Afbeelding

Genieten op overdekte tribunes van het Concours Hippique in Buitenpost

Specials

Udo de Haan uit Beetsterzwaag zal ook dit jaar veel publiek trekken. Hij verschijnt opnieuw in de ring met paarden van Stal Wijbenga uit Oudwoude. Op deze archieffoto staat Christiaan PJ voor de sjees. (Ingezonden foto)

5 augustus, vanaf 8.30 uur, op het Mejonsmaterrein
Genieten op overdekte tribunes van het Concours Hippique in Buitenpost

BUITENPOST – Op het Mejonsmaterrein aan de Hoefslag in Buitenpost gaan volgende week woensdag om 8.30 uur de hekken open voor het jaarlijkse Concours Hippique. De hele dag vindt er een bijna folkloristisch paardenevenement plaats met een gevarieerd programma. “Net als vorig jaar zijn de tribunes overdekt”, zegt voorzitter Tiemen Dolfijn. “We willen voorkomen dat het publiek wegblijft door een regenbui of felle zon.”

De overdekte tribunes zijn essentieel, want het is zeker ook voor het publiek dat dit evenement voor de 62ste keer wordt georganiseerd.
Friesland speelt een belangrijke rol in de wereld van de paardenconcoursen met een gevarieerd programma. “Er zijn jaarlijks zes concoursen van dit type in Friesland, terwijl er in heel Nederland tien van zijn”, vertelt Tiemen Dolfijn.

Meer weten over paradressuur? Rixt van der Horst geeft demonstratie

Uit heel Nederland komen de rijders en springruiters op woensdag 5 augustus naar Buitenpost. “Het publiek kan het gehele programma volgen, maar ook bij een deel ervan aanwezig zijn”, aldus Dolfijn. “Op internet staat het volledige programma met tijdtabel, zodat mensen zelf kunnen kijken wat ze interessant vinden.”
Zijn dat de rubrieken met Tuigpaarden? Zijn het de onderdelen waarbij springpaarden in de ring verschijnen? Of zijn het de acht rubrieken waarin Friese paarden een nostalgisch beeld opleveren met sjezen en rijders in klederdracht? Alle rubrieksoorten wisselen elkaar gedurende de dag af.

Cultureel erfgoed
Paardenevenementen als het Concours Hippique in Buitenpost maken onderdeel uit van het Fries cultureel erfgoed. Ooit ontstond het Concours Hippique als aanvulling op de paardenmarkt. Handelsmannen vonden zo langer vertier in Buitenpost. Het jaarlijkse evenement is een plek waar liefhebbers kunnen ‘netwerken’.
Een veemarkt en braderie zijn nog altijd aanwezig in Buitenpost op de dag van het Concours Hippique, al zijn de twee evenementen organisatorisch nu wel gescheiden.

Fries Ras
“We hebben binnen onze rubrieken een aantal interessante kampioenschappen toegewezen gekregen van de bond”, vertelt de voorzitter over de organisatie van het Concours Hippique. Eén daarvan is het Kampioenschap Fokmerries Fries Ras, tussen 15.50 en 16.10 uur.
Dat dit kampioenschap dit jaar in Buitenpost is, wordt gewaardeerd. “Hier staan merries voor de sjees die of net drachtig zijn of net een veulen hebben gekregen. Fokkers vinden dit een mooi kampioenschap,” aldus Dolfijn. “Wij ook. Zonder fokkerij is er geen sport.“

Ook de andere rubrieken met Friese rassen staan garant voor fotogenieke taferelen en historische beelden. Bij de Dames Fries Ras bijvoorbeeld, om 14.55 uur, zitten de vrouwen in klederdracht op de sjees.
Het Kampioenschap Vierspannen Fries Ras (tussen 16.50 en 17.05 uur) laat zien hoe de traditie evolueert. “In plaats van door (de gebruikelijke) een- of  tweespannen wordt het rijtuig hier voortgetrokken door een vierspan paarden. “Het is de invloed die de mensport – de laatste jaren populair aan het worden – heeft op de Friese traditie”, vertelt Tiemen Dolfijn.

