriesskoalle wordt nu gebruikt als vleugel voor de kleuterklassen. Er staat nog een lokaal leeg. Daar gaat de peuterspeelzaal zich vestigen. Waarschijnlijk na de herfstvakantie.

Verbouwingsplannen
Iedereen is blij in Sumar, maar er blijft nog wat te wensen over: verbouwen. Het huidige schoolgebouw heeft nog altijd twee ingangen. Dat moet natuurlijk één worden. Met daarachter een grote ruime hal, die voor diverse doeleinden kan worden gebruikt door alle 128 leerlingen van ‘t Bynt.

Actueel

Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 2 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 3 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 4 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 5 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 6 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 7 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 8 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 9 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 10 uur geleden
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 11 uur geleden
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 apr, 14:02
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 17 apr, 13:15
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 17 apr, 11:53