Afbeelding

Zwembad Burgum wordt zaterdag heropend

Politiek

Het vernieuwde interieur van zwembad De Wetterstins met de ontvangstruimte (inzetje). (Foto: Klaas Rozema) (Zie ook de pagina’s 16 en 17 in Weekblad Actief van 9 september).

Zwembad Burgum wordt zaterdag heropend
Open dag met rondleidingen en vrijzwemmen

BURGUM – Zaterdag heropent het zwembad De Wetterstins in Burgum. Het is grondig gerenoveerd. Een klantvriendelijk zwembad is het beoogde resultaat. Zaterdag kan iedereen dat met eigen ogen beoordelen. Er is een open dag vanaf 11.00 uur. “Als de mensen tevreden zijn, hebben we het goed gedaan”, zegt Richard Groenewold, projectleider namens de gemeente Tytsjerksteradiel.

Door Karoline van den Donker

De gemeenteraad van Tytsjerksteradiel besloot te investeren in het zwembad. “Veel gemeentes sluiten  zwembaden, wij niet”, zegt Groenewold terwijl de bouwvakkers de laatste verbouwingsactiviteiten verrichten. De gemeenteraad zette het overdekte bad op de begroting. Samen met de gebruikers zet de gemeente de schouders onder een betere exploitatie.
Bijzonder is dat het personeel veel zeggenschap gaat krijgen, werkend in een zelfsturend team. Dat houdt in dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor het indelen van de zwemlessen, de verdeling van de teamtaken, de schoonmaakwerkzaamheden en het gastheerschap.

Sport is belangrijk
Het zwembadpersoneel kent zijn klanten, ze horen de vraag. De medewerkers krijgen de vrijheid om daar op in te spelen. In het gerenoveerde zwembad is bijvoorbeeld vanaf een bedieningspaneel achter de balie het licht en geluid tot in detail af te stemmen op de doelgroep.

Leszwemmen in de Wetterstins
Wachten tijdens de zwemlessen van hun kinderen wordt in de toekomst een feestje voor de ouders. In een mooi ingerichte ontvangstruimte (het vakwerk van een interieurbouwer) zijn gezellige zithoekjes. Overal is wifi-ontvangst mogelijk. “Handig voor ouders die tijdens de zwemlessen nog even de mail willen checken”, zegt Alex Jongedijk, als technisch deskundige bij de gemeente betrokken bij het project.

Zwemvereniging Wetterwille
Voor de zwemvereniging Wetterwille gaat er veel veranderen. Het bad is voor wedstrijdzwemmers weer up to date. Er kunnen wedstrijden gehouden worden op een hoger niveau dan voorheen.  Er hangt een hypermodern scorebord aan de wand, waar de tijden van alle zes zwemmers in een wedstrijdbaan afzonderlijk kunnen worden afgelezen. Er is een nieuwe tribune langs de gehele zijkant van het zwembad.

Was het gebruikelijk dat het zwembadpersoneel de zwemverenigingen voor een wedstrijd onvingen in de accommodatie, in de toekomst gaan de leden van de zwemvereniging Wetterwille dat doen. Als tegenprestatie voor de nu geïnvesteerde kosten. De leden openen zelf de deuren van het bad, staan achter de balie, verkopen broodjes, fruit en drankjes. Ook laten ze zelf  het zwembad na de wedstrijd schoon achter. “Het gebouw wordt meer van de gebruikers, vergelijkbaar met het beheer en gebruik van sporthallen in de dorpen”, verklaart Groenewold.

Duurzaam installatiewerk
De renovatie was een hele klus, die half mei begon en aanstaande zaterdag 12 september is afgerond, zoals vooraf was afgesproken. Er is heel wat werk verricht. Ook denkwerk. “We wilden een heel specifiek luchtcirculatiesysteem”, vertelt Alex Jongedijk. “De installateur heeft ontzettend goed met ons meegedacht en ook heel veel voor ons uitgezocht om dit mogelijk te maken. Het resultaat is een luchtsysteem waarbij geen luchtstromen ontstaan in het gebouw, maar laagjes lucht. Hierdoor ervaren de gebruikers geen tocht.”
Honderden buizen en kabels zijn weggewerkt achter de geluiddempende witte muren. Het bruine schrootjesplafond is verwijderd en door het gebruik van veel wit is een lichte ruimte ontstaan. Overal in het gebouw wordt energiezuinige led-verlichting gebruikt.

Zwembad leeggepompt
Was de aannemer in eerste instantie van plan het water in het zwembad te laten staan gedurende de renovatie, achteraf ging het anders. “We hadden het geluk dat het grondwater deze zomer heel laag stond. Daardoor was het gevaar voor opwaartse druk geweken en konden we het zwembad toch leegpompen. Dat maakte het reinigen van het tegelwerk eenvoudiger”, vertelt Alex Jongedijk.
Regenwater wordt opgevangen op het dak van het zwembad. Hiermee worden de leidingen doorgespoeld om besmetting met legionella te voorkomen.

Zaterdag Open dag
Zaterdag vindt de officiële opening plaats. Om half tien is er een programma voor genodigden. Vanaf 11.00 uur is het publiek welkom voor een rondleiding en een kijkje achter de schermen. Vanaf 13.00 uur mag iedereen gratis zwemmen. Er zijn demonstratielessen aquasport en leuke activiteiten voor de jeugd. Vanaf zondag 13 september is het zwembad weer gewoon in gebruik.

Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 16 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 18 uur geleden
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 21 uur geleden
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 22 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen gisteren
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00