Afbeelding

Vol programma op Concours Hippique Burgum

Nieuws

Folkert Kelderman van PSV Trynwâlden was met het paard Heechhiems Erasina Vdm de beste combinatie in de M-klasse. (Foto: Klaas Rozema)

Vol programma op Concours Hippique Burgum

BURGUM – Het was volle bak voor het bestuur en de vrijwilligers van Concours Hippique Bergum afgelopen weekend. Op vrijdag 14 en zaterdag 15 augustus werd de eenendertigste editie van het hippische springevenement gereden.

Dit jaar niet op de locatie aan de Menno van Coehoornweg, maar aan de Monnikenweg ten westen van Burgum waar het evenemententerrein van de gemeente Tytsjerksteradiel ligt.

“Het was een vol programma, maar zeer geslaagd”, aldus voorzitter Sita Bouius. Dit jaar was voor haar het eerste jaar in de rol van voorzitter. Ze werd meteen ‘in het diepe’ gegooid, want niet alleen vond het Concours op een nieuwe locatie plaats, ook werden er voor het eerst de ponyrubrieken weer verreden. Ook nam de deelname de afgelopen jaren wel wat af. Het bestuur en de vrijwilligers hebben er hard aan getrokken om het Concours weer op de kaart te zetten.

Dit is dubbel en dwars gelukt. “Ruiters en amazones waren ontzettend tevreden over de organisatie en het nieuwe terrein”, zegt Bouius. Ook de ponyruiters waren enorm enthousiast over het Concours, zeker omdat het aanbod in de regio hierin wel is afgenomen. De organisatie had zo’n tachtig starts in de ponyrubrieken van de klasse B tot en met  Z. “Niet gek voor een eerste keer, dit hadden we niet verwacht” vertelt Bouius. Ruiters en amazones konden twee parcoursen rijden, waarover ze prijzen konden winnen. Daar bleef het niet bij, want tevens werden er extra prijzen beschikbaar gesteld voor de beste combinatie over twee parcoursen.  Maar, het winnen van een prijs was zeker niet gemakkelijk met het neergezette parcours van parcoursbouwer Wietse van der Velde. Voor enkelen is dit wellicht een goeie oefening geweest voor het aankomende Nederlands kampioenschap in Ermelo.

Zo reden enkele geplaatste ruiters voor het NK mee aan het Concours: Akkelien Stelpstra (klasse B), Age Flapper (klasse M) en Hans de Vries (Fries kampioen in de Klasse ZZ). Hans de Vries wist niet de Grote Rabobankprijs in de wacht te slepen. De Groninger Robert Havinga (ook winnaar van deze prijs in 2013) ging met de envelop, die dit jaar bijzonder dik gevuld was, naar huis.

Of dit heeft gezorgd voor de vele deelname aan de Grote Prijs, durft Sita Bouius niet te zeggen. Wel denkt ze dat vooral door de organisatie en het mooie terrein, de ruiters zeker zullen terugkomen. “We maken ons klaar voor volgend jaar, we verwachten nog meer deelnamme. Dat grasconcoursen mogelijk onder druk staan door het groeiende aanbod van wedstrijden op zand, bleken wij deze editie zeker geen last van te hebben”, zegt voorzitter Bouius.

Het programma was wellicht iets te vol, misschien een luxe probleem voor de organisatie, waardoor de winnaar van de Grote Prijs pas rond zeven uur beslist was. Daar gaat de organisatie zeker wat aan doen voor de volgende editie, het is zowel voor de deelnemers, het publiek als wel als voor de vrijwilligers beter om het programma aan het eind van de middag te kunnen afronden.

De volgende,  en tweeëndertigste, editie zal zoals het er nu naar uitziet weer worden gehouden aan de Monnikenweg. Wethouder Doeke Fokkema van de gemeente Tytsjerksteradiel (ook aanwezig op het Concours), zal zeker zijn best doen om te zorgen dat het terrein gebruikt kan blijven worden voor de paardensport. Volgend jaar kan Robert Havinga dus weer komen om zijn titel te verdedigen.


Op de hondenshow op het Concours Hippique van de Kringgroep Oost Friesland springen de honden over de hindernis en pakken ze in volle vaart een ‘boef’, een pakwerker, in de arm. (Foto: Klaas Rozema)

Afbeelding
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 8 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 10 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 11 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 12 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 12 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 13 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 14 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21