Afbeelding

Zuid-Sudanese bisschop vraagt om hulp bij redden mensenlevens

Cultuur

In het midden met grijs overhemd bisschop Garang Chan Awac. (Ingezonden foto)

Zuid-Sudanese bisschop vraagt om hulp bij redden mensenlevens
“De wereld weet niet wat zich hier voltrekt”

DRACHTEN – De Zuid-Sudanese bisschop die afgelopen voorjaar Drachten bezocht, doet een noodoproep. Anderhalf miljoen mensen zijn op de vlucht, vertelt hij aan zijn Nederlandse contactpersoon Margriet de Wilde uit Drachten. In zijn eigen onafgebouwde huis herbergt hij honderd zieke, uitgehongerde mensen. Margriet: “Zuid-Sudan heeft de aandacht van de wereld nodig. Elke euro kan een mensenleven redden.”

Door Marije Blacquière

Precies een week geleden komt er een alarmerend telefoontje binnen bij Margriet de Wilde, frontvrouw van de Drachtster goededoelenorganisatie Imena Foundation. Bisschop Garang Chan Awac, een paar maanden geleden nog in Drachten, vertelt over de noodsituatie in de Zuid-Sudanese provincie Northern Bahr el Ghazal. “De honger en ziekte is massaal, er overlijden dagelijks vele mensen”, zegt de bisschop. Ondertussen zijn er nauwelijks hulporganisaties aanwezig. “Ik kan vrijwel geen praktische hulp bieden, alleen bidden.”

Zuid-Sudan gaat gebukt onder de gevolgen van een burgeroorlog die al eenentwintig maanden duurde. Op 29 augustus is een staakt-het-vuren afgekondigd. Het conflict eiste tienduizenden mensenlevens en joeg zeker anderhalf miljoen mensen op de vlucht. Alleen al naar de woning van de bisschop zijn de afgelopen tijd ruim honderd mensen gevlucht.

Margriet de Wilde, die afgelopen zomer een bezoek bracht aan de bisschop, kan nauwelijks geloven dat Garang Chan Awac er echt zo veel mensen herbergt. “Hij bezit drie modderige hutten, waar hij zorgt voor vijftien weeskinderen en vele anderen. Nu zijn er in en rond het nieuwe huis dat wij hem helpen bouwen, ook nog eens honderd vluchtelingen bijgekomen. De regen en wind komen door de gaten naar binnen, waar nog geen ramen in zitten. De meeste mensen zijn ziek, er zijn geen hulpmiddelen en er is geen voedsel.”

“Er is acute behoefte aan eten en medicijnen”, vertelt Margriet. Het is daarom haar missie om zoveel mogelijk mensen op de hoogte te brengen van het probleem in Zuid-Sudan. Want zoals de bisschop het verwoordt: “De wereld weet niet wat zich hier voltrekt. De aandacht gaat uit naar andere gebieden.”

Margriet wil overigens niets afdoen aan het belang van hulp aan bootvluchtelingen die de Middellandse Zee zijn overgestoken naar Europa. “Dat is ook verschrikkelijk belangrijk. Maar er gebeurt nog zo veel meer op de wereld, en mensen weten dit niet!” Zuid-Sudan is door de eerste burgeroorlog, die in 1983 begon, volledig verwoest. Sinds het land in 2011 onafhankelijk werd, keren destijds gevluchte mensen terug naar huis. Maar alles moet van de grond af worden opgebouwd, in extreem klimaat.

Bisschop Garang keerde drieën­twintig jaar geleden al terug, na als jonge jongen te zijn gevlucht naar Ethiopië. Hij stichtte een bisdom in zijn geboorteland, dat inmiddels bestaat uit honderdtwintig kerken en tweehonderd onbetaalde pastors. Imena Foundation zorgde ervoor dat er zeven waterpompen konden worden geplaatst in het bisdom. De Drachtster stichting helpt ook met de bouw van de hoofdkerk in de stad Aweil. Maar al het geld dat nu binnenkomt is eerst voor de noodhulp, zegt Margriet.

Elke euro kan een mensenleven redden, benadrukt ze. Margriet weet zeker dat het geld goed terechtkomt, en niet alleen omdat er maximaal vijf procent gaat naar onkosten in Nederland. “De laatste jaren hebben we ervaring opgedaan in de samenwerking met de organisatie van de bisschop, ‘Christ Mission to the World’. We weten nu dat de hulp die door donatiegeld wordt gegeven, snel kan worden ingezet.”

Wie wil doneren of meer informatie wil, kan kijken op www.imenafoundation.nl.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 14 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 14 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 15 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 15 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 16 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 16 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 17 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 18 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 19 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 20 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 21 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 22 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34