Afbeelding

Springruiter Anne de Vries pakt hoofdprijs

Sport Sport

Frits de Jong uit Tjerkgaast, Nederlands kampioen vierspannen Fries ras. (Foto’s: Klaas Rozema)

Springruiter Anne de Vries pakt hoofdprijs

BUITENPOST – Tal van wedstrijden op hoog niveau maakten het tweeënzestigste Concours Hippique in Buitenpost vorige week woensdag een topevenement met veel afwisselende rubrieken en boeiende kampioenschappen.

Op het Concours Hippique is de variatie groot, zodat liefhebbers van alle disciplines in de paardensport aan hun trekken komen, van Fryske paarden voor de sjees tot springpaarden, de kleine, pittige en wendbare hackneys en het kampioenschap vierspannen. Eén van de hoogtepunten was de Grote Prijs van Buitenpost. Voor de barrage van dit springconcours gaf para dressuuramazone Rixt van der Horst een demonstratie, die met enthousiasme werd ontvangen. Ze eindigde haar optreden met een uitgestrekte draf.

De barrage bij de Grote Prijs van Buitenpost werd gedomineerd door Anne de Vries uit Broeksterwâld en topamazone Hester Klompmaker uit Buitenpost, die in ‘haar eigen achtertuin’ dit klassieke springconcours graag nog een keer wilde winnen.

Klompmaker haalde met drie paarden de barrage. Met Djumpsina SFN legde ze een foutloos parcours af in 38,06 seconden en daarna zette ze met Denolia een nog scherpere tijd neer: 37,18 seconden. Dit bleek niet genoeg voor de overwinning, want Anne de Vries liet met zijn merrie Confidence ook alle balken liggen en bracht de snelste tijd op de klokken; 35,93 seconden. Daarmee won hij het goud en werd Hester Klompmaker verwezen naar een tweede en derde plaats.

Klompmaker was niet teleurgesteld over het missen van de hoofdprijs. Ze vond dat Anne de Vries deze verdiende. “Hij ging in de barrage binnendoor en dat maakte het verschil”. Haar merrie Djumpsina heeft potentieel de beste mogelijkheden, vindt ze. “Djumpsina gaat hoog de lucht in, maar die hoge sprongen kosten tijd en schelen fracties van seconden. Het paard moet nog leren economischer te springen.”

De ontlading was groot bij Anne de Vries. Hij doet al twintig jaar mee aan het Concours Hippique in Buitenpost en won nooit eerder. “Tweede en derde plaatsen heb ik wel.” Hij behaalt de laatste tijd uitstekende resultaten en ook in Buitenpost sprong hij foutloos. “Bij de voorlaatste hindernis ging ik binnendoor. Die gok pakte goed uit en was medebeslissend”, zegt de veertigjarige springruiter, die met zijn merrie Emara Dymara ook nog vierde werd. De Vries spreekt over een gezamenlijk succes. “Samen met Sabine en Anouk Sikma uit Aldtsjerk train ik de wedstrijdpaarden.” De Vries, die een melkveehouderij heeft, steekt veel tijd in zijn liefhebberij, die niet zijn broodwinning is. “Maar ik ben op een professionele manier met de paardensport bezig”.

Een ander hoogtepunt op het Concours Hippique was het Nederlands kampioenschap vierspannen voor de landauwer. Kampioen werd Frits de Jong uit Tjerkgaast. Tweede werd Susan Bouwman uit Nijeveen. Udo de Haan uit Beetsterzwaag won met Franke PJ, Christiaan PJ, Kai PJ en Petrus PJ brons. Eigenaren van deze vier paarden zijn Pieter Wijbenga en Janet van der Ark uit Oudwoude.
Jolanda Schreuder uit Frieschepalen was de winnares bij de eenspannen Fries ras, met Chris van de Wylgster Pragt. Het kampioenschap tweespannen werd gewonnen door Leendert Veerman uit Wittelte. In de ereklasse tuigpaarden trad de Nederlandse top aan en won Lambertus Huckriede met Business.

Harry van Middelaar uit Boyl won met de schimmel Gerdenia bij de tuigpaarden. Het kampioenschap tandems was voor Werner Sweens uit Riel. Rijder Hendrik Eppinga werd kampioen bij de fokmerries Fries ras met Ytsjen.

Voorzitter Tiemen Dolfijn van de ‘Stichting Paardensportcommissie Buitenpost’ is bijzonder tevreden over het evenement, dat bezocht werd door meer dan 2500 betalende toeschouwers. “We hebben een afwisselend programma met driehonderd paarden en deelnemers uit het hele land. Ze rijden hier graag.” Het concoursterrein is aangekleed met bloemen, dat geeft een bijzondere sfeer. De jury kan het grote wedstrijdterrein goed overzien”. Ook is de vip-tent gemoderniseerd, is er een mooie biertent met een bar en een horecapleintje. “Veel mensen zijn paraat om deze traditie in Buitenpost in stand te houden. Binnen twee dagen wordt alles op en rond het concoursterrein opgebouwd.”

Jolanda Schreuder uit Frieschepalen, winnaar eenspannen Fries ras.

Afbeelding

Actueel

Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 12 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 12 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 13 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 15 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 17 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 18 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 19 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 19 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 20 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 21 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21