Afbeelding

Culturele Commissie De Pleats haalt topartiesten naar Burgum

Cultuur

Piet Kuiper en Geja van Dam van de Culturele Commissie met het nieuwe programma. (Foto: Klaas Rozema)

Culturele Commissie De Pleats haalt topartiesten naar Burgum
Theater en muziek voor leuke avondjes uit

BURGUM – Culturele Commissie De Pleats start het programma van 2015/2016 met een optreden van Zeno, de tributeband die klassiekers van Toto met verve speelt. De topmuziekanten zetten de toon voor dit seizoen: de Culturele Commissie is tevreden over de artiesten die ze hebben kunnen contracteren.

Door Karoline van den Donker

“Het doel van onze commissie wordt steeds bekender”, zegt voorzitter Piet Kuiper. “Artiesten bellen ons nu zelf op het moment dat ze met een nieuwe voorstelling op tournee gaan.”
“Wij zijn kritisch”, zegt Geja van Dam, zelf groot liefhebber van theater en toneel. “Alleen artiesten die aan de eisen van de commissie voldoen, worden uitgenodigd. Bovendien moet er ook plaats zijn in het programma, want de Culturele Commissie wil dat er voor diverse doelgroepen iets leuks komt. Lezingen, theater- en muziekvoorstellingen wisselen elkaar af.
Andere bestuursleden van de Culturele Commissie, Age Tolsma en Simon Bouwman, zijn echte muziekliefhebbers. Zij maakten zich sterk voor de komst van de Toto-tributeband naar Burgum. “Zeno staat bekend als de beste in zijn soort”. De Amerikaanse band Toto vierde onlangs het 35-jarig jubileum en scoorde in die periode tal van tijdloze hits zoals ‘Rosanna’, Africa’, ‘Stop Loving You’, ‘Pamela’, ‘Hold The Line’ en ‘Georgy Porgy’.

Tributeband Zeno
Zeno brengt deze nummers aan de onze kant van de oceaan ten gehore. De tributeband is een initiatief van Joost Vergoossen, de bekende sologitarist van de symfonische rockformatie Kayak. Hij werd al tweemaal uitgeroepen tot ‘Beste gitarist van de Benelux, door de lezers van het vakblad ‘Gitarist’. Zangeres bij Zeno is Cindy Oudshoorn, ook bekend van Kayak waar ze zangeres en blikvanger was.

De overige muzikanten van Zeno zijn eveneens mensen met een grote staat van dienst die in de muziekwereld tot de top van ons land worden gerekend.

Arrangement bij De Pleats
“We willen dat mensen dicht bij huis een avondje uit kunnen”, verklaart voorzitter Piet Kuiper. Restaurant De Pleats speelt hier op in door voorafgaand aan de voorstellingen een speciaal arrangement aan te bieden. “Na het diner gaan de gasten dan naar de zaal waar het optreden plaatsvindt. Naderhand kun je aan de bar bij De Pleats ook prima nog een ‘afzakkertje’ halen”, zegt Piet Kuiper enthousiast.

Stroatklinkers
Op 8 oktober staan De Stroatklinkers op het programma. Dit duo heeft een passie voor Ede Staal en wisselen zijn Groningse liedjes af met een Nederlands en Engels repertoire.
Woensdag 21 oktober valt in de Kinderboekenweek. Samen met de bibliotheek organiseert de Culturele Commissie dan een kindervoorstelling. ‘AHA professor jongleur Kiko ontdekt de zwaartekracht’ wordt gespeeld in de bibliotheek in Burgum.

Maarten van Rossem
Maarten van Rossem komt 12 november voor de derde keer naar Burgum. De bekende Nederlander trekt volle zalen en heeft altijd weer nieuwe dingen te vertellen over de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten.

Irolt-muzikanten op tournee
Een week later, vrijdag 13 november, herleeft de geschiedenis met Irolt. De muzikanten van dit studioproject dat 40 jaar geleden de aandacht trok met de uitgave van de LP ‘Gudrun Sêge’, geven vanwege het jubileumjaar opnieuw een aantal concerten. Eén daarvan is in Burgum. Dit is een feestje dichtbij huis voor de leden Nanne Kalma (een van de initiatiefnemers van Irolt) en Ankie van der Meer. Inez Timmer (ook een initiatiefnemer) is uiteraard ook van de partij en de andere muzikanten van weleer zijn Gjalt Bosma, Hans Kerkhoven, Aart Kuijt, Jan Ottevanger en Sytse Wagenmakers.

Actueel

De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 32 minuten geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 1 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 16 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 17 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 19 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 20 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 21 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 22 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 23 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen gisteren
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen gisteren
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 apr, 14:02