Afbeelding

Diëtist: “Eet zó dat je voeding je energiesysteem ondersteunt”

Specials

De horeca in de regio zetten zich steeds meer in voor het aanbieden van gezonde (biologische) streekproducten. Zo ook restaurant De Pleats in Burgum, dat hier een scala aan gezonde voedingsmiddelen toont. (Foto: Klaas Rozema)

Diëtist: “Eet zó dat je voeding je energiesysteem ondersteunt”
Lekker eten zonder pakjes

Wie bepaalt wat jij eet, jijzelf of de voedingsmiddelenindustrie? De producten die de supermarkt op ooghoogte zet zijn in elk geval niet perse de gezondste; vaker de meest winstgevende. Zaak dus om bewust te kiezen, maar wat is nou eigenlijk gezond? “Gevarieerd, zo veel mogelijk onbewerkt en met veel groente en fruit”, zegt sportdiëtist Sita Veenstra uit Kollumerzwaag. “Niet echt een sexy boodschap, maar gezonder dan al die hypes.” En o ja, eet vooral aan tafel!

Door Marije Blacquière

Mjam, cornflakes. En dan ook nog met een levensgrote afbeelding van Disney’s Frozen op de doos. Voor een kleutermeid is het al gauw een uitgemaakte zaak: dit wil ik eten. Ouders, let op, is de boodschap van Sita Veenstra. “Het kind wordt verleid met iets dat niks met voeding te maken heeft. Ze zouden het moeten verbieden.”

Voor veel volwassenen was de keus voor eten lange tijd gebaseerd op ‘gemak dient de mens’. Dat verandert, merkt de diëtist. “Mensen willen terug naar de basis. Onbewerkt voedsel, geen pakjes en zakjes. Maar we zijn het contact met die basis een beetje kwijt.” En dus is het weer even zoeken: hoe maak je je pastasaus toch smaakvol zonder meteen naar Honig of Maggi te grijpen?

Voor Veenstra is deze zoektocht een passie. Niet voor niets ontwikkelde ze vanuit haar bedrijf AVS (Adviesbureau Voeding en Sport) een cursus waarin deelnemers leren hoe ze op eenvoudige wijze een ‘puur gezonde’ leefstijl kunnen creëren. “Terug naar de basis en naar een fitter lijf”, belooft ze.

Minder zout
Door ‘puur’ te eten krijg je bijvoorbeeld veel minder zout binnen dan wanneer je pakjes of zakjes gebruikt. “Wij hebben genoeg aan ongeveer drie gram zout per dag”, zegt Veenstra. “De gemiddelde Nederlander krijgt dagelijks drie keer zo veel binnen. Met één pizza zit je bijvoorbeeld al op zo’n zes gram zout.” Te veel zout binnenkrijgen kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk en een hogere kans op hart- en vaatziekten. Met kruiden en specerijen kun je net zo goed een lekkere maaltijd maken, benadrukt de diëtiste.

Wat we eten heeft direct invloed op hoe we in ons vel zitten, weet Veenstra. Ons lijf en psyche staan immers nauw met elkaar in verbinding. Wie bijvoorbeeld te weinig slaapt, krijgt meer vetopslag op de buik. “Onderzoeken wijzen uit dat ook onze voeding invloed heeft op de stoffen in de hersenen, en dus op concentratie en hoe je je voelt. Ik denk dat daar de komende jaren nog veel over bekend gaat worden, want dit onderzoek staat nog in de kinderschoenen.”

Meer dan ‘Schijf van vijf’
Maar wát moet je nou precies eten om je goed te voelen? Dat is voor iedereen anders, zegt Veenstra. “Het hangt van een heleboel factoren af, bijvoorbeeld je bouw, je lengte, hoeveel je beweegt en je persoonlijke doelen.” Toch zijn er wel wat algemeen geldende adviezen. Veel groente en fruit eten, bijvoorbeeld. “Dat was natuurlijk al bekend vanuit het Voedingscentrum, maar de hoeveelheden uit de ‘Schijf van vijf’ zijn aan de lage kant. Twee stuks fruit en tweehonderd gram groente, dat is eigenlijk niet genoeg. Om echt gezond te eten, zou je drie- tot vierhonderd gram groente per dag moeten binnenkrijgen.” Dat red je niet met alleen avondeten, dus adviseert Veenstra om ook bij de lunch of tussendoor groente te serveren. “Een salade bijvoorbeeld, of iets van rauwkost tussendoor.”

