VV Bergum houdt lang stand in bekerduel

Sport Sport

Robert Stelpstra van Harkemase Boys (rood-witte tenues) torent hoog boven zijn tegenstanders uit en laat vlak voor rust de verdediging en de doelman van VV Bergum kansloos. (Foto: Klaas Rozema)

BURGUM – VV Bergum en Harkemase Boys lieten zaterdagavond niet het achterste van hun tong zien in het bekerduel dat in een kleine 1-2 zege voor de hoofdklasser eindigde. Beide ploegen hadden zich al verzekerd van de volgende ronde in de districtsbeker, zodat de wedstrijd eigenlijk een formaliteit was.

Wel was het duel een graadmeter om te kijken hoe de beide ploegen ervoor staan, vlak voor het begin van de competitie. De ambities van Harkemase Boys en VV Bergum verschillen sterk. Harkemase Boys wil met een goede selectie promoveren naar de topklasse terwijl Bergum, dat veel nieuwe spelers heeft moeten inpassen, mikt op handhaving in de eerste klasse. “We willen meedraaien in het linker rijtje en een periodetitel pakken”, zegt trainer Jan Vlap van Harkemase Boys.

Door de komst van de tweede divisie is er een versterkte promotieregeling in de hoofdklasse en hebben de periodekampioenen door een kortere route in de beslissingswedstrijden grotere kansen om te promoveren naar de topklasse.
Harkemase Boys spande zich niet overmatig in om het VV Bergum moeilijk te maken. De urgentie ontbrak en het voorkomen van blessures stond hoger op het prioriteitenlijstje. De hoofdklasser liet het balletje gemakkelijker rondgaan, maar was te lankmoedig met het afmaken van de kansen.

Rolf Dijk, overgekomen van ONS Boso Sneek, schoot al snel in het zijnet. Dijk speelde een vrij onopvallende eerste helft, maar manifesteerde zich na rust, toen trainer Jan Vlap een aantal spelers had gewisseld, nadrukkelijker. Bergum kroop uit de schulp waar het kon. Bergum kreeg in de eerste helft één goede mogelijkheid. Het schot van David Voigt werd door keeper Arjen Tolman nog aangeraakt, waarna de paal een doelpunt in de weg stond.

De enige goal viel pal voor rust. Robert Stelpstra torende na een corner van Oebele Schokker boven de verdedigers van Bergum uit en kopte raak: 0-1. Stelpstra, die BCV verliet voor Harkemase Boys, zal met Heine Uuldriks moeten uitmaken wie de centrale positie voorin gaat bezetten. Een tweespitsensysteem heeft niet de voorkeur van Vlap. “We spelen met één spits en twee buitenspelers”. VV Bergum ontsnapte vorig seizoen maar net aan degradatie. Na het vertrek van een aantal spelers moest trainer Jan Bruin gaan bouwen aan een nieuw team. Er zijn jeugdspelers ingepast in de selectie en van andere clubs kwamen er versterkingen. Bauke Prins (BCV), Wietse van der Land (Friese Boys) en Erik Stoelwinder (FC Wolvega) stonden zaterdag in de basiself en hebben zich goed aangepast. Roan Joostema, een andere nieuwkomer, afkomstig van VV Minnertsga, is snel en technisch vaardig en heeft een goede actie in huis. In de tweede helft kreeg hij vrije doortocht naar het doel, maar zijn rush duurde net even te lang, waarna hij de bal moest afleggen en de actie doodbloedde. Harkemase Boys, dat veel kansen had gemist, nam door een doelpunt van Joram Smits toch definitief afstand. Alex Bosma bracht de achterstand van Bergum met een schitterend afstandsschot terug tot één doelpunt: 1-2.

Trainer Jan Bruin heeft een spelersgroep met perspectief. De middenmoot in de eerste klasse moet haalbaar zijn. “We hebben veel nieuwelingen moeten inpassen, maar deze spelersgroep is leergierig en traint hard. Vorig seizoen waren er teveel individualisten in het team, nu is het een collectief. Verdedigend zit het elftal goed in elkaar, maar we moeten slimmer worden in het benutten van kansen. Het team moet nog stappen maken, maar ik verwacht dat we dit seizoen leuke dingen laten zien.” Collega Jan Vlap keek terug op een nuttige wedstrijd. “Bergum heeft drie mogelijkheden gekregen en wij hebben wel tien kansen gehad. De overwinning had ruimer moeten uitvallen.”