Afbeelding

Lekker veel punten halen op Concours Hippique

Nieuws

Anne de Vries, vorige week nog winnaar van de Grote Prijs van Buitenpost, is in vorm. De springruiter uit Broeksterwâld is één van de favorieten voor de Grote Prijs van Burgum, die zaterdag tijdens het Concours Hippique op het programma staat. Vorig jaar won hij deze prijs in Burgum. (Archieffoto: Klaas Rozema)

Lekker veel punten halen op Concours Hippique

BURGUM – Niet alleen combinaties van ruiter en paard, maar ook ruiter-ponyduo’s verschijnen vrijdag en zaterdag op het Concours Hippique in Burgum. Hierdoor kunnen deze keer ook kinderen meedoen aan het gratis toegankelijke spektakel, waar ook grote namen aan deelnemen. De 31ste editie van het springconcours vindt plaats op een nieuwe locatie, aan de Monnikenweg.

Ruim 165 combinaties hebben zich afgelopen maandagavond al aangemeld, vertelt mede-organisator Marit Bijlsma. En dat aantal zal in de dagen voorafgaand aan het concours alleen nog maar groeien. Zeker is al dat een aantal bekende namen op het springconcours zal verschijnen, waaronder Petra van der Lei, Folkert Kelderman (won in Burgum meermaals de Grote Prijs), Robert Havinga (won in 2013 de Grote Prijs) en Anne de Vries (winnaar van de Grote Prijs in 2014 en vorige week winnaar van de Grote Prijs op het Concours Hippique in Buitenpost).

Er zal dus weer heel wat te zien zijn komende vrijdag en zaterdag, 14 en 15 augustus. Niet alleen de sprongen van de vermaarde combinaties, maar ook jonge ruiters op paard of pony. Kinderen soms nog, van een jaar of negen, tien, vertelt Marit. “Wij voelen de verantwoordelijkheid om ook deze jonge ruiters iets te bieden.”

In de beginjaren van het Concours Hippique in Burgum waren er altijd combinaties met pony’s. “Maar de afgelopen jaren waren er altijd alleen maar paarden op het concours. Wij viden het mooi dat jonge ponyruiters op deze manier kunnen kennismaken met een groot concours.”

Winstpunten
Aantrekkelijk voor de ruiters is dat er dit jaar twee keer voor winstpunten wordt gereden. Wanneer een ruiter voldoende winstpunten heeft verzameld, kan deze een klasse hoger starten. “In voorgaande edities werd er maar één klassiek parcours voor winstpunten verreden. Het tweede parcours ging dan om de snelste tijd.”

De snelste tijd is deze keer op het concours niet van belang. “Er is wel een tijd waarbinnen de combinaties het parcours moeten afleggen, maar het hoeft niet zo snel mogelijk. Het is puur de stijl waar de combinaties deze keer op worden beoordeeld.”

Het Concours Hippique vindt deze keer plaats op het evenemententerrein van de gemeente Tytsjerksteradiel aan de Monnikenweg 3, waar ook de Fryske Olympiade wordt gehouden. “Wij vinden het fijn dat we van dit terrein gebruik kunnen maken”, zegt Marit. “We zitten daar goed hoog en droog, dus als het regent heb je niet meteen een probleem met te natte grond.”

Samenwerken
Voor de toekomst wil de organisatie van het Concours Hippique in Burgum onderzoeken of samenwerking met andere hippische evenementen een optie is. “Je maakt allebei kosten, hebt allebei apparatuur nodig en je bent altijd op zoek naar sponsoren om het te kunnen bekostigen”, zegt Marit. “En alle organisaties hebben behoefte aan een goede locatie. Door te samenwerken kun je niet alleen kosten besparen, maar ook verschillende disciplines binnen de paardensport aanbieden. Wij richten ons op het springen, een andere organisatie op dressuur. Samen kun je dan een evenement bieden waar meer te zien is.”

Showprogramma
Zaterdag wordt er in de pauze een hondenshow gehouden, meldt de organisatie. Hoe laat dat zal zijn is nu nog niet bekend, omdat de inschrijving tot het laatste moment doorgaat. Het programma begint beide dagen om 9.00 uur. Op www.chbergum.nl wordt het actuele dagprogramma bijgehouden.

De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 9 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 11 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 12 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 13 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 13 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 14 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 15 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21