Kampioenschap Hackney’s
Iets heel anders is het Kampioenschap Tandems Hackney’s. Van de Hackney’s worden jaarlijks hooguit honderd veulens geboren in Nederland. Een zeldzaam ras dus. De meeste deelnemers in de rubrieken voor Hackney’s komen dan ook van ver. Om 9.20 uur start de rubriek Eenspannen Hackney’s Kleine Maat Limiet. Om 10.10 uur starten de Hackney’s Young Riders. Om de jeugd te stimuleren is dit laatste een belangrijke rubriek.

Tuigpaarden
“Voor de Tuigpaarden is momenteel veel belangstelling“, zegt Dolfijn. “Ze worden bijvoorbeeld geëxporteerd naar Amerika, waar ze gewild zijn bij de Amish.”

Het is de afwisseling die het Concours Hippique in Buitenpost zo leuk maakt. Paarden Fries Ras, rubrieken met Hackney’s en rubrieken met Tuigpaarden verschijnen  de hele dag bij toerbeurt in de ring.

Rixt van der Horst geeft demonstratie paradressuur bij CH in Buitenpost

Rixt van der Horst, geboren en getogen in Grou, geeft tijdens het Concours Hippique in Buitenpost een demonstratie para-dressuur (aanvang 14.20 uur).

De topsportster woont en werkt nu in Brabant, in de buurt van haar trainster. Sinds haar verhuizing (anderhalf jaar nadat ze ging rijden op haar dressuur-paard Uniek) zet de met een fysieke beperking geboren amazone de ene na de andere topprestatie neer. Ze werd vorig jaar in haar categorie op twee onderdelen wereldkampioen en werkt hard om volgend jaar mee te mogen doen aan de paralympische spelen in Rio de Janeiro. Dat dit gaat lukken, is inmiddels zeer waarschijnlijk. Op 19 juli werd ze derde bij de Nederlandse Kampioenschappen en bemachtigde daarmee een plaats in het Nederlandse team dat meedoet aan het Europese Kampioenschap paardendressuur. “Ik ben onder de indruk van deze Friezin”, zegt Tiemen Dolfijn. “Ik vind het geweldig dat ze, samen met haar trainster Dorien van der Lee, een demonstratie wil geven op ons evenement.”

De amazones zullen vertellen hoe de paardensport voor mensen met een fysieke beperking is georganiseerd, wat de trainingen en af te leggen proeven inhouden en hoe je vanuit je rolstoel op een paard klimt.
Tiemen Dolfijn zegt: “De para-paardensport is niet zo opvallend anders als je kijkt naar de wedstrijd zelf. De ruiters zijn één met hun paard en vormen een gezonde combinatie. Maar als je ziet hoe deze sporters hun paard bestijgen en hoe ze voor de prijsuitrijking het podium opkomen, word je geraakt. Dan zie je ineens dat ze in rolstoelen rijden of anderszins met een lichamelijke beperking moeten dealen. Ondanks dat, zetten ze geweldige sportprestaties neer. Dat dit verhaal verteld wordt op het concours in Buitenpost, vind ik waardevol.”

Niet alleen de parasporters in de Nederlandse dressuurwereld presteren internationaal uitzonderlijk goed, ook de normale dressuursport kent een hoog niveau.

“Nederland heeft diverse goede fokkers”, geeft Tiemen Dolfijn als verklaring. “Daarnaast draagt de Nederlandse handelsgeest zijn steentje bij. Goede fokkers willen goede trainers, goede ruiters, goede managers. Als hun paarden goede prestaties neerzetten, krijgen de nakomelingen waarde. Nederlandse paarden worden over de hele wereld verhandeld. Investeren in de paardensport is daarom belangrijk. Je ziet dat in de loop der jaren het niveau steeds hoger wordt. Internationaal gezien scoort Nederland goed. De parasporters doen daarin niet onder voor de reguliere dressuurrijders.”

Afbeelding
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 8 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 9 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30