Afbeelding

Cultuurcentrum De Wâldsang wil 'verbreding'

Cultuur

Jytte krijgt gitaarles van Egbert Reidinga. Aanmelden voor nieuwe lessen kan bijna uitsluitend via de website www.cultuurcentrundewaldsang.nl, “tenzij iemand niet over internet beschikt.” (Ingezonden foto)

Cultuurcentrum De Wâldsang wil ‘verbreding’

BUITENPOST – Het opvallende aan ‘cultuurcentrum’ De Wâld­sang is, als je de website bekijkt, dat er op het eerste gezicht alleen muziekdocenten aan verbonden zijn. Dit is een gevolg van de ‘historie': tot dit jaar was het immers vooral een in heel Fryslân én daarbuiten vermaarde muziekschool.

“De omslag van muziekschool naar een breed cultuurcentrum, dat gaat niet van de ene op de andere dag”, legt coördinator Andries Renema uit. “Daar gaat wel een paar jaar overheen. Maar we hebben op projectbasis al met andere kunstvakdocenten gewerkt, onder andere op het gebied van fotografie en dans.”
Zijn collega, gitaardocent en woordvoerder Egbert Reidinga, bevestigt dit. “Der is gearwurking mei dosinten út oare dissiplines.” Nieuwe activiteiten die in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld theaterlessen, tekencursussen en liedteksten schrijven.
Er is ook samenwerking met de musea in de omgeving, zoals De Kruidhof in Buitenpost, De Schierstins in Feanwâlden en het Skûtsjemuseum in Earnewâld. Dit alles in samenwerking met de overkoepelende organisatie ‘Markant’. “Maar een centraal gelegen muziek- en theaterzaal, daar is wel behoefte aan”, merkt Renema op. “Naast de 25 locaties waar we nu werken.”
De docenten van ‘De Wâld­sang’ zijn, net als de meeste  collega’s van De Meldij in Smallingerland, kleine zelfstandigen geworden, die onderling samenwerken binnen een coöperatie. “Drie docenten zijn gestopt, de rest gaat door als kleine zelfstandige, verbonden aan de coöperatie”, vertelt Renema. “En voor die drie zijn ook al weer vervangers gevonden.”

Voor de cursisten is er inhoudelijk niet veel veranderd. De lessen algemene muzikale vorming op de basisscholen in de vier betrokken gemeenten – Achtkarspelen, Kollumerland, Dantumadiel en Ty­tsjerksteradiel – gaan gewoon door. Het aantal scholen dat hier aan deelneemt is zelfs gegroeid naar 63 van de 69. “Maar we zouden graag zien dat het voortgezet onderwijs óók aansluit. Dat gebeurt nu mondjesmaat. We hebben bijvoorbeeld een goede samenwerking met onze buren, het Lauwers College in Buitenpost.”
Feit is dat muziek vrij weinig aandacht krijgt binnen het voortgezet onderwijs. Dat is volgens  hem ook ‘de schuld’ van ‘de’ politiek. Want ondanks dat uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat muziek maken goed is voor de ontwikkeling van de hersenen, wordt het vak in het voortgezet onderwijs over het algemeen weinig serieus genomen. “Er is vooral veel vrijblijvendheid. En het budget is navenant”, verklaart Renema.
Toch zijn hij en Reidinga optimistisch over De Wâldsang als cultuurcentrum. “De vier gemeenten waar wij in werken hebben ingestemd met de prestatie-overeenkomsten voor drie jaar. De ene gemeente is wat royaler met subsidie dan de andere, maar over het algemeen zien ze wel het belang van algemene muzikale vorming. Ik verwacht niet dat deze gemeenten snel de kraan voor De Wâld­sang zullen dichtdraaien”, meldt Renema.
Een zorgpunt is wel, dat het aantal kinderen geleidelijk iets daalt en daarmee ook het aantal cursisten. “Mar de lêste pear jier is dat frij konstant”, weet Reidinga. Hij erkent wel, dat docenten wellicht meer kunnen doen aan werving van cursisten.
Er is sprake van een voorzichtige tendens naar kortlopende cursussen van bijvoorbeeld tien lessen. “Gitaar, zang en drum, dat zijn de lessen waar het meeste vraag naar is. Toegespitst op de lichte muziek”, constateert Renema.
“Maar de meeste ouders kijken toch naar de degelijkheid van de opleidingen.”

Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 20 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 20 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 20 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 21 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 22 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 22 uur geleden
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen 23 uur geleden
Ik wol in bosk op 'e jierdei!
Nij ferskynd by Utjouwerij Afûk: 'Ik wol in bosk op 'e jierdei' Algemeen 23 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 28 mrt, 12:00
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 28 mrt, 11:03
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 28 mrt, 10:00