Afbeelding

Rick Nieman na RTL nieuws

Specials

Rick Nieman is zelf ook een fervent motorrijder op zijn geliefde Moto Guzzi

Rick Nieman na RTL nieuws

Vorige week was zijn afscheidsfeest bij RTL. Rick Nieman (49) heeft geen spijt van zijn beslissing om te stoppen als presentator van het RTL-nieuws. Sterker nog, er staat een prachtig en bijzonder project aan te komen. Hopelijk samen met zijn vrouw Sacha de Boer die fotografe is, gaat hij voor een opdrachtgever een zeer luxe boek maken over Amsterdam. Tot die tijd kan hij nog uitgebreid genieten van het succes van zijn uitgekomen jongensdroom, zijn eerste roman, Altijd Viareggio.

‘Altijd Viareggio’ gaat over een groep vrienden die ieder jaar met elkaar op vakantie gaat, op de motor. Zelf heeft Rick dat ook jarenlang gedaan, meestal kamperend met zijn vrienden. Die tijd ligt nu achter hem, maar samen met Sacha maakt hij nog wel korte trips naar bijvoorbeeld de Ardennen of de Eifel. Nu overnacht hij dan wel in een knus hotelletje.

Met het boek hoopt hij het motorrijden te promoten. De televisiepresentator en journalist heeft de basis voor het boek tien jaar geleden al gelegd toen hij zijn bevindingen in de vorm van anekdotes van de reizen op papier zette. Het begon als een grap. “Ja”, vertelt Rick, “een van mijn vrienden werd vijftig. Ik heb toen het boekje in een oplage van tien stuks laten drukken en aan mijn vrienden uitgedeeld. Iedereen was zeer enthousiast en zei ‘Hier moet je iets mee doen.”

Het advies van de uitgever was om eerst een paar non-fictie boeken te schrijven alvorens aan een roman te beginnen. En zo is het gekomen. Na het uitgeven van ‘Is er nog nieuws?’ in 2007 en ‘De Goeroe-methode’ in 2008, kwam in maart van dit jaar zijn eerste roman uit. Een jaar lang heeft Rick geschreven, gecorrigeerd, herschreven, indelingen gemaakt, structuren bedacht, de hele boel vervloekt en weer opgepakt. “Bekijk het als een verbouwing. Als je er in zit, denk je soms waar ben ik aan begonnen maar als het eenmaal klaar is, ben je trots op het resultaat.” En het resultaat mag er zijn. Inmiddels zijn er al meer dan 15.000 exemplaren verkocht.

Of er nog een roman volgt? “Waarschijnlijk wel”, vertelt Rick. “Er zijn prille plannen dat Sacha en ik via woningruil een jaar naar Amerika gaan, naar Chicago. Ja en Amerika en motoren, het kon best wel eens een mooi decor zijn voor een nieuwe roman.”

“Waarop ik het meest trots ben? Het lijkt cliché maar toch echt op mijn privé-leven. Op mijn vrouw en dochter, familie en vrienden. Ik geniet iedere dag van ze en ben daar ontzettend dankbaar voor. Daarnaast ben ik zeker trots op mijn eerste roman, de jongensdroom die waarheid werd.”

Korte inhoud
Natuurlijk gaan Douwe, Robert, Bas en Jack op motorvakantie. Maar waar de jaarlijkse reis eens een zorgeloos avontuur was van vier gezworen boezemvrienden, is het nu vooral een ontsnapping. Een week zonder vrouwen, kinderen en collega’s, waarin de mannen zich moderne cowboys voelen die met honderden paardenkrachten onder zich naar Italië scheuren. Alles lijkt weer net zoals vroeger. Maar dat is het niet. Vriendschappen zijn net motoren: als je ze niet onderhoudt, roesten ze. Deze geestige en ontroerende roadnovel racet langs vrijheid en vergankelijkheid naar een fatale climax. Uiteindelijk worden de mannen gedwongen de keiharde waarheid onder ogen te zien. Rick Nieman is zaterdag in Apeldoorn bij Premium Motors. Wie een gesigneerd boek wil, kan daar tussen 13.00 en 16.00 uur terecht voor een meet en greet.

De nieuwsgierige vraag is natuurlijk altijd wat nu echt is gebeurd in deze roman. Eén fragment, geeft Rick aan, is zeker waarheidsgetrouw:

Dan kondigt Douwe aan dat hij het warm heeft en wenst te gaan zwemmen. Wij kijken hem allemaal verbaasd aan: zwemmen? Waar dan?
“Ik woon hier nu meer dan een jaar,” zegt Douwe, “en ik heb me altijd afgevraagd waarom je niet in de gracht zou kunnen zwemmen.”
“Omdat ‘ie ongenadig goor is, misschien”, zeg ik.
Douwe trekt een grimas. “Hè zeikerd, kom op: beetje avontuur!”
Francine lacht met hem mee. “Ja Jack, beetje avontuur. Ik ga wel!”
“Maar waarin zwemmen we dan?” probeer ik nog.
“Het is prachtig weer,” zegt Douwe. “We gaan poedelpiemeltjesnaakt. Wie het eerst beneden is!” En hij begint zijn kleren uit te trekken. Francine kijkt mij spottend aan en trekt haar truitje uit – wat Douwe uit balans brengt, want hij stond net met één been in zijn spijkerbroek – en ik kan natuurlijk niet achterblijven. Douwe is al op weg naar de deur.
“De laatste in het water is een loser!”
Ze zijn wel wat gewend op de Wallen, maar dit zorgt zelfs hier voor een opstootje. Drie tieners die poedelnaakt een huis uit komen hollen en zonder aarzelen in het water springen. Lachend liggen we te spartelen, toegejuicht door het publiek langs de kant.
Dan komt er een klein bootje aan. Het is zo druk op het scheepje dat ze ons niet zien en door de gettoblaster die ze aan hebben, horen ze ons ook niet schreeuwen. “Kijk uit!”

Maak kans op een weekend gratis motorrijden op een Kawasaki Z800 of 5 motorlessen
Door het sturen van een mail met uw gegevens: adres/tel.nr./geb. datum/wel of niet in bezit rijbewijs naar receptie@premiummotors.nl o.v.v. actiecode Actief maakt u kans op een GRATIS weekend motorrijden op een Kawasaki Z800 of op 5 gratis motorrijlessen van een door Premium Motors aan te wijzen instructeur.

Op 18 juli wordt de prijswinnaar bekend gemaakt. De prijswinnaar ontvangt persoonlijk bericht. De prijs is niet inwisselbaar voor contanten.

So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 17 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 18 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 20 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 21 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 23 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 23 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen gisteren
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen gisteren
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 19 apr, 08:00
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12