Afbeelding

Rixt van der Horst geeft demonstratie op CH Buitenpost

Specials

Rixt van der Horst vormt een geweldige combinatie met Uniek N.O.P. (Nederlands Olympiade Paard, sinds eind januari) (Foto: Arnd Bronkhorst)

Vandaag op het Concours Hippique in Buitenpost

Rixt van der Horst geeft demonstratie over topsport in para-dressuur

BUITENPOST – De reguliere paardensport krijgt meer aandacht dan de parapaardensport. Tenminste, die indruk krijgt Rixt van der Horst door de accenten die  de media leggen bij de verslaggeving van sportresultaten.  “Onterecht”, zegt ze. “Wij parasporters moeten misschien nog wel meer doen om de top te bereiken dan de sporters zonder lichamelijke beperking.” Haar doel is meedoen aan de paralympische spelen in Rio de Janeiro en daar de medailles ophalen.

Rixt van der Horst geeft vandaag een demonstratie paradressuur op het Concours Hippique in Buitenpost. De 23-jarige amazone groeide  op in Grou en woont en werkt sinds twee maanden in Brabant, Nistelrode. Alles voor de paardensport.

In 2013 kruiste haar pad dat van dressuurpaard Uniek. Het bleek een gouden ontmoeting. “Het klikte meteen. Het Foppe Fonds wilde me sponsoren, zodat ik dit paard kon aanschaffen. Het is een superlief paard met een fijn karakter. Hij is rustig en braaf maar bezit wel de pit om op zo’n hoog niveau te rijden. We hebben samen een hele goede balans en dat zie je meteen terug in de resultaten”, zegt Rixt van der Horst.

Sinds ze op Uniek rijdt, zet de amazone de één na de andere topprestatie neer. In 2013 behaalde ze vier eerste plaatsen bij de Para Games Breda. Ze won alle drie onderdelen in Roosendaal in 2014. Ze haalde datzelfde jaar drie eerste prijzen in Überherrn. Beiden waren plaatsingswedstrijden voor het Wereld Kampioenschap.

Bij het Nederlands Kampioenschap in Hoofddorp werd ze Reservekampioen. Bij het Wereldkampioenschap in het Franse Cean won ze in twee categorieën een gouden medaille. In 2015 won ze bij alle plaatsingswedstrijden van het CPEDI driemaal de hoogste plek op het podium. Bij het Nederlands Kampioenschap dit jaar in Ermelo werd ze derde. “Mijn kansen voor plaatsing voor de Paralympische Spelen in Rio zijn nu wel groter geworden”, zegt ze bescheiden.

Sporter in hart en nieren
Het had best wel wat voeten in de aarde voor ze besloot zich in te schrijven als parasporter. Niet dat haar handicaps wel meevallen. Spastische diplegie in haar benen en armen, evenwichtsstoornissen, een long waarvan een deel verwijderd is met astma als gevolg, scoliose en een nierafwijking.

Dit lijstje is niet compleet, maar de lezer zal het al wel genoeg vinden. Zijzelf ook. Ze wil het er niet altijd over hebben, al staat op haar website uitgebreid beschreven welke beperkingen ze nog meer ervaart. Allemaal gevolgen van zuurstofgebrek bij de geboorte die tien weken te vroeg plaatsvond.
Ondanks al deze beperkingen doet Rixt al sinds ze een jong meisje was mee in de reguliere paardensport. “Sinds 2008 doe ik dat met een pasje waarop staat aangetekend welke dispensaties je hebt.” Rixt mag bijvoorbeeld een zweepje gebruiken en stemcommando’s geven, wat normaal gesproken bij dressuur niet is toegestaan in de M-klasse of hoger.

Kiezen voor parasport
Talent toonde ze van jongs af aan en toen ze een jaar of zestien was, besloot ze zichzelf te accepteren zoals ze was en mee te  gaan doen aan de aangepaste sporten. Ze wilde de top bereiken.

“Je wordt dan ingedeeld in een categorie. Grade IV, Grade III, Grade II of Grade I worden ze genoemd.Grade I bevat de sporters met de zwaarste categorie beperkingen, bijvoorbeeld mensen met een dwarsleasie. Ik werd ingedeeld in Grade II. Daar horen dan bepaalde proeven bij waarover internationaal afspraken zijn gemaakt. Op die proeven word je beoordeeld. Net als in de reguliere paardensport haal je er punten mee. De punten bij elkaar opgeteld bepalen je score. Het winstpuntensysteem kent de paradressuur niet. Wel is het gebruikelijk dat beoordelingen niet door één jurylid worden gedaan, maar door twee of drie.”

Met haar neus in de boter
Om de top te bereiken moest Rixt eigenlijk op zoek naar een ander paard. Via via hoorde ze dat Uniek te koop stond in Brabant. Ze ging eens kijken en het klikte.
In datzelfde jaar – 2013 – klikte het niet alleen met Uniek, ook met de voormalige eigenaar van dit dressuurpaard kon Rixt goed opschieten, Dorien van der Lee. Dorien werd haar nieuwe trainster. “Ze kent het paard waarop ze vroeger zelf reed goed. Dat heeft voordelen voor haar als trainster, maar ook omdat ze voor mij het paard losrijdt voor de wedstrijd”, vertelt Rixt.

Hoge prestatiedruk
Verschillende pararuiters in Nederland zijn in de strijd zich te plaatsen voor de Paralympische Spelen die in september 2016 in Rio de Janeiro worden gehouden. Als team hebben ze zich inmiddels geplaatst door vorig jaar op het Wereld Kampioenschap in Frankrijk bij de beste drie landen te horen. Het Nederlandse parateam won toen zilver. Er zijn vier startplaatsen voor het team. Als er voldoende punten worden gehaald, komt er ook nog een vijfde plek, voor een individuele ruiter.

Op 19 juli werd bij het Nederlands Kampioenschap in Ermelo bekend wie er in de selectie zitten voor en meegaan naar het Europese Kampioenschap dat in september in Frankrijk wordt verreden. Behalve Rixt en Uniek zijn dit Nicole den Dulk, Frank Hosmar en Sanne Voets. Sabine Peters komt als individuele ruiter aan de start.

Focus op de lange termijn
Lange termijndoelen slepen Rixt door moeilijke dagen heen. Vorig jaar moest ze haar HBO-studie Biologie en Laborantenonderzoek staken, omdat ze in de praktijk te veel belemmerd werd door de verkramping in haar handen. “Een enorme teleurstelling.” Ze wil zeker weer een nieuwe studie starten, maar ze focust zich nu eerst volledig op haar sport. De Paralympische Spelen 2016 vinden plaats in Brazilië, van 7 tot en met 18 september.


Dorien van der Lee is de trainer van
Rixt van der Horst. (Foto: Brenda Hooglander)

Afbeelding

Actueel

Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 10 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 10 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 12 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 14 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 15 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 16 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 17 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 17 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 18 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 19 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21