Afbeelding

Drie keer prijs voor Jolanda Schreuder op CH

Nieuws

Jolanda Schreuder uit Frieschepalen, hier in actie met Filou SB, was op het concours hippique in Drogeham succesvol met meerdere ereplaatsen (Foto: Klaas Rozema)

Drie keer prijs voor Jolanda Schreuder op CH

DROGEHAM – Het slechte weer noopte de organisatie van het Concours Hippique vorige week het evenement in Drogeham af te blazen, maar zondag kwam de paardensportliefhebbers alsnog naar het concoursterrein.

“Het is een goede keuze geweest om het evenement te verplaatsten naar zondag”, zegt Frank Roest, voorzitter van de Stichting Paardensport Drogeham. De liefhebbers zagen onder andere vier Nederlandse kampioenschappen en een aantal finales van landelijke competities.

De Nederlandse kampioenschappen zondag waren in het tijdsschema naar voren gehaald. Een bewuste keus volgens Roest. “We hebben het programma verkort omdat we geen risico wilden lopen dat de paarden een slechte bodem zouden treffen”. Na de regenbuien van vorige week lag de grasmat van het parcours er goed bij. “We hebben het parcours behandeld en zand op de bodem gelegd”, zegt Roest. Het Concours Hippique trok zo’n zesduizend bezoekers. “Daarmee zijn we zeer tevreden. De vip-tent met sponsors en genodigden was voller dan vorig jaar.” De rijders komen graag in Drogeham vertelt Roest. “Ons prijzengeld is wat hoger dan op andere concoursen. De rijverenigingen voor de Friese paarden, de tuigpaarden en de hackney’s selecteren de paarden voor de verschillende rubrieken.”

Vroeg in het middagprogramma werd een Friese sjees geveild bij opbod. De hoogste bieder, paardenfokker Jan Bouwman uit Nijeveen, had er 5300 euro over voor deze unieke sjees. Voor de Friese ruin Hindrik, die de sjees trok, was het hoogste bod zesduizend euro. Een deel van de opbrengst gaat naar het Foppe Fonds, dat zich inzet voor kinderen voor wie sporten of spelen niet vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld omdat ze beperkingen hebben of omdat ze over te weinig geld beschikken. Na de veiling werd het programma vervolgd met het sterrenconcours tuigpaarden Fries ras voor dames. Jolanda Schreuder uit Frieschepalen haalde hier haar derde dagsucces. Met Filou SB werd ze tweede in deze rubriek, achter Susan Bouwman met Egberdina’s Arwyn.

Jolanda Schreuder is bezig met een topseizoen, met als hoogtepunt een Nederlands kampioenschap Fries ras in de ereklasse in Norg. “Bij de toprijders hangt het van de smaak van de jury af wie wint. Technisch is er weinig verschil tussen de rijders, tenzij je een fout maakt, bijvoorbeeld als het paard in galop gaat.” Eerder op de dag was ze al twee keer eerste geworden. Op het sterrenconcours eenspannen tuigpaarden Fries ras ereklasse met Chris van Wylgster Pragt en in de finale van de competitie eenspannen tuigpaarden Fries ras met Douwe van R, waar ze de eindzege behaalde. “Onze paarden hadden gisteren en eergisteren ook al wedstrijden gereden. Het was wel zwaar, maar dat gold ook voor andere rijders. Het Concours Hippique in Drogeham heeft veel rubrieken met goede paarden”, zegt Jolanda Schreuder. Haar partner Sybren Minkema werd eerste op het sterrenconcours tandems tuigpaarden Fries ras.

Het concours werd afgesloten met De Grote Prijs van Drogeham. Udo de Haan uit Beetsterzwaag werd winnaar met een dubbelspan paarden van de eigenaren Wijbenga en Van der Ark uit Oudwoude. De hoofdprijs voor de winnaar in dit sluitstuk was duizend euro. De Haan won met Christiaan PJ en Kai PJ ook bij de tweespannen.

De dekhengst Thorben was met gastrijder Harry van Middelaar de beste bij de dekhengsten Fries ras. Age Okkema uit Siegerswoude is eigenaar van het kampioenspaard. Eebert met Lambertus Huckriede uit Enschede werd kampioen bij de tuigpaard-dekhengsten.

Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 12 uur geleden
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 13 uur geleden
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 14 uur geleden
Pannenkoekendag in Rottevalle
Pannenkoekendag in Rottevalle Algemeen 15 uur geleden
De subsidie biedt kansen voor iedereen die wil bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige landbouw.
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Algemeen 16 uur geleden
Foto links: Friso Wielenga 
Foto rechts: Monique vd Ven en Elles Pieterse
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Algemeen 16 uur geleden
De lopers van de Wetter- en Willerun in Burgum gaan van start voor de editie van 9 oktober 2022
Derde editie van de Wetter- en Wille run Algemeen 17 uur geleden
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm Algemeen 18 uur geleden
De bedside singers.
(video) De Bedside Singers zingen al 5 jaar aan het bed Algemeen 16 apr, 19:00
Skriuw dy no yn!
Noch twa wiken om yn te skriuwen foar Liet 2024 Algemeen 16 apr, 16:03
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum.
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum Algemeen 16 apr, 15:00
'They Young Source' en 'Amazing Kids' in de VGKN-kerk in Boornbergum.
(video) "Nog amper christelijke kinderkoren in Fryslân sinds corona" Algemeen 16 apr, 13:29
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum Algemeen 16 apr, 12:30