Variatie is verder het sleutelwoord. Peulvruchten, zuivel, brood, aardappelen, pasta: alles is goed, als je maar afwisselt. En die verhalen dan over brood dat niet gezond zou zijn, en melk? “Die producten zitten momenteel wel heel erg in een hoek waar ze niet thuishoren”, vindt Veenstra. “Brood zou dik maken. Het is echter een goede bron van vezels, jodium, B-vitaminen en ijzer. Melk is een bron van calcium, vitamine B2 en eiwitten.”
Eiwitten moet je voldoende binnenkrijgen en goed verdeeld over de dag, benadrukt Veenstra, vooral als je sport: ze ondersteunen de spieropbouw en het herstel. “Maar je kunt eiwitten natuurlijk ook prima uit andere producten krijgen als je geen melk wilt drinken of echt een lactose-intolerantie hebt. Dan moet je kijken naar alternatieven als soja- of amandelmelk.”

Sport is een specialisatie van Veenstra. Ze begeleidt recreatieve sporters, maar ook topsporters als Epke Zonderland en Marit Bouwmeester. Keer op keer wijst ze sporters op het belang van bijvoorbeeld ‘herstelvoeding’: “Zowel voor de topsporter als de recreatieve sporter die z’n lichaamssamenstelling wil verbeteren, valt daar vaak veel winst te halen. Een bakje kwark kun je bijvoorbeeld beter eten na het sporten dan na de avondmaaltijd. Zo voegen de eiwitten uit de kwark echt iets toe, zeker met muesli of nootjes erin.”

Verzadigd gevoel
Ook voor de trek tussendoor is een handjevol noten een aanrader. “Dat is calorierijk, maar vult ook heel erg. Je krijgt er een langer verzadigd gevoel van. Een suikerrijk tussendoortje is verleidelijk, maar daarvan stijgt je bloedsuikerspiegel sterk en je houdt nog steeds trek.”
Het komt erop neer dat je zó zou moeten eten dat je voeding je energiesysteem ondersteunt, vat Veenstra samen. Spreid de eiwitten over een dag, eet liever zes keer per dag een kleinere portie dan drie keer veel. Geef je kinderen het goede voorbeeld. En ga vooral aan tafel zitten eten, benadrukt de sportdiëtist. “Ons brein kan gewend raken aan de combi tv kijken en eten. Als je weer voor de tv gaat zitten krijg je de neiging om iets te eten te pakken. Bovendien eet je bewuster als je niet tegelijkertijd iets anders doet. En een bewuste eter weet wanneer hij vol zit.”

Recept voor kwarkbrood

Sita Veenstra deelt graag een recept voor kwarkbrood. “Lekker bij het ontbijt of bij een stevige trek bij een kopje thee of koffie!”

Ingrediënten kwarkbrood
• 150 gram havermoutmeel
• 100 gram boekweitmeel**
• 250 gram magere kwark
• 1 ei
• 1 banaan
• 2 tl kaneel
• 2 tl bakpoeder
• 1 snuf zout
• 1 el honing
• 2 el kokosrasp
• amandelschaafsel

Vulling voor het kwarkbrood:
• 125 gram blauwe bessen
• ?30 gram gemengde, ?ongezouten noten
• 30 gram rozijnen

** ?je kunt ook variëren met andere meelsoorten als speltmeel en/of amandelmeel

Bereiding kwarkbrood
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de banaan, het ei en de kwark in een keukenmachine (of met de hand) goed door elkaar. Meng het havermoutmeel, het boekweitmeel, het zout, bakpoeder, de honing, de kokosrasp en de kaneel in een beslagkom.

Voeg het kwarkmengsel hier aan toe en meng dit goed door elkaar met een mixer met deeghaken of met een grote spatel. Roer tot slot de blauwe bessen, de noten en rozijnen door het deeg met een lepel of spatel.

Vet je bakblik in of bekleed het blik met bakpapier. Schep het deeg in het bakblik en ‘duw’ het deeg goed aan in het blik. Bestrooi de bovenkant van het brood met amandelschaafsel.

Zet in de oven en bak gedurende 45 minuten tot een mooie cake. Laat afkoelen en snijd in plakjes.

Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 2 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 3 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 3 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 4 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 4 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 5 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 6 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 7 uur geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 8 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 9 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 9 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 10 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 27 mrt, 17